Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο CHILDREN’S APPERCEPTION TEST – C.A.T. (Η ΝΕΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ANIMAL FIGURES – HUMAN FIGURES – SUPPLEMENT ) για την ψυχοσυναισθηματική αξιολόγηση παιδιών 3-12 ετών

Μάρτιος 2019: 2-3 & 16-17, 11:00 – 16:00.

Χώρος Διεξαγωγής: Ψυχοδός Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Προσωπικής Ανάπτυξης.

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, σπουδαστές ψυχολογίας, απόφοιτους ψυχολογίας, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ειδικής αγωγής, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, νηπιαγωγούς, λογοπεδικούς  και κοινωνικούς λειτουργούς.

Πληροφορίες για το C.A.T.

Το Children Apperception Test – C.A.T. (Children Apperception Test Animal Figures – Human Figures– Supplement) είναι μια προβολική αξιολόγηση της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και γνωσιακής λειτουργίας παιδιών και προεφήβων. Αξιολογείται η ποιότητα των ενδοψυχικών συγκρούσεων, των αμυνών, των αγχών, των οικογενειακών σχέσεων, ο τρόπος επεξεργασίας της στοματικής, πρωκτικής, οιδιπόδειας φάσης, κ.α. Χορηγείται το C.A.T. – Animal Figures (ηλικίες έως 7-8) ή το Human Figures (ηλικίες έως 10-11 ετών ανάλογα με το άτομο). Το Supplement χρησιμοποιείται σε ειδικές συνθήκες ως επιπρόσθετες κάρτες. Το CAT-A χορηγείται πια στην έγχρωμη μορφή η οποία έχει βρεθεί κλινικά ότι βοηθάει τα παιδιά  στη φαντασία. Αναμένεται και η βελτιωμένη έγχρωμη έκδοση του CATH. 

Θεματικές ενότητες:

 1. Η προβολική τεχνική.
 2. Βασικά στοιχεία γνωστικής, γλωσσικής και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών 3-11 ετών με εστίαση στο πώς τα λαμβάνουμε υπόψιν στο C.A.T.
 3. Το θεωρητικό υπόβαθρο της ανάπτυξης του C.Α.Τ.
 4. Η ιστορία της δημιουργίας του C.Α.Τ.
 5. Το πλαίσιο, ο τρόπος της χορήγησης, η χρησιμότητα του, ενδείξεις για την επιλογή του ως μέσο αξιολόγησης της προσωπικότητας.
 6. Περιγραφή της κάθε κάρτας, τυπικές απαντήσεις, αξιολόγηση λανθάνοντος περιεχομένου.
 7. Επίδραση των αντιληπτικών στοιχείων των εικόνων στις απαντήσεις ανά ηλικία.
 8. Τυπική θεματολογία σε παιδιά προσχολικής και λανθάνουσας ηλικίας.
 9. Η δημιουργία του CAT-H, CAT-A, πότε επιλέγουμε το καθένα
 10. Μέθοδοι ερμηνείας
 11. Το φυλλάδιο ανάλυσης ανά ιστορία και το συνοπτικό κατά Bellak.
 12. Ερμηνεία σύμφωνα με τον Bellak (ασυνείδητη δομή, ενορμήσεις, αντίληψη του κόσμου, σχέσεις με τους άλλους, συγκρούσεις, άμυνες, ποιότητα άγχους, λειτουργία του Υπερεγώ, απαρτίωση του Εγώ).
 13. Μέθοδος της Haworth για την αξιολόγηση των μηχανισμών άμυνας και η αξιολόγηση της δυναμικής των ιστοριών
 14. Η αξιολόγηση της λειτουργίας του Εγώ σύμφωνα με το Bellak.
 15. Η δημιουργία του Supplement.
 16. Περιγραφή των καρτών του Supplement, τυπικές απαντήσεις, λανθάνον περιεχόμενο.
 17. Παρουσίαση πρωτοκόλλων παιδιών χωρίς ψυχοπαθολογία ανά ηλικία.
 18. CAT παιδιών με σωματική νόσο, σωματική αναπηρία, δυσκολίες άρθρωσης, νοητική αναπηρία, παιδική ψύχωση, συναισθηματικές διαταραχές, απώλεια γονέα σύμφωνα με τις έρευνες.
 19. Ανάλυση βήμα -βήμα πρωτόκολλου παιδιού.

Υπεύθυνη Εκπαίδευσης: Άννα Φαρδή, Κλινική ψυχολόγος, M.Sc. Πιστοποιημένη στο WISCV

Η Άννα Φαρδή είναι Κλινική Ψυχολόγος, M.Sc. Έχει εξειδικευτεί στις διαγνωστικές εκτιμήσεις της ψυχικής, της νοητικής και της νευροψυχολογικής λειτουργίας με ψυχομετρικά εργαλεία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας), στο Mills College, California, U.S., στο University of Padova, Italy και στο The Centre, London. Από το 2008 συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την διαγνωστική εκτίμηση όπως το Παιδοψυχολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αττικόν, το Χριστοδούλειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και το Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής & Προσωπικής Ανάπτυξης Ψυχοδός. Είναι εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου.

Παροχές: Η εκπαίδευση έχει θεωρητικές και πρακτικές ώρες, οι οποίες συνολικά είναι 20. Έξτρα ώρες είναι η χορήγηση του CATαπό τους εκπαιδευόμενους σε ένα παιδί και η εξατομικευμένη απάντηση σε ερωτήσεις σε απορίες. Ακόμα, η εξατομικευμένη απάντηση σε ένα περιστατικό, το οποίο αναλύεται και γίνεται η συγγραφή της έκθεσης από τον εκπαιδευόμενο.

Θα υπάρχει πρακτική άσκηση σε πραγματικά περιστατικά και role playing.

Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος: Για εγγραφές έως 18/2/2019: 320€ (πλέον ΦΠΑ)

Χώρος Διεξαγωγής: Ψυχοδός Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Προσωπικής Ανάπτυξης, Αχιλλέως Παράσχου 85, Γκύζη 11474, Αθήνα.

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες: Τηλ 210-6421184 και email: psychodosedu@gmail.com