Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία στον Κινηματογράφο Τριανόν

Σινεμά με τον Φρόυντ

Κινηματογράφος σύγχρονος και διαχρονικός

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά τον  κύκλο των προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Η έναρξη του κύκλου γίνεται με την προβολή της ταινίας «Όλα είναι δρόμος» (1998) του Παντελή Βούλγαρη την Κυριακή 21/10/2018 και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Προλογίζει η Μαρία Παραδείση, αναπληρώτρια καθηγήτρια – ιστορικός κινηματογράφου.

Συζητούν οι: Ντένυ Πάνιτς, ψυχαναλύτρια και ο Γιώργος Γκικαπέππας, σκηνοθέτης.

Τη συζήτηση συντονίζει η Μαρία Χατζηανδρέου.

Η ταινία είναι σπονδυλωτή με τρεις διαφορετικές ιστορίες. Κοινό χαρακτηριστικό των ιστοριών είναι η τοποθέτηση των μοναχικών πρωταγωνιστών σε ένα κρίσιμο σημείο της ζωής τους και η αποκάλυψη της προσωπικής τραγωδίας του καθενός από αυτούς. Οι προσωπικές τους τραγωδίες τους οδηγούν σε ακραίες πράξεις.

Στην πρώτη ιστορία με τον Δημήτρη Καταλειφό, το «Χαρώνειο Νόμισμα», ένας επιτυχημένος καθηγητής αρχαιολογίας ανακαλύπτει ένα λείψανο αξιωματικού από τα ελληνιστικά χρόνια, γεγονός που θα τον οδηγήσει να επισκεφθεί για πρώτη φορά το στρατόπεδο και το μέρος όπου αυτοκτόνησε ο γιος του, σχεδόν ένα χρόνο πριν.

Η δεύτερη ιστορία, «Η τελευταία νανόχηνα», παρακολουθεί κάποιους ορνιθολόγους που με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου θηροφύλακα (Θανάσης Βέγγος) προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη της τελευταίας νανόχηνας στο Δέλτα του Έβρου. Ο κυρ Αντώνης, ένας μοναχικός άνθρωπος, εναρμονισμένος με τη φύση, επιλέγει να αποδώσει δικαιοσύνη με το δικό του τρόπο.

Η ταινία κλιμακώνεται με την τρίτη ιστορία “Το Βιετνάμ” με τον Γιώργο Αρμένη, έναν εργοστασιάρχη, ο οποίος εγκαταλείπεται από τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Αυτό θα τον οδηγήσει σε ένα αυθεντικό σκυλάδικο στο Κιλκίς, όπου τα πάντα θα γκρεμιστούν.

Την ταινία διαπερνούν τα θέματα της μοναξιάς, του αποχωρισμού και του ανεκπλήρωτου της συνάντησης ανθρώπου με άνθρωπο. Έχει θεωρηθεί μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Σενάριο: Παντελής Βούλγαρης και Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Με τους: Δημήτρη Καταλειφό, Θανάση Βέγγο, Γιώργο Αρμένη, Κώστα Καζανά, Στέλλα Καζάζη

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Μ. Χατζηανδρέου, Ε. Νικολοπούλου, Δ. Εμπέογλου, Π. Ζέη, Α. Μοσκώφ, Γ. Μπράμος

Links

Επίσημη ιστοσελίδα: http://psychoanalysis.gr/

FB Event: https://www.facebook.com/pg/psychoanalysis.gr/events

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια), Τηλ.: 210 8215469

www.trianon.gr | leo@trianon.gr | Facebook: Τριανον