Κέντρο Χοροθεραπείας ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ έχει ως σκοπό την προώθηση, προβολή και διάδοση της Χοροθεραπείας, την προετοιμασία, διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων, εργαστηρίων και την προσφορά ατομικών συνεδριών και βιωματικών ομάδων.

Η εργασία μου ως υπεύθυνη του Κέντρου, ως Χοροθεραπεύτρια και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στηρίζεται στην αποδοχή, την ενσυναίσθηση και την αυθεντικότητα του ανθρώπου. Η κίνηση έχει σχέση με το παρόν και δεν έχω κάποιες συγκεκριμένες ιδέες για το πώς πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Πιστεύω στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος έρχεται με ένα δυναμικό στη ζωή. Πολλές φορές αυτό το δυναμικό δεν το γνωρίζουμε, δεν το κατακτούμε και δεν το εξωτερικεύουμε. Η Χοροθεραπεία αποκαλύπτει και ενεργοποιεί αυτό το δυναμικό με σκοπό την αυτοθεραπεία, διότι ουσιαστικά η θεραπεία έρχεται από μέσα μας.

Η Χοροθεραπεία αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας μέσω κίνησης. Είναι μια από τις θεραπευτικές μεθόδους μέσω Τέχνης, όπως η Μουσικοθεραπεία, η Δραματοθεραπεία και η Θεραπεία μέσω Εικαστικών Τεχνών. Εφαρμόζεται ως αυτόνομη ή παράλληλη θεραπεία.

Στην Χοροθεραπεία το εργαλείο μας είναι η κίνηση, η οποία εκφράζει, όσα το στόμα διστάζει να πει. Συχνά το μυαλό και οι σκέψεις μας λειτουργούν ως τροχοπέδη των επιθυμιών μας. Η καθιστική ζωή, αδρανοποιεί το σώμα και μαζί την ψυχή και τον νου, καθώς βρίσκονται σε στενή σχέση μεταξύ τους. Τα ασυνείδητα και καταπιεσμένα συναισθήματα δημιουργούν ασθένειες.

Στην Χοροθεραπεία δεν περιοριζόμαστε σε στερεότυπα χορευτικά βήματα, αλλά μέσω της προσωπικής κίνησης του ατόμου, δίνουμε χώρο και χρόνο να διακινηθούν αισθήσεις, εικόνες, συναισθήματα, τα οποία αποτελούν το αυθεντικό υλικό του καθενός μας. Στην συνέχεια μέσω του λόγου, ή και της ζωγραφικής, δίνουμε νόημα σε αυτά που διακινήθηκαν μέσα μας. Το σώμα έχει μνήμη, δεν ψεύδεται, δεν ξεχνά.

Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουμε την σχέση με το σώμα μας, αποκτούμε κινητική και ψυχική ευλυγισία, συνειδητοποιούμε και ισορροπούμε τις συγκρούσεις μέσα μας, αποφορτίζουμε το άγχος, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας και ενισχύουμε την ικανότητα επικοινωνίας με τους άλλους.

Απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να επανασυνδεθούν με τον πραγματικό τους εαυτό. Όταν η ψυχή δεν πονάει, το σώμα ηρεμεί, όταν το σώμα γαληνεύει, η ψυχή χαίρεται και απολαμβάνει το δώρο της ΖΩΗΣ. Χορεύοντας τον «χορό της ζωής» του, ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της, γνωρίζει τον εαυτό του και τους άλλους, μπορεί να ζήσει ελεύθερα, χωρίς συγκρούσεις, και με χαρά, γιατί η κινητική έκφραση και ο χορός είναι εμπειρίες χαράς.

Ελάτε όταν η λογική δεν σας πάει πιο πέρα. Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν ό,τι βιώνετε και αυτό σας δημιουργεί προβλήματα. Γνωρίζετε αρκετά για τον εαυτό σας, όμως τον αισθάνεστε ξένο.  Αισθάνεστε ότι σας λείπει η αυτοπεποίθηση. Έχετε δυσκολία στην επικοινωνία με τους άλλους. Αισθάνεστε μόνιμα κουρασμένοι. Υποφέρετε από ψυχοσωματικά προβλήματα (άγχος, πανικοί, κατάθλιψη, διατροφικές  διαταραχές). Θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση με το σώμα σας. Γιατί η κίνηση είναι ζωή, είναι η έκφραση της ψυχής και του νου. Το σώμα είναι ο καθρέφτης που απεικονίζει την πραγματικότητά μας, χωρίς τις παραμορφώσεις του νου.

Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής, ενσυναίσθησης, σεβασμού και στήριξης, στόχος είναι το άτομο να ξαναβρεί και να χαρεί την αυθεντικότητα και μοναδικότητά του.

Πριν την συμμετοχή σας σε βιωματική ομάδα Χοροθεραπείας ή σε ατομικές συνεδρίες προηγείται μια ατομική συνάντηση. Κατόπιν συνεννόησης με τον θεραπευόμενο ακολουθείται η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Σε κάθε ομάδα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ: Βουτσινά 59, 155 61 Χολαργός (πλησίον μετρό Χολαργού) 

Πληροφορίες: +30 6949 789 764, www.synkinoumai.gr

ioannakoutiva@gmail.com, www.facebook.com/koutiva/

Κουτίβα Ιωάννα, GDTR Sr., Χοροθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (σπουδές στην Αναλυτική Ομαδική & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία), Αντιπρόεδρος Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας

Βιογραφικό
Η Ιωάννα Κουτίβα γεννήθηκε στην Ελλάδα και έχει ζήσει στην Αυστραλία και στην Γερμανία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στην Αθήνα και στη Γερμανία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Έχει ολοκληρώσει τον τριετή κύκλο εκπαίδευσης Χοροθεραπείας που οργανώνει η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Παρακολούθησε το πενταετές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Έχει διοργανώσει παρουσιάσεις σε ημερίδες και συνέδρια και έχει δώσει συνεντεύξεις στην τηλεόραση με θέμα την θεραπευτική χρήση της Χοροθεραπείας. Έχει δουλέψει με άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με ειδικές ανάγκες, με διατροφικές διαταραχές και καρκινοπαθή άτομα. Επίσης εργάστηκε στον χώρο των τοξικοεξαρτήσεων. Διετέλεσε μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής. Είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Είναι ιδιοκτήτρια του Κέντρου Χοροθεραπείας ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ στον Χολαργό Αττικής, με σκοπό την προώθηση, προβολή και διάδοση της Χοροθεραπείας, την προετοιμασία, διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων, εργαστηρίων και την προσφορά ατομικών και ομαδικών συνεδριών.