Εμψυχώνοντας τους Εκπαιδευτικούς: Πώς η Σωματική Έκφραση μπορεί να δυναμώνει τη μαθησιακή διαδικασία.

Με την Susana Abigador

Από 17/1/2018 έως 14/3/2018

Στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ, ο Κινητήρας προτείνει φέτος το βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς της Susana Abigador πάνω στη Σωματική Έκφραση.

Μέσα από την καθημερινότητα μιας τάξης ξετυλίγονται ασκήσεις, προτάσεις και κινήσεις που δίνουν μια διαφορετική οπτική γωνία για το πώς η σχέση με το σώμα μας μπορεί να συμβάλει στη μαθησιακή διαδικασία.
Πάντα υπάρχουν τεχνικές, εργαλεία, θεματικές, θεωρίες και πρακτικές.  Αυτό που συνήθως ξεχνιέται είναι ο άνθρωπος που υλοποιεί! Ως εκπαιδευτικοί ψάχνουμε τη διαδρομή για το πώς να ανοίξουμε, να δεχθούμε να παίζουμε, να ακούμε τα συναισθήματα και να τα εκφράσουμε δημιουργικά. Αυτό το βιωματικό εργαστήρι θα αποκαλύψει μια γέφυρα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. 

Θα προσεγγίσουμε τα μέσα που δυναμώνουν τον κάθε εκπαιδευτικό ή άνθρωπο που έχει την ανάγκη να αξιοποιήσει την έκφραση, την τέχνη και τις τεχνικές της ως τον πιο δυναμικό τρόπο ανάπτυξης και μάθησης για τα παιδιά αλλά και για τον εαυτό του.

Απευθύνεται σε βρεφονηπιοκόμους, παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους και σε κάθε εκπαιδευτικό που έχει ως έργο του τη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και αναγνωρίζει το εκπαιδευτικό όφελος που υπάρχει όταν το σώμα και η ψυχή συνομιλούν.

Όταν το σώμα μιλάει- αναπόφευκτα ευτυχώς- εκφράζονται τα συναισθήματα μας. Το σώμα μπορεί να μας μιλήσει για την συμπεριφορά μας όπως και για τα βαθύτερα κομμάτια της ψυχής μας, αρκεί να μπορούμε να το ακούσουμε. Μία απλή κίνηση,  μία ανάσα, μία σκέψη, ένα συναίσθημα δημιουργούν το προσωπικό μας χορό, καθρεφτίζοντας το πώς είμαστε εκείνη τη στιγμή. Με το σώμα μας κινούμαστε, γνωρίζουμε και σχετιζόμαστε με τους γύρω μας και έτσι ερχόμαστε πιο κοντά στον εαυτό μας.

Σε αυτό το εργαστήρι θα επιχειρήσουμε να βιώσουμε το σώμα μας σαν πηγή διαλόγου και επικοινωνίας με τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας βοηθήσει στην εξέλιξη της προσωπικής μας ενέργειας και στην αρμονική ισορροπία του εσωτερικού μας κόσμου (σκέψη, συναίσθημα) με τον εξωτερικό μας κόσμο (κίνηση, έκφραση). Να εμπιστευτούμε πρώτα τον εαυτό μας και στη συνέχεια τους άλλους. Να μάθουμε τους δικούς μας κώδικες επικοινωνίας και να τους εξωτερικεύσουμε. Το μέσο για να επιτύχουμε αυτή τη διαδρομή, είναι η κίνηση. Συνειδητή και ταυτόχρονα αυθόρμητη, χωρίς καλλιτεχνικά στοιχεία κομψότητας ή καθωσπρεπισμού.

Η Susana Abigador γεννήθηκε το 1956 στο Buenos Aires, Αργεντινή. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό (στην Βραζιλία) και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στην Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης. Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές στην Μαδρίτη με τον Agustin Bellusci Tapia, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής  Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς). Το 1986 έρχεται για να ζήσει στη Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει Σωματική Έκφραση και το σύστημα “Danza Vital” που η ίδια δημιούργησε. Από το 1988 μέχρι και το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (σχολή Καλλιτεχνικής και δημιουργικής επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών) διδάσκοντας Σωματική Έκφραση και Βιωματική Μεθοδολογία. Ανάμεσα σε άλλα συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο», με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας», με το Global College (Κύπρος) κ.ά. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου στην τραγωδία «Βάκχες» στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α. Συνεχίζοντας την εκπαίδευσή της, παρακολούθησε σεμινάρια Χοροθεραπείας στην Αργεντινή με το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα Πρωτόγονο Χορό με την καθηγήτρια της Σορβόννης France Sschott-Billmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον Βέλγο καθηγητή Luc de Smet, κ.α. Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της, «Όταν το σώμα μιλάει», Μεθοδολογία και ασκήσεις για την Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός. Όμως η «μεγάλη εκπαίδευση» έρχεται από το πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους και μόνον στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.

Άλλες πληροφορίες

Ομιλήτρια στο TEDxLesvos
When the body talks (Όταν το σώμα μιλάει)
https://www.youtube.com/watch?v=_f9Wf9yRXEE

στο TEDxKids@Ilissos
Kids are teachers of body expression
https://www.youtube.com/watch?v=vonJUYDAHyg&t=1090s

στο TED Ed Anifadis
Think & Feel
https://www.youtube.com/watch?v=LH8WKofYFhE

στο TEDxChania
Ξένος.
https://2016.tedxchania.com/el/2016/workshops-2016/88-συζούμε-με-έναν-ξένο-…-το-σώμα-μας.html

στο EABP congress (European Association for Body Psychotherapy) 14/10/2016
https://www.omorfizoi.gr/?s=susana+abigador&lang=en
https://congress.eabp.org/2016/el/programme/keynotes-and-round-tables/presentation-6/
https://fourfourasweb.wordpress.com/category/διδακτικές-μέθοδοι/
http://www.politikalesvos.gr/otan-to-soma-milai/

Κριτικές για το βιβλίο της «Όταν το σώμα μιλάει» γιαλός 2011
http://www.kathimerini.gr/857672/article/politismos/vivlio/h-kinhsh-ws-swthria-ths-yyxhs
https://www.facebook.com/groups/285703791550473/?fref=ts

Πότε: κάθε Τετάρτη 16.30-18.00 από 17/1/2018 έως 14/3/2018 (εκτός από 7/2/2018)
Κόστος: 80 € (10% έκπτωση για κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ) για 12 ώρες
Κρατήσεις θέσεων: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com