Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία»

«Aρχεία συναισθημάτων»: Το AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διάλεξη του Matt Cook, καθηγητή νεότερης βρετανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 @Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities).

Eπιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Στη διάλεξή του ο Ματ Κουκ θα σκιαγραφήσει το τοπίο των συναισθημάτων στη Βρετανία σε μια στιγμή καμπής για την ιστορία του AIDS, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αντλώντας κυρίως από τις εντυπωσιακές μαρτυρίες περίπου 600 στρέιτ ανδρών και γυναικών, διερευνά τα συναισθήματα που διακυβεύονται στην επιδημία, πώς αυτά συνδέονται με τον Τύπο και την πολιτική, ποιο ρόλο έπαιξαν στην καθημερινή ζωή και πώς εξελίχθηκαν για εκείνους που ασχολήθηκαν πιο άμεσα με την κλιμακούμενη κρίση. Υποστηρίζει πως τέτοια «αρχεία συναισθημάτων» είναι θεμελιακά για τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις διασταυρούμενες κοινωνικές και ερωτικές ζωές μας στο παρελθόν και το παρόν. Επίσης, θα δείξει πώς η επιστροφή σε τέτοιες στιγμές κινδύνου και κρίσης και η απόπειρα σύλληψης της συναισθηματικής περιπλοκότητάς τους ίσως μας επιτρέψουν να δούμε πιο καθαρά τους κινδύνους που μας απειλούν σήμερα.

Ο Matt Cook είναι καθηγητής νεότερης βρετανικής ιστορίας στο Μπέρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι κοινωνικός και πολιτισμικός ιστορικός που ειδικεύεται στις κουίρ και αστικές ιστορίες. Στις εκτενείς δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα έργα Λονδίνο και η κουλτούρα της ομοφυλοφιλίας [London and the Culture of Homosexuality] (2003), Μια γκέι ιστορία της Βρετανίας [A Gay History of Britain] (2007) και Κουίρ Οικιακότητες [Queer Domesticities] (2014). Είναι υπεύθυνος για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Μπέρκμπεκ σχετικά με τις σπουδές φύλου και σεξουαλικότητας και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του History Workshop Journal. Μέχρι το 2017 εκπροσωπούσε στο Μπέρκμπεκ το Κέντρο Ιστορίας Raphael Samuel για τις δημόσιες και δημιουργικές ιστορίες.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Πληροφορίες: 210 72.82.333