Περί Συμπτώματος (B)

ΔΩΡΕΑΝ

EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ «ΤΡΙΤΗΣ» ΤΟΥ  J. LACAΝ Από τη θεωρητικό τέχνης και ψυχαναλύτρια Αντα Κλαμπατσέα . Στα γραφεία του Ψυχαναλυτικού Συλλόγου  FREUDLACAN

Nεόφρονος 3 ΙΛΙΣΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 – 4 -2018

21.00.

ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ (B)

ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟ

Το υποκείμενο που αρχίζει μια ψυχανάλυση είναι μη καθορισμένο , με την έννοια πως οι καθορισμοί της ιδιαίτερης ιστορίας του, τού είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι. Ο ελεύθερος συνειρμός , οι διασυνδέσεις ή  καλύτερα, αυτό που ο Φρόϋντ αποκαλεί Durcharbeitung , εργασία στήριξης, διάσχισης και διέλευσης , θα του επιτρέψει να ξανακτίσει τις αλληλουχίες   των καθορισμών (determinations) που τον έκαναν έτσι όπως είναι . Μόνο που στο σημείο ακριβώς όπου επιτέλους αγγίζει τον ορίζοντα από  όπου θα μπορούσε , γυρνώντας, να ειδωθεί ολόκληρος , το υποκείμενο (ο αναλυόμενος) ανακαλύπτει ότι δεν είναι το προϊόν αυτών τών ωστόσο αποδεδειγμένων και βιωμένων καθορισμών . Δεν υπάρχει παρά μόνο ως διαδικασία αποδέσμευσης /αποκόλλησης κατά τη διάρκεια της οποίας  ξαναγράφει την ιστορία του. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο , δεν μπορούμε καν να πούμε ότι πρόκειται απλώς για ένα πένθος αυτού «που υπήρξα», αλλά μάλλον  για  ένα «καινούργιο έρωτα» που με αυτόν δεξιώνεται, -υποκύπτοντας ή όχι στην επιθυμία του-, το σύμπτωμα του το οποίο θα καταστήσει εφεξής αίτιο του .  Kι είναι γι αυτό, για να κάνουν αισθητό αυτό το όριακό σημείο που ορίζει την ιστορία τού υποκειμένου ως ένα αδύνατον να ανασυντεθεί παρελθόν  , που ο Φρόϋντ και ο Λακάν  έδωσαν τόση σημασία στον ποιητή, γιατί είναι με τη χάρη τού ποιητή που η ελευθερία , ηθικό συνώνυμο τού απείρου, βρίσκει την αληθινή της θέση, πριν ο νομικός την καταστήσει – αλλά πάντα με μια υστέρηση- πολιτισμικό αγαθό .

PIERRE BRUNO (Aπό το ΛΑΚΑΝ ΠΕΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞ. H ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ. Μτφ. Αντα Κλαμπατσέα. www.psychoanalysis.net.gr (Βιβλιοθήκη)