Η Χοροθεραπεία ανάμεσα στην παράδοση και το μοντερνισμό

Η Πρωτόγονη Έκφραση είναι  μια  τεχνική χορού και μέθοδος Χοροθεραπείας η οποία εμπνέεται από τη δυναμική, τα κινητικά αρχέτυπα και τις δομές εκείνες που απαντώνται  κοινά στους χορούς των φυλετικών και παραδοσιακών κοινωνιών σε όλον τον κόσμο.

Τα δομικά της στοιχεία είναι η ομάδα, ο ρυθμός, η χρήση των κρουστών και της φωνής, η σχέση με τη γη, οι επαναλαμβανόμενες απλές, συμμετρικές ή αντιθετικές κινήσεις, το παιχνίδι, η τελετουργία, ο συμβολισμός, ο μηχανισμός της έκστασης και η χρήση των ορίων, η επιδίωξη του Ωραίου.

Η αξία της θεραπευτικής διάστασης της Πρωτόγονης Έκφρασης προκύπτει από τον συνδυασμό των βασικών αρχών των παραδοσιακών θεραπειών, γνωστών για τη συμβολική τους αποτελεσματικότητα (σαμανισμός, χοροί καταληψίας κτλ) με τα πιο σύγχρονα πορίσματα των ανθρωπιστικών επιστημών (ανθρωπολογία, ψυχολογία) και των γνωστικών επιστημών.

Στο σεμινάριο αυτό θα προσεγγίσουμε τη χρησιμότητα της Χοροθεραπείας μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης με τρόπο διεπιστημονικό: ιστορικό, γεωγραφικό, καλλιτεχνικό, ψυχολογικό, βιολογικό, νευρολογικό, ηθολογικό και ανθρωπολογικό.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα συμμετάσχουμε σε γλέντι με παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

Διοργάνωση-Επιστημονικά Υπεύθυνοι/Διδάσκοντες:                                                    

Γαλλία: France Schott Billmann

Ελλάδα: Ελένη Χατζηγεωργίου, Μαριάννα Δρακοπούλου, Κατερίνα Σταύρου

Ισραήλ: Ayelet Ranen

 

Association DRLST: Danse, Rythme, Lien Social et Thérapie: 7, rue Daguerre 75014 Paris

Atelier du Geste Rythmé: 4, rue Lalande, 75014 Paris

 

Το σεμινάριο θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική (κρουστά) από τον μουσικό Βασίλη Οικονομίδη.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες διεξαγωγής σεμιναρίου: 19-23 Ιουλίου, 2017

Έναρξη: 19 Ιουλίου στις 9.30

Λήξη: 23 Ιουλίου στις 19.30

Διάρκεια σεμιναρίου: 30 ώρες

Τόπος : Αγιασσός Νάξου, 22 χλμ από τη Χώρα.

Κόστος : 230 ευρώ

To κόστος περιλαμβάνει τη συμμετοχή στο πενθήμερο σεμινάριο (διάρκειας 30 ωρών), ομαδικές μετακινήσεις με πούλμαν και την αμοιβή των μουσικών στο παραδοσιακό γλέντι.

Στο κόστος ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα οδοιπορικά, η διαμονή και η διατροφή των συμμετεχόντων.    

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:

Για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες για το σεμινάριο και τη διαμονή στο νησί, καλέστε στο  τηλ.6945194901 (Ηλέκτρα Οικονομίδου).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο email info@primitive-expression.gr

Με τη δήλωση συμμετοχής θα λάβουν όλες τις πληροφορίες για την κατάθεση της προκαταβολής ώστε να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο σεμινάριο. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προκαταβολής είναι η 30η Ιουνίου.