• Η αντιμετώπιση 12 αποδεδειγμένων παραγόντων κινδύνου άνοιας θα μπορούσε να καθυστερήσει, να επιβραδύνει την εξέλιξη ή ακόμη και να αποτρέψει έως και 40 τοις εκατό των περιπτώσεων άνοιας, που αντιστοιχεί σε 55,6 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως έως το 2050.
  • Μόνο φέτος, σχεδόν 50.000 ειδήσεις έχουν δημοσιευθεί παγκοσμίως, οι οποίες αναφέρονται στην άνοια και τη διατροφή, οδηγώντας συχνά σε ασαφείς συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός. [1]
  • Η νέα παγκόσμια έκθεση στοχεύει να περιορίσει αυτόν τον θόρυβο και να παρέχει μια σαφέστερη και πιο λεπτομερή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα –και οι κυβερνήσεις– μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με συγκεκριμένους τρόπους.
  • Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς και ποτέ πολύ αργά για να μειωθεί ο κίνδυνος της άνοιας. Η μείωση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα τόσο πριν, όσο και μετά τη διάγνωση.

Μόνο το 2023, σχεδόν 50.000 ιστορίες έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως οι οποίες αναφέρονται στην άνοια και τη διατροφή, κάνοντας φανερή τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα όταν προσπαθούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια οι ίδιοι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI), η διεθνής ομοσπονδία για περισσότερες από 100 εθνικές ενώσεις για τη νόσο Alzheimer, υπογραμμίζουν ότι ενώ η κάλυψη των τελευταίων ερευνητικών εξελίξεων είναι σημαντική, ο τεράστιος όγκος των ιστοριών, συχνά χωρίς πλαίσιο, δυσκολεύει τα ενδιαφερόμενα άτομα από το να κάνουν καλά ενημερωμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

«Σχεδόν 200 ιστορίες δημοσιεύονται καθημερινά σχετικά με διατροφικά προγράμματα για την άνοια, υποδεικνύοντας την πιο πρόσφατη έρευνα για τα πάντα, από τα βατόμουρα μέχρι τη σαμπάνια. Η πραγματικότητα είναι ότι η συζήτηση είναι πολύ πιο λεπτή απ’ αυτό», λέει η κα Paola Barbarino, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ADI. «Πόσα βατόμουρα, για πόσο καιρό και πότε να ξεκινήσω; Είναι γενικά το αλκοόλ κακό για την υγεία του εγκεφάλου ή τα οφέλη της μέτριας, κοινωνικής κατανάλωσης υπερτερούν των αρνητικών; Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό στο να κατανοήσει την πληροφορία και να κάνει σαφείς επιλογές για να βοηθήσει στη διαχείριση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας», συνεχίζει η κα Barbarino.

Η Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer 2023, με τίτλο «Μείωση του κινδύνου άνοιας: ποτέ πολύ νωρίς, ποτέ πολύ αργά», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, εστιάζει στη μείωση του κινδύνου της άνοιας ως πρακτική και όχι ως θεωρία. Η έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες από περίπου 90 ερευνητές υψηλού προφίλ, επαγγελματίες υγείας, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, άτομα που ζουν με άνοια και άτυπους περιθάλποντες, για να βοηθήσει τους αναγνώστες να κατανοήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με ολιστικό και ευανάγνωστο τρόπο.

Το 2020, το περιοδικό Lancet συνέταξε μια λίστα με 12 αποδεδειγμένα τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου άνοιας (κάπνισμα, σωματική αδράνεια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ατμοσφαιρική ρύπανση, τραυματισμός στο κεφάλι, κοινωνική απομόνωση, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, κατάθλιψη και προβλήματα ακοής), η αντιμετώπιση των οποίων θα μπορούσε να καθυστερήσει, να επιβραδύνει την εξέλιξη ή να αποτρέψει έως και στο 40 τοις εκατό των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως2.

Από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη το 1995 αγωνιζόμαστε και για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση της άνοιας στη χώρα μας καθώς και για την στήριξη των περιθαλπόντων τους, αρχικά στους χώρους των Εκκλησιών-ναών και των Δήμων και στη συνέχεια στα Κέντρα Ημέρας. Στα Κέντρα Ημέρας που ξεκίνησαν το 2005, αρχικά 5, και τώρα πάνω από 20 σε όλη την Ελλάδα εφαρμόζονται προγράμματα νοητικής άσκησης, σωματικής άσκησης, κοινωνικοποίησης και αντιμετώπισης των αγγειακών παραγόντων κινδύνου από τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με αφοσίωση στους ηλικιωμένους. Έτσι καταφέραμε στους μεν ηλικιωμένους που είναι σε προστάδια της άνοιας να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της άνοιας, στους δε ασθενείς με άνοια να καθυστερήσουμε την εξέλιξή τους σε σοβαρή άνοια με πλήρη έλλειψη της αυτονομίας τους.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα μπορεί να έχουν βλάβες στον εγκέφαλό τους για δεκαετίες πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα3. Ωστόσο, η μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, τόσο πριν όσο και μετά τη διάγνωση, μπορεί να καθυστερήσει, να επιβραδύνει την εξέλιξη ή ακόμη και να αποτρέψει προβλεπόμενες περιπτώσεις άνοιας.

Κάθε τρία δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια.

Επί του παρόντος, 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ζουν με αυτή την νόσο, για την οποία τα δύο τρίτα των ανθρώπων εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Η μείωση του κινδύνου ακόμα και μετά τη διάγνωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας σε άτομα που ζουν ήδη με μια διάγνωση4. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη οι πληροφορίες και οι συμβουλές να είναι σαφείς και κατανοητές και οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής να είναι προσβάσιμες και προσιτές σε όλους.

Κατανόηση και προσαρμογή της έρευνας σε περιφερειακό επίπεδο

Ενώ ιστορίες γύρω από θαυματουργές ουσίες αντιπροσωπεύουν μικρές διαφορές, οι περιοχικές απόψεις αποτελούν ένα κομμάτι του παζλ που μας λείπει ακόμη. Οι συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες, όπως οι μεσογειακές δίαιτες ή οι δίαιτες MIND, που συχνά προαναγγέλλονται ως δίαιτες για τη διάσωση της υγείας του εγκεφάλου, αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν στα διαθέσιμα στις τοπικές κοινωνίες προϊόντα καθώς και τους πολιτιστικούς παράγοντες.

Εξελίξεις στα φάρμακα της άνοιας

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στα φάρμακα, οι οποίες έχουν δώσει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους σ΄ όλο τον κόσμο ότι μπορεί να πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στην εύρεση μιας θεραπείας, απέχουμε ακόμα πολύ από τον στόχο των παγκόσμιων, προσιτών θεραπειών για όλους τους τύπους άνοιας.

H Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών κα Μάγδα Τσολάκη τονίζει ότι «παρόλη την ελπίδα που δημιουργούν τα υπό έγκριση στην Ευρώπη νέα φάρμακα, αυτά απευθύνονται σε άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια τύπου Alzheimer καθυστερώντας την εξέλιξη της νόσου και δεν αποτελούν θεραπεία της. Ακόμα όμως κι αν στο μέλλον βρεθεί το φάρμακο που θα θεραπεύει τη νόσο, πάντοτε η πρόληψη θα είναι το σημαντικότερό μας εργαλείο, ώστε να μην νοσήσουμε και να χρειαστούμε φαρμακευτική αγωγή».

Το μήνυμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και της ADI είναι σαφές: λάβετε υπόψη σας, όπου μπορείτε, τους 12 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την άνοια, διαχειριστείτε τον προσωπικό σας βαθμό κινδύνου εμφάνισης άνοιας και υποστηρίξτε την κρατική παρέμβαση όπου μεμονωμένες αλλαγές συμπεριφοράς δεν αρκούν.

«Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς και ποτέ πολύ αργά για να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον προσωπικό σας βαθμό κινδύνου εμφάνισης άνοιας», τονίζει η κα Barbarino. «Η μείωση του κινδύνου είναι μια δια βίου προσπάθεια και είναι πιο αποτελεσματική όταν η επίγνωση και η κατανόηση του τρόπου διατήρησης ενός υγιούς εγκεφάλου ξεκινά σε νεαρή ηλικία και συνεχίζεται μετά τη διάγνωση».

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης της ADI εδώ: https://www.alzint.org/resource/world-alzheimer-report-2023/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη, 546 43

Τηλ: +30 2310 810411

E-MAIL: info@alzheimer-federation.gr, WEB: www.alzheimer-federation.gr

Facebook: Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Πληροφορίες για την Πανελλήνια  Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Ομοσπονδία συστάθηκε το 2007 και αριθμεί 52 εταιρείες-μέλη ανά την Ελλάδα Ως στόχο της έχει τον συντονισμό και τη συνεργασία των εταιρειών – μελών στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθητοποίησης γύρω από τις ανάγκες του ασθενούς με άνοια και του περιθάλποντά του.

Περιγραφή Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer:

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως ο Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ, μια διεθνής εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την άνοια και την πρόκληση του στίγματος. Κάθε χρόνο, οι σύλλογοι Alzheimer και άνοιας, μαζί με όλους όσους εμπλέκονται στη θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη ατόμων με άνοια, από όλο τον κόσμο ενώνονται για να οργανώσουν εκδηλώσεις υπεράσπισης και παροχής πληροφοριών καθώς και Περιπάτους Μνήμης. Η 21η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.

 

[1] Meltwater research – currently 48.1k stories referencing dementia and diet (7/09/23).

2 World Alzheimer Report 2023, page 11

3 National Institute on Aging: Inside the brain: The role of neuropathology in Alzheimer’s disease research 2022: https://www.nia.nih.gov/news/inside-brain-role-neuropathology-alzheimers-disease-research

4 World Alzheimer Report 2023, page 82