Χοροθεραπεία: Το Άκαμπτο γίνεται Εύκαμπτο

Πριν το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ελάτε να θυμηθούμε να «επιστρέφουμε» στο σώμα μας, στην αλήθεια μας. Μια πρώτη γνωριμία με την Χοροθεραπεία ως θεραπευτική διαδικασία, η συμμετοχή είναι δωρεάν.

9/12/2017, 11.30 – 13.30

Χώρος: Πολυχώρος Life Blossom, Δημητρίου Ράλλη 35 & Μαραθωνοδρόμων, 151 24 Μαρούσι, (είσοδος από Μαραθωνοδρόμων)

Η Χοροθεραπεία/Χοροκινητική Θεραπεία απευθύνεται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που θέλουν να μάθουν να ακούν το σώμα τους. Είναι ουσιαστικά μια μορφή σωματικής ψυχοθεραπείας μέσω της Τέχνης του χορού και της κίνησης. Το σώμα έχει μνήμη και δεν ψεύδεται. Εκεί αποτυπώνονται όλα τα βιώματα, τα συναισθήματα και οι αισθήσεις. Αφήνοντας τον ρυθμό μέσα μας να μας οδηγήσει, επεξεργαζόμαστε τις εικόνες, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα που αναδύονται μέσω της κίνησης.

Με τη βοήθεια της Χοροκινητικής Θεραπείας, προσεγγίζουμε τον «εσωτερικό μας χορό» και όχι τον χορό που βασίζεται σε στερεότυπα και καθορισμένα βήματα. Μέσω της ελεύθερης κινητικής έκφρασης γνωρίζουμε και εμπλουτίζουμε το κινητικό μας λεξιλόγιο. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο απελευθερώνεται από τον συνηθισμένο τρόπο έκφρασης – που συχνά τον περιορίζει – και γνωρίζει έναν νέο τρόπο έκφρασης που τον απελευθερώνει. Δίνουμε χώρο και χρόνο, ώστε το ασυνείδητο να μπορέσει να εκφραστεί, να γίνει συνειδητό σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ασφάλειας.

Έτσι το άτομο έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει το δυναμικό του, να αποφορτιστεί από το άγχος και τις συγκρούσεις. Η αποφόρτιση του φορτίου που κουβαλάμε, συντελεί στο να βιώνουμε ένα σώμα, έναν νου, μια ψυχή πιο ανάλαφρα.

Η σωματική ‘ευκαμψία’ οδηγεί σε μια ψυχική ‘ευκαμψία’ βελτιώνοντας έτσι την πρόσληψη της πραγματικότητας και τον τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους. Κτίζουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό μας που έχει ως αφετηρία τη σωματική αίσθηση, μαθαίνοντας έτσι να αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τις ανάγκες που υπαγορεύονται μόνο από εξωγενείς παράγοντες με αποτέλεσμα η διάθεση μας να βελτιώνεται, να αισθανόμαστε δημιουργικοί, αυθεντικοί και να βιώνουμε τη χαρά της ύπαρξής μας.

Το εργαλείο και ο στόχος μας είναι το σώμα μέσα στον χώρο, κινούμενο χωρίς φόρμες και τεχνικές. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε εμπειρία με κίνηση ή χορό. Φορέστε άνετα ρούχα και φέρτε τις κάλτσες σας. Σας περιμένουμε να Συν-Κινηθούμε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αποδοχής και σεβασμού της μοναδικότητας κάθε ατόμου.

Συντονίστρια: Iωάννα Κουτίβα
Χορoθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
www.synkinoumai.gr

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών λόγω βιωματικής εμπειρίας.
Για περισσότερες πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής:
τηλ.: 69 49 789 764 ή στο ioannakoutiva@gmail.com

Βιογραφικό
Η Ιωάννα Κουτίβα γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ζήσει στην Αυστραλία και στη Γερμανία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στην Αθήνα και στη Γερμανία. Δίδαξε στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών & στο Ιόνιο Παν/μιο. Έχει ολοκληρώσει τον τριετή κύκλο εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Παρακολούθησε το πενταετές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Διετέλεσε μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής και είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες που αποζητούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα, την αυτογνωσία μέσα από την κίνηση και το χορό.