Δημιουργικότητα και συναισθηματική ευεξία. Εισαγωγή στη Δημιουργική Κίνηση και την Ενσυνειδητότητα.

Βιωματικό εργαστήριο με τη

Maria Elena Garcia

στην kinόsfera

Η kinósfera έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τη Maria Elena Garcia, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, συγγραφέα, χοροθεραπεύτρια και δημιουργό της μεθόδου δημιουργικής κίνησης Creative Movement – Garcia-Plevin®. H Maria Elena έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να μας εισάγει στη μέθοδό της, που συνδυάζει τεχνικές της δημιουργικής κίνησης και της πρακτικής του mindfulness (Ενσυνειδητότητα).  Θα μας οδηγήσει σε ένα βιωματικό εργαστήριο διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών.

Η περιγραφή του σεμιναρίου από την εισηγήτρια:

Ένα Σαββατοκύριακο εξερεύνησης της σύνδεσης μεταξύ των δύο προσεγγίσεων, της Δημιουργικής Κίνησης (Creative Movement – Garcia-Plevin® method) και του Mindfulness. Και οι δύο πρακτικές  έχουν ως σημείο συνάντησης την απαραίτητη δεκτικότητα προς τον εαυτό μας. Δηλαδή, το να παραμένουμε ανοιχτοί στο παρόν και απαλλαγμένοι από την κριτική.

Μέσα από τη συνειδητή παρουσία, την προσοχή σε αυτό που νιώθουμε και σκεφτόμαστε, την αντίληψη της εσωτερικής μας ενέργειας, μπορεί να αναδυθούν η αυθεντική χειρονομία και η δημιουργική κίνηση. Με τη σειρά της η δημιουργική διαδικασία, διεγείρει την παρουσία στον εαυτό  και διευκολύνει την επίτευξη μιας ενσυνείδητης στάσης. Η κυκλικότητα μεταξύ αυτών των δύο προσεγγίσεων, προωθεί τη δημιουργικότητα και βελτιώνει την ποιότητας ζωής.

Ζούμε εξόριστοι από το σώμα μας. Ως συνέπεια, βιώνουμε συναισθηματική δυσφορία και άγχος, παράγοντες που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία. Χρειάζεται να ανακαλύψουμε εκ νέου το σώμα μας. Αυτό σημαίνει να ανοιχτούμε στις διαφορετικές διαστάσεις της εμπειρίας: αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις, εικόνες, που συνοδεύουν τη συνεχή ροή των ζωτικών ενεργειών μας. Η δημιουργικότητα, που ενυπάρχει στο δυναμικό κάθε ανθρώπινου όντος, πραγματώνεται όταν βρούμε έναν τρόπο να εξωτερικεύσουμε αυτό που βιώνουμε, αυτό που είμαστε. Κι αυτό, όπως λέει ο Winnicott, “κάνει τη ζωή να αξίζει να τη ζεις”.

Η διαδικασία της δημιουργίας, που ξεκινά από βαθιές παρορμήσεις, μας οδηγεί συχνά στο να βιώνουμε καταστάσεις ενσώματης συνειδητότητας, κατά την οποία το πράττω δεν διαφέρει από το είμαι. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο της ενσυνείδητης προσοχής. Τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η εστίαση στο παρόν είναι ένας τρόπος να βελτιωθεί η συναισθηματική ρύθμιση, να μειωθεί το άγχος και να διευκολυνθούν οι σχέσεις.

Το εργαστήριο απευθύνεται:

  • Σε εκείνους που θέλουν να ανακτήσουν μια αρμονική σχέση με το σώμα τους και μεγαλύτερη ελευθερία στην εκφραστικότητα του. Σε όσους θέλουν να βιώσουν την ολότητα που προσφέρει η ψυχο-σωματική ενότητα.
  • Σε όσους εργάζονται σε υποστηρικτικά επαγγέλματα όπως δάσκαλοι, θεραπευτές μέσω τέχνης, χοροθεραπευτές, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές κλπ. Βοηθά στην ανακάλυψη δημιουργικών πόρων που μπορούν να εφαρμοστούν στο εργασιακό περιβάλλον. Βελτιώνει την “παρουσία” που απαιτείται στις υποστηρικτικές σχέσεις. Αυξάνει την επίγνωση των σωματικών συντονισμών μεταξύ των ανθρώπων. Ευνοεί συνολικά τη “θεραπευτική παρουσία”.
  • Σε καλλιτέχνες. Μπορεί να απελευθερώσει μια πιο αυθεντική δημιουργική διαδικασία, που εμπλουτίζει τον προσωπικό τρόπο έκφρασης και οξύνει τη διαίσθηση.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από την Association of Creative Movement, Garcia-Plevin® method που αντιστοιχεί σε 4 μονάδες για όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν το πρώτο επίπεδο της εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη μέθοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο:  www.movimentocreativo.it

Ημερομηνίες και ωράριο:

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 11.00-14.00 και 15.00-19.00

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 10.00-13.00 και 14.00-18.00

* Η εισήγηση θα γίνει στα Ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Κόστος συμμετοχής: 150 € για δηλώσεις συμμετοχής έως και τις 15 Ιανουαρίου 2020.

190 € για δηλώσεις συμμετοχής από τις 16 Ιανουαρίου έως τις και 15                                    Φεβρουαρίου 2020.

Περισσότερες πληροφορίες: info@kinosfera.gr

Δηλώσεις συμμετοχής

www.kinosfera.gr