Η ερμηνεία του πίνακα Las Meninas του Diego Velázquez από τον Jacques Lacan και η δομή της θεμελιακής φαντασίωσης

Ημερίδα με τον Rolf Nemitz

Ο Rolf Nemitz, βασικός μελετητής του J. Lacan στον γερμανόφωνο χώρο είναι προσκεκλημένος των Ψυχαναλυτικών Σεμιναρίων. Απευθυνόμενος σε ένα ευρύ κοινό ενδιαφερομένων για την Ψυχανάλυση θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης του για ένα τόσο ειδικό θέμα όπως η λακανική ερμηνεία του πίνακα του Velázquez και θα επιχειρήσει να τη συνδέσει με την δομή της λακανικής θεμελιακής φαντασίωσης και το αντικείμενο α (χωρίς να αγνοεί ότι οι προαναφερθέντες όροι δεν είναι σε όλους γνωστοί, ούτε μονοσήμαντα αναγνώσιμοι και αυτονόητοι…).

Κατά τη 13η χρονιά του Σεμιναρίου του (1965-66) ο Γάλλος ψυχαναλυτής J. Lacan θέτει σε επερώτηση “Το αντικείμενο της Ψυχανάλυσης”. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται και στον πίνακα “Las Meninas” του Diego Velázquez. O J. Lacan ερμηνεύει το έργο του Ισπανού ζωγράφου ορμώμενος από την ανάλυση του M. Foucault στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του Οι λέξεις και τα πράγματα, ανάλυση την οποία ο Lacan επαινεί, αλλά και ανατρέπει.
Ο πίνακας του Velázquez χρησιμεύει στον Lacan προκειμένου να αναδείξει την θεωρία του για την θεμελιακή φαντασίωση που αρθρώνεται γύρω από τη σκοπική ορμή του Freud (Schautrieb). Η άρθρωση αυτή συνδέεται με τον διχασμό ματιού/βλέμματος, θέμα που είχε αναδείξει δύο χρόνια νωρίτερα, διαπραγματευόμενος τις “Τέσσερεις θεμελιακές έννοιες της ψυχανάλυσης”. Στην παρούσα επεξεργασία θα χρησιμοποιήσει εργαλεία της προοπτικής και της προβολικής γεωμετρίας για να διευρύνει την έρευνά του ως προς τη δομή του υποκειμένου, στο πλαίσιο της ψυχαναλυτικής θεώρησης.

Προβλέπεται κόστος συμμετοχής : 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι 5 ευρώ)

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, 10:30 – 14:30

Impact Hub Athens – Καραϊσκάκη 28 – 10554 Αθήνα