Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε επτά προβολικά σχέδια με βάση το παιδικό ιχνογράφημα

Στην ψυχολογία του παιδιού είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ζωγραφική είναι ένα μέσο έκφρασης των εσωτερικών σκέψεων και των συναισθημάτων ενός παιδιού. Χαρακτηριστικά, ερευνητές της παιδικής ζωγραφικής υποστηρίζουν ότι το παιδί «ζωγραφίζει ό,τι αισθάνεται παρά ό,τι βλέπει ή γνωρίζει ότι είναι αλήθεια».

Σύμφωνα με τον Piaget το ιχνογράφημα αποτελεί μια από τις μορφές της συμβολικής λειτουργίας, γι αυτό πρέπει να τοποθετηθεί ανάμεσα στο συμβολικό παιχνίδι και στην νοητική εικόνα. Το ιχνογράφημα είναι ένα μέσο επικοινωνίας του παιδιού, μια γλώσσα πιο αυθεντική, πιο εύπλαστη και πιο άμεση από εκείνη που χρησιμοποιεί συνήθως.

Στο παρόν σεμινάριο θα:

  1. Μιλήσουμε για το πώς τα παιδιά χρησιμοποιούν το υλικό που έχουν στη διάθεση τους, ποια είναι τα στάδια της ανάπτυξης της ζωγραφικής με βάση τον Piaget, τι αξιολογούμε σε μια ζωγραφιά.
  2. Υπάρξει αναλυτική εκπαίδευση σε επτά προβολικά σχέδια (χορήγηση, ερμηνεία, έκθεση), το Draw a Human, House-Tree-Person, Family Drawing, Kinetic Drawing Family, Kinetic School Drawing, Mother-Child, Attachment Parenting Drawing.
  3. Δουλέψουμε ποικίλα πρωτόκολλα από παιδιά με νοητική αναπηρία και ψυχικές διαταραχές, κακοποίηση, κ.α.
  4. Δούμε πώς τα προβολικά σχέδια μέσω της ζωγραφιάς μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς , εντός μιας ψυχομετρικής μπαταρίας, να κατανοήσουν το ψυχισμό του παιδιού και να προτείνουν σημεία παρέμβασης.

Απευθύνεται σε ψυχολόγους, φοιτητές ψυχολογίας, συμβούλους ψυχικής υγείας και ειδικούς που ασχολούνται με την παιδική ηλικία.

Θα δωθούν σημειώσεις και το CD της παρουσίασης.

Εισηγητής: Άννα Φαρδή, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Η Άννα Φαρδή είναι Κλινική Ψυχολόγος, M.Sc. Έχει εξειδικευτεί στις διαγνωστικές εκτιμήσεις της ψυχικής, της νοητικής και της νευροψυχολογικής λειτουργίας με ψυχομετρικά εργαλεία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας), στο Mills College, California, U.S., στο University of Padova, Italy και στο The Centre, London. Από το 2008 συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την διαγνωστική εκτίμηση όπως το Παιδοψυχολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αττικόν, το Χριστοδούλειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και το Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής & Προσωπικής Ανάπτυξης Ψυχοδός. Είναι εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου.

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής:

Η συνολική διάρκεια του σεμιναρίου είναι 7 ώρες.

Οι ημερομηνίες είναι 9-10 Φεβρουαρίου 2019.  Ώρες: 11:00-14:30

Κόστος: 110€ + Φ.Π.Α

Χώρος διεξαγωγής: ΨΥΧΟΔΟΣ Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Προσωπικής Ανάπτυξης, Παράσχου Αχιλλέως 85, Αθήνα (Γκύζη).

Δηλώσεις συμμετοχής: Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να στείλετε mail στο psychodosedu@gmail.com ή να τηλεφωνήσετε στο 210-6421184.