Περί Συμπτώματος

ΔΩΡΕΑΝ εργαστήριο ανάγνωσης της "Τρίτης" του J. Lacan

EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ «ΤΡΙΤΗΣ» ΤΟΥ J. LACAΝ Από τη θεωρητικό τέχνης και ψυχαναλύτρια Άντα Κλαμπατσέα
Στα γραφεία του Ψυχαναλυτικού Συλλόγου FREUDLACAN
Nεόφρονος 3 ΙΛΙΣΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 26-3-2018
21.00.

ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ
Έχω μιλήσει αρκετά για τις κωδωνοκρουσίες τού συμπτώματος ως εχέγγυου ζωής (Ερως) ούτως ώστε τώρα να είμαι σε θέση να υπογραμμίσω, αντιστικτικά, εντεύθεν αναμφίβολα τού είναι-τού-συμπτώματος, δια τού οποίου κάθε υποκείμενο διακρίνεται και ξεχωρίζει από τον κοινωνικό και γονεϊκό Αλλο , την απαίτηση ενός σεβασμού τού γενεαλογικού είναι, του περίφημου Ονόματος-τού-Πατέρα, το οποίο, ακόμα και αν πρέπει να απαμβλύνουμε, πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας για να ανακουφιζόμαστε, να εξασφαλίζουμε μια επούλωση του συμπτώματος και να προφυλάσσουμε το υποκείμενο από το να είναι ένα υποκείμενο γδαρμένο. PIERRE BRUNO (Aπό το ΛΑΚΑΝ ΠΕΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞ. H ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ. Μτφ. Αντα Κλαμπατσέα.

 • www.psychoanalysis.net.gr
 • (Βιβλιοθήκη)

  Και Α ν ά π ο δ α :

  Ενα σημαίνον (S1) έχει δύο όψεις : αρθρωμένο στον τόπο του ολοποιητικού Αλλου επενδύεται ως ιδεώδες ‘ εύσχημο κατεταγμένο και με τη χάρη τού φαλλού, νοηματοδοτεί.
  Τούτη η ιδεώδης φορεσιά της αλήθειας και της ομορφιάς κρύβει την άλλη όψη τού σημαίνοντος (S1) : σημαίνον γδυτό’ γρατζούνισμα και γράμμα ουλή α -σχημη ακατάτακτη’ αξίας μοναδικής φορέας καθώς είναι κι ενθύμημα, απομεινάρι απόλαυσης ενικής από την ανεκλάλητη συγκροτητική μας συνάντηση’ σημαίνον τού τελεσίδικα εκτός λόγου αλλά για πάντα γ ρ α μ μ έ ν ο υ συγκροτητικού αποολοποιητικού τραύματος. Εκτός λόγου απόρριμα , κατι σαν το κλωντελικό σπασμό στο πρόσωπο της Sygne ’ συγκίνηση και πάθος του σώματος που ως πάσχον ,μοναδικό, ενικό και συγκινούμενο απολαμβάνει και ζει. ΑΝΤΑ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ (Από το δοκίμιο Η ΑΝΑΠΟΔΗ ΠΤΩΣΗ Ή Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ)
  ___________________________________________________________________________________________

  Ο PIERRE BRUNO μιλά για Είναι Γενεαλογίας,Είναι Συμπτώματος (ETRE DE FILIATION,ETRE DE SYMPTOME σε πρόσφατη σχετική παρέμβαση του στο σεμινάριο LA REHABILITATION DU SYMPTOME/ H AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ, παρέμβαση που ξεκίνησε με την ερώτηση γιατί να το αποκαταστήσουμε;
  ___________________________________________________________________________________________
  Είναι Γενεαλογίας, Είναι Συμπτώματος
  Την ένταση αυτής της συγκροτητικής μας δι α φ ο ρ ά ς ο ποιητής PAUL CELAN τη διατυπώνει ως εξής: “Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που θα μπορούσε να κάνει έναν ποιητή να σταματήσει να γράφει. Ακόμα και αν αυτός ο ποιητής είναι Εβραίος κι η γλώσσα που γράφει τα ποιήματά του είναι τα Γερμανικά »