Τραύμα, σχέσεις εξουσίας και γλώσσα

Εκπαιδευτικό Τριήμερο
ΤΡΑΥΜΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
Εξιστορώντας τις μικρές πράξεις αντίστασης
και δημιουργώντας νέες προσωπικές και κοινωνικές δυνατότητες

με τον Αυστραλό θεραπευτή, επόπτη, εκπαιδευτή
του Dulwich Centre της Αυστραλίας
David Newman
επίτιμο κλινικό συνεργάτη της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας
του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης,
διδάσκοντα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας
του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση
Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, 7.00 – 9.30 μ.μ.
Ξενοδοχείο «Queen Olga», Βασιλίσσης Όλγας 44, Θεσσαλονίκη

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο
Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου 2018
Σάββατο: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Κυριακή 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar, Βασ.Όλγας 181, στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε Play ΟΠΑΠ & Βενζινάδικο), Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: www.narrativetherapy.gr,
6955-103581, narrativetherapygr@gmail.com

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
“Ακόμη και όταν οι άνθρωποι υφίστανται σαρωτικά τραύματα, κάνουνε βήματα με τα οποία προστατεύουν και διατηρούν αυτό που είναι Πολύτιμο για αυτούς”
Michael White (2006)

Η Αφηγηματική Προσέγγιση για την ανταπόκριση στο τραύμα υποθέτει ότι «Κανείς δεν είναι παθητικός δέκτης του τραύματος». Ανεξάρτητα από τη φύση του τραύματος οι άνθρωποι πάντα αντιδρούν απέναντι σε αυτό! Πάντα προσπαθούν να το παρεμποδίσουν και, όταν αυτό είναι αδύνατο, προσπαθούν να μετατρέψουν τις συνέπειές του στη ζωή τους και στη ζωή των άλλων. Αυτές οι πράξεις τους από τη μια συμβάλλουν στη διατήρηση αυτών που οι ίδιοι βιώνουν ως σημαντικά και από την άλλη στηρίζονται, εμπνέονται από αυτά που είναι πολύτιμα για τους ίδιους.¬
Ωστόσο, μερικές φορές ο εντοπισμός αυτών των αντιδράσεων των ανθρώπων στο τραύμα μπορεί να είναι ένα έργο δύσκολο τόσο για το θεραπευτή όσο και για το πρόσωπο που έχει υποστεί το τραύμα. Στην ανοιχτή διάλεξη και στο σεμινάριο /εργαστήριο, ο David Newman θα μοιραστεί μερικά παραδείγματα από την προσεχτική και υπομονετική έρευνα που συχνά χρειάζεται για να εντοπιστούν οι αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι στο τραύμα.
Θα εξετάσει επίσης τη σημασία του να αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητα ως κοινωνικό επίτευγμα, όταν εξερευνούμε τρόπους με τους οποίους οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να αναπτυχθούν σε ιστορίες που επισκιάζουν το τραύμα.
Ακόμη ο David θα μοιραστεί την έρευνά του σχετικά με την αξία του προσεχτικού «κοιτάγματος» της γλώσσας στη θεραπεία καθώς και σχετικά με τη χρήση του γραπτού λόγου στη θεραπεία. Θα συζητήσει ακόμη την έρευνά του για τη δημιουργία ενός λεξικού «σκοτεινών θλίψεων» με νέους ανθρώπους στο Σίδνεϊ, εμπνευσμένο από έναν ιστότοπο με το ίδιο όνομα.
Στο εργαστήριο θα υπάρχουν ανάμεσα σε άλλα παραδείγματα θεραπευτικής εργασίας και βιωματικές ασκήσεις. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα υπάρξει η δυνατότητα να εξεταστούν οι ακόλουθες σκέψεις: η «πολιτική της ευγνωμοσύνης» και οι τρόποι να αποδομήσουμε την «εσωτερική κατανόηση» (insight).
Η ανοιχτή εκδήλωση και το σεμινάριο θα είναι πολύ χρήσιμα για όλους τους θεραπευτές, μια και συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ιστορίες τραυμάτων από τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται στα γραφεία μας αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμα για τους επαγγελματίες που εργάζονται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ζήσει και εξακολουθούν να ζουν ιδιαίτερα δύσκολες και τραυματικές εμπειρίες.

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ
Ο David Newman έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο τον Michael White, τον ιδρυτή της Αφηγηματικής Θεραπείας στην Αυστραλία. Έχει δεκαετίες εμπειρίας εργαζόμενος-συνεργαζόμενος με δεκάδες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εθελοντικές οργανώσεις. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως ανεξάρτητος επαγγελματίας καθώς και στο Sydney at Uspace, μια ψυχιατρική μονάδα για νέους στο νοσοκομείο του St Vincent.
Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Dulwich Centre, του αυστραλιανού εκπαιδευτικού-θεραπευτικού κέντρου που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία, επίτιμος κλινικός συνεργάτης στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και διδάσκει στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού διπλώματος Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (που είναι ένα πανεπιστήμιο που αναγνωρίζονται ως ένα από τα καλύτερα στην κόσμο).
Έχει διδάξει εκπαιδευόμενους αφηγηματικής θεραπείας στον Καναδά, τη Δανία, το Χογκ-Κόγκ, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρεττανία, τις Η.Π.Α, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα και τη Βραζιλία.
Ο David είναι ο συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικά με την Αφηγηματική Θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης του επιδραστικού άρθρου “Rescuing the Said from the Saying of it: Living Documentation in Narrative Therapy.”

Κόστος – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου
Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 9 Μαΐου: 160 €
Δήλωση συμμετοχής μετά την Τετάρτη 9 Μαΐου: 180 €
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής εδώ και αποστείλετέ την στο narrativetherapygr@gmail.com

Δείτε τον τρόπο πληρωμής εδώ

Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη
– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής και το Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.
– Τo σεμινάριο αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης που οδηγεί στο ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.
– Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας αποσταλεί το υλικό νωρίς.