Προσφυγιά: Διαδρομές και Τραύμα

Επιστημονική Διημερίδα του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική»
της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε
3 και 4 Νοεμβρίου 2017

Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα πολυσύνθετο. Η απλή αυτή διατύπωση υπενθυμίζει ότι μία από τις πλέον επικίνδυνες συνέπειες του τραύματος είναι η απλούστευση, η μονοδιάστατη προσέγγιση. Η απώλεια της δυνατότητας να βλέπει κανείς τα πράγματα στις σύνθετες διαστάσεις τους απειλεί όχι μόνο στους πρόσφυγες που είναι άνθρωποι βαθύτατα τραυματισμένοι αλλά και όλους μας, με τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην πόλωση λόγω και του ιδιαίτερου βάρους της αποστολής που αναλαμβάνουν. Το πολυσύνθετο του ζητήματος όχι μόνον δεν αναδεικνύεται στα ΜΜΕ, αλλά θα έλεγε κανείς ότι αποσιωπάται και υπεραπλουστεύεται προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τα εκάστοτε πιστεύω του γράφοντος.

Στον κλάδο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Τέχνη Ψυχιατρική, μας ενδιαφέρει η δημιουργία και διατήρηση μιας στάσης επαγρύπνησης έναντι του ρατσισμού, των προκαταλήψεων και της ξενοφοβίας. Στάση που συνοδεύεται από την ανάγκη κατανόησης της ψυχικής και κοινωνικής ετερότητας καθώς και από την υπογράμμιση της ανάγκης της υπεύθυνης συμμετοχής του κάθε πολίτη στα σημαντικά ζητήματα της εποχής του. Με αυτό τον στόχο, καταφεύγουμε στην Τέχνη και ειδικά στον Κινηματογράφο, ως εργαλείο
ανάδειξης των πολλών και διαφορετικών πτυχών του εκάστοτε ζητήματος.

Στο φετινό κινηματογραφικό αφιέρωμα του με θέμα “Προσφυγιά: Διαδρομές και Τραύμα” παρουσιάσαμε έργα όπως την Περιπλάνηση του Χριστοφή, το Λιβάδι που Δακρύζει του Αγγελόπουλου, το ντοκιμαντέρ του Πεχλιβανίδη Refugee Highway, και το 1922 του Κούνδουρου.

Σε αυτή τη διημερίδα, που αποτελεί την καθιερωμένη συνέχεια του κινηματογραφικού αφιερώματος, θέλουμε να επιμείνουμε στην ουσιαστική εμβάθυνση των συχνά αντιφατικών ζητημάτων που θέτει το προσφυγικό θέμα. Γι αυτό θα ακούσουμε ανθρώπους που είναι “μέσα στα πράγματα”.

Την Παρασκευή θα προβληθεί η ταινία «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το Σάββατο στην πρώτη στρογγύλη τράπεζα με τίτλο Υποστηρίζοντας αυτούς που Στηρίζουν θα μιλήσουν η κα Αμίνα Μοσκώφ από την οπτική της εκπαιδεύτριας στο Βαβέλ, κέντρο ψυχικής υγείας για μετανάστες, η κα Έλενα Μαρσίδου από την οπτική της εμψυχώτριας στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, σε συνεργασία με την PRAKSIS και η κα Μπεργιαννάκη, που φωτίζει το θέμα των Ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων σε φροντιστές & διασώστες στα ελληνικά Hotspots από την
οπτική της Ψυχιατρικής.

Στη δεύτερη στρογγύλη τράπεζα με τίτλο Εργαζόμενοι με τους Πρόσφυγες, θα μιλήσουν ο συντονιστής Πεδίου στο Κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου στη Λέσβο, κος Δημήτρης Παπανδρέου, για τα όρια και τις δυνατότητες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε Πρόσφυγες. Ο κος Κων/νος Τρουπάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας της PRAKSIS, θα μιλήσει για την ανθρωπιστική δράση και την κοινωνία του θεάματος εκκινώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Τέλος, ο κος Mohamad Ali Jadalla θα παρουσιάσει τον ρόλο του διερμηνέα στη διαπολιτισμική μεσολάβηση μεταξύ Πολιτών Τρίτων Χωρών και Εργαζομένων στο Πεδίο.

Τέλος, στην τρίτη στρογγύλη τράπεζα με τίτλο Πτυχές ενός σύνθετου ζητήματος θα παρουσιάσουμε σημαντικές ψηφίδες ανθρώπινης προσπάθειας να αντιμετωπιστούν προβλήματα των μεταναστών πέραν της ανθρώπινης λογικής. Η κ. Χρυσή Γιαννουλάκη θα παρουσιάσει στιγμές σύνδεσης σεσυνθήκες τραυματικής αποσύνδεσης (χωρισμός από πατρίδα, οικείους, ιδία ταυτότητα) στο hotspot της Μόριας της Λέσβου. Ο κος Χρήστος Χομπάς θα μιλήσει για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, τη διαχείριση Αιτημάτων Στέγασης
Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Τέλος, η κ. Ελπινίκη Βουτσά Ρεντζεποπούλου θα παρουσιάσει τους τρόπους διαχείρισης της άφιξης των προσφύγων στην Λέσβο από τους κατοίκους, τον Δήμο, τις ΜΚΟ και τις αυτο-οργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων, όπως τους συνέλαβε με την κάμερά της.

Κλάδος Τέχνης & Ψυχιατρικής
Στ. Κρασανάκης Ηλ. Βλάχος Χ. Γιαννουλάκη

Δείτε το πρόγραμμα

Είσοδος ελεύθερη

Ινστιτούτο Goethe,  Ομήρου 14-16, Αθήνα