Χοροκινητική Θεραπεία

Grounding: Η γείωση του εαυτού

Σε αυτή την τρίωρη συνάντηση θα διερευνήσουμε βιωματικά την έννοια της γείωσης. Ο όρος γείωση μπορεί να περιγραφεί ως η ικανότητα του ατόμου να είναι στο εδώ και τώρα και να έχει επαφή με το έδαφος (Meekums, 2002). Ψυχολογικά, ο όρος μπορεί να κατανοηθεί και ως η ικανότητα του ατόμου να είναι παρόν στον εαυτό του, να αισθάνεται “σαν στο σπίτι του” με το σώμα και τον νου του (Hackney, 2002). Περιγράφει επίσης τη σχέση που έχει το άτομο με το έδαφος, το πώς βρίσκει εκεί στήριξη για να επιτύχει την ισορροπία (Panhofer, 2006).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Χοροκινητική Θεραπεία, προσεγγίζοντας δημιουργικά το θέμα της γείωσης. Θα εξερευνήσουμε τη γείωση σε τέσσερα επίπεδα: σωματική/ φυσική, αισθητηριακή, συναισθηματική και επικοινωνιακή.

Η Χοροκινητική Θεραπεία ανήκει στις θεραπείες μέσω τέχνης και είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί το σώμα και τις μη λεκτικές εκφράσεις του σώματος ως μέσο για να προωθήσει τη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ευημερία του ατόμου.

Η Χοροκινητική Θεραπεία εφαρμόζεται ατομικά και ομαδικά. Βασική της αρχή είναι ότι όλοι μπορούν να κινηθούν και να χορέψουν και ότι η κίνηση είναι πάντα φορέας νοήματος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο θεραπευτής παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για να βιωθούν και να επεξεργαστούν συναισθήματα, σκέψεις  και σωματικές αισθήσεις που προκύπτουν από την κινητική εμπειρία.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία. Θα χρειαστεί να φοράτε άνετα ρούχα.

Τη συνάντηση θα συντονίσουν οι Χοροκινητικές Θεραπεύτριες Τόνια Δάκου, MA DMT και Έλενα Καραμπούλα, MA DMT.

Ημερομηνία: Σάββατο 27/01/2018

Ώρα: 17.00-20.00

Διεύθυνση: Αρματολών & Κλεφτών 9, Αμπελόκηποι (10 λεπτά από το μετρό των Αμπελοκήπων)

Κόστος συμμετοχής: 20€

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο kinosferakoinsep@gmail.com έως και τις 22/01

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6977976645 και 6948272658

H Τόνια Δάκου είναι Χοροκινητική Θεραπεύτρια (ΜΑ in Dance Movement Therapy, Universitat Autonoma de Barcelona). Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και διπλωματούχος καθηγήτρια χορού. Έχει δουλέψει με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού καθώς και με ενήλικες που αντιμετωπίζουν ψυχικά και σωματικά προβλήματα. Εργάζεται στο νοσοκομείο ημέρας του ΕΠΙΨΥ (www.epipsi.gr), όπου συντονίζει ομάδες Χοροκινητικής Θεραπείας για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές.

Η Έλενα Καραμπούλα είναι Χοροκινητική Θεραπεύτρια ( ΜΑ in Dance Movement Therapy, Universitat Autonoma de Barcelona). Έχει πτυχίο στην Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού από το ΕΑΠ, και σπουδές στη δημοσιογραφία. Έχει δουλέψει με ενήλικες με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές  σε κέντρα ημέρας και οικοτροφεία και με παιδιά με αυτισμό. Σήμερα διατηρεί σταθερή συνεργασία με την εταιρεία Ψυχολογικών Υπηρεσιών Άερτον (www.aerton.gr) παρέχοντας ομαδικές και ατομικές συνεδρίες και εργάζεται στο νοσοκομείο ημέρας του ΕΠΙΨΥ (www.epipsi.gr) συντονίζοντας ομάδες Χοροκινητικής Θεραπείας για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές.