Ψυχολογίες Συμμόρφωσης – Σημειώσεις πάνω στον ψυχοπολιτικό έλεγχο του μεταναστευτικού

Συγγραφείς: Αφροδίτη Καψάλη, Μιχάλης Μεντίνης

Ποια είναι η λειτουργία της “ψυχολογίας” στο πλαίσιο της λεγόμενης μεταναστευτικής “κρίσης”; Είναι τα εργαλεία αυτής της δυτικής επιστήμης κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τον ψυχικό πόνο ανθρώπων που δεν την αναγνωρίζουν και δεν κατανοούν τη γλώσσα και τη λογική της; Ή μήπως πρόκειται, τελικά, για μια τεχνολογία διαχείρισης και συμμόρφωσης;

Βασισμένο σε σημειώσεις πεδίου και μελέτες περίπτωσης από Κέντρα Υποδοχής και δομές “φιλοξενίας”, το βιβλίο αυτό διερευνά την ψυχοπολιτική λειτουργεία των ψ-παρεμβάσεων και θέτει υπό αμφισβήτηση της κυρίαρχες “θεραπευτικές” πρακτικές.
Στόχος του βιβλίου δεν είναι να παρουσιάσει μια κλειστή θεωρητική ανάλυση και να δώσει έτοιμες απαντήσεις, αλλά να διατυπώσει και να αναπτύξει ένα ουσιαστικό διττό ερώτημα: «Τι ψυχολογία κάνουμε και για ποιους/ες την κάνουμε».
«Το ανά χείρας βιβλίο προσφέρει μια αιχμηρή κριτική ματιά στις σχέσεις εξουσίας που οι ψυχολογικές θεωρίες και πρακτικές εγκαθιδρύουν και αναπαράγουν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Η πολυτιμότερη όμως συμβουλή του είναι ότι θέτει το ανησυχητικό και ανατρεπτικό ερώτημα: πώς (μέσα από την εμπειρία) με τους πρόσφυγες μπορούμε να σκεφτούμε και να ανασυνθέσουμε το ίδιο το πεδίο της ψυχολογικής γνώσης και πρακτικής.» Στάθης Παπασταθόπουλος, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Το βιβλίο αυτό μα προσφέρει μία διεισδυτική ματιά στον λόγο, στις συγκλονιστικές μαρτυρίες και στα μέσα αντίστασης των μεταναστών και μεταναστριών, μέσα από μια κρίσιμη στην ψυχολογία και στο κυρίαρχο δυτικό αφήγημα περί “ανθρωπισμού”» Βάσια Λέκκα, Δρ. Ιστορίας, ΕΚΠΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδόσεις: Oposito
Αριθμός σελίδων: 120
Έτος έκδοσης: 2018

Τιμή: €11,66