Χρόνος ανάγνωσης 5 ΄

Απαντά ο Άγγελος Λεβέντης, Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής – Ψυχοδραματιστής
Κοινωνικός Λειτουργός,
Επιστημονικά Yπεύθυνος Zen Therapy Center – Κέντρο Ψυχοθεραπείας

 

#Zen, η βιωματική σοφία.

#Therapy, η διαδικασία.

#Center, το κέντρο που αναζητά ο καθένας μέσα του.

Η βιωματική θεραπεία μας οδηγεί να ζούμε την Ζεν Ζωή που επιθυμούμε.

 

Ποιές υπηρεσίες παρέχονται στο Zen Therapy Center;

Όλο το φάσμα της προσωπικής ανάπτυξης, αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας:

  • ατομικές συνεδρίες
  • ομαδική ψυχοθεραπεία / ψυχόδραμα
  • συμβουλευτική (προσωπικά ή επαγγελματικά θέματα)
  • βιωματικά σεμινάρια
  • θεματικά εργαστήρια – workshops
  • yoga (asanas, πραναγιάμα, διαλογισμός, οραματισμός)
  • διαδικτυακές συνεδρίες μέσω Skype, Facebook video, Viber.


Μιλήστε μας λίγο για εσάς και τη δουλειά σας.

Ως Κοινωνικός Λειτουργός εργάζομαι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) και συγκεκριμένα στην προσέγγιση χρηστών στο δρόμο (streetwork) στο πλαίσιο αρωγής τους και μείωσης της βλάβης. Είναι μια πολύ ουσιαστική δουλειά με τα άτομα που βιώνουν την κοινωνική απομόνωση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη σήμερον ημέρα. Η κάθε μέρα σε αυτή την εργασία με γεμίζει με ιστορίες ανθρώπων που παλεύουν να έρθουν σε επαφή και να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ως μέσο τον πλούσιο συναισθηματικό τους κόσμο.

Ως Ψυχοθεραπευτής δραστηριοποιούμαι με ομάδες, βιωματικά σεμινάρια και ατομικές συνεδρίες τα τελευταία χρόνια και φέτος πήρα την απόφαση να ανοίξω ένα δικό μου χώρο για να τα στεγάσω. Ένα κέντρο που να αποτελέσει σημείο αυτογνωσίας, θεραπείας αλλά και συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων που έχουν την ίδια ανάγκη, να εξελιχθούν και να ζουν μια καλύτερη Ζεν Ζωή.

Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική σας προσέγγιση και ποιες οι σπουδές σας;

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ειδικού ψυχική υγείας ως Κοινωνικός Λειτουργός στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με βαθμό Άριστα. Κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος (Αρ. Αδείας 91296/1784) και μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (Αρ. Μητρώου 1069) από το 2018.

Παράλληλα πήρα το δίπλωμα ως Ψυχοθεραπευτής-Ψυχοδραματιστής από το Κέντρο Ψυχοδραματικών Συναντήσεων Αθηνών μέσα από την εκπαίδευση στο Ψυχόδραμα, την Ψυχοθεραπεία και την Κοινωνιομετρία, με πρακτική και εποπτεία. Η εκπαίδευση στο Ψυχόδραμα ξεκινάει το 2008 έχοντας και ως εκπαιδεύτριες απευθείας μαθήτριες του Μορένο (Jacob Levy Moreno), του ιδρυτή του Ψυχοδράματος όπως τη Marcia Karp και τη Grete Leutz.

Έχω παρακολουθήσει κι συνεχίζω να παρακολουθώ ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την Αυτοβελτίωση, Ψυχολογία, Ψυχικής Υγεία, Κοινωνικής Εργασία, Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Ψυχόδραμα, Δεξιότητες Δημόσιας Ομιλίας και Ηγεσίας σε Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης και εξ αποστάσεως – διαδικτυακά.

Η αγάπη μου για τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες παιδιών που φοιτούν σε σχολεία με οδήγησαν στο Μεταπτυχιακό (MEd) “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, αγγίζοντας τόσο θέματα ειδικής αγωγής, διαταραχών μάθησης & αναπηρίας όσο και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, καθώς οδηγεί στην απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας.

Στο πλαίσιο μιας ολιστικής σφαιρικής εκπαίδευσης και εμπειρίας έχω κάνει εκπαίδευση στη μουσική (πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση), στο χορό και στο θέατρο, όπως επίσης έχω ολοκληρώσει την εκπαίδευση δασκάλου γιόγκα 200 ωρών Yoga Alliance (Agni Vinyasa Yoga στο Niko Geo Hot Yoga Studio).

Πείτε μας με λίγα λόγια πώς προσεγγίζετε τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται.

Αναγνώριση – Αποδοχή – Αγάπη, είναι για εμένα το τρίπτυχο για μια ευτυχισμένη ζωή, είναι και το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει και τη θεραπευτική μου προσέγγιση.

Αποδοχή άνευ όρων, ώστε να μπορέσει ο κάθε άνθρωπος που έρχεται να εκφραστεί όπως ακριβώς νιώθει.

Συχνά τα άτομα έρχονται με ένα συγκεκριμένο αίτημα που θέλουν να διαχειριστούν, όταν προκύπτει κάτι που τους δυσκολεύει ή σταματάει τη φυσική ροή των πραγμάτων. Η ψυχοθεραπεία είναι αυτή η εσωτερική διεργασία για την προσωπική εξέλιξη και μπορεί να την ξεκινήσει οποιοσδήποτε νιώθει ότι θέλει να ζει μια πιο λειτουργική καθημερινότητα.

Η πρώτη συνεδρία είναι συχνά αναγνωριστική και το άτομο έχει την ανάγκη να τα πει όλα. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο και δίνει μια εικόνα για τα θέματα που τους απασχολούν. Μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις επιτυγχάνεται μια ιεράρχηση των αναγκών και των θεμάτων που έχουν προτεραιότητα να επεξεργαστούν σε βάθος.

Δεν είσαι ο μόνος-η, δεν είσαι μόνος-η.

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά σας;

Οι θεραπευόμενοι έρχονται με προβλήματα και αναζητούν λύσεις και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις με τον τρόπο που το περιμένουν. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τους βοηθήσω να αντιληφθούν ότι η ζωή δεν είναι πρόβλημα που λύνεται, δεν είναι καν πρόβλημα. Η θεραπευτική διαδικασία επιτρέπει στον κάθε άνθρωπο να μάθει να χειρίζεται με πιο λειτουργικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Σε μια εποχή fast-food το μαγειρευτό φαγητό που παίρνει παραπάνω ώρα έρχεται σε δεύτερη μοίρα, παρότι είναι πολύ πιο νόστιμο και θρεπτικό. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο για να ζεις μια πιο λειτουργική και απολαυστική ζωή.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;

Είμαι εδώ για εσένα, για ό,τι χρειαστείς να εκφράσεις.
Εδώ, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου.

Σε  μία κοινωνία γεμάτη ταμπού, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη οι κοινωνικές δυσκολίες του πώς επισκεπτόμαστε έναν ψυχοθεραπευτή. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο, αλλά αν ξεπεράσεις τον εαυτό σου και κάνεις την πρώτη επίσκεψη, μετά η ασφάλεια δίνει τη θέση της στην ανασφάλεια και η δύναμη στην αδυναμία…

Ο Α. Κάλβος μας είπε σχεδόν 100 χρόνια πριν:
«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

 

Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τη δουλειά σας.

Μου έχει μείνει έντονα στη μνήμη ένα περιστατικό από ένα workshop που είχα κάνει για το θυμό. Εκεί βρέθηκε ένας πατέρας 4 παιδιών που είχε πολύ έντονο καταπιεσμένο θυμό από το δικό του πατέρα που δεν είχε την ευκαιρία να το εκφράσει ποτέ άλλοτε. Με τη βοήθεια του ψυχοδράματος μπορέσαμε να το δουλέψουμε και στο παρόν και στο μέλλον και οδηγήθηκε σε αυτό που λέμε Κάθαρση. Το πολύ εντυπωσιακό ήταν αυτό που μοιράστηκε στην επόμενη συνάντηση με την ομάδα πως η καθημερινότητά του είχε αλλάξει, πως δεν τον εκνεύριζαν πράγματα και καταστάσεις όπως παλιά, πως δε θύμωνε τόσο εύκολα και πως βελτιώθηκε η επαφή που είχε με τα παιδιά του.

Ως Ψυχοθεραπευτής γνωρίζω ότι κάποια πράγματα χρειάζονται αρκετό χρόνο. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδικά βιώματα χρειάζεται να επεξεργαστούν με προσοχή για να μην επανατραυματιστεί ο θεραπευόμενος, όμως το Ψυχόδραμα είναι ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό εργαλείο που δημιουργεί αυτές τις συνθήκες ασφάλειας ώστε να μπορέσει το άτομο τόσο να εκφράσει αυτό που κουβαλάει όσο και να λυτρωθεί με ένα άμεσο τρόπο, ακόμα και σε μια μόνο ατομική συνεδρία ή συνάντηση της ομάδας.

Πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος;

Πολλοί άνθρωποι έρχονται στα θεματικά εργαστήρια για να γνωρίσουν το Ψυχόδραμα και την ομαδική διεργασία, άλλοι ξεκινούν με μια ατομική συνεδρία. Προαπαιτείται τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία για τη συμμετοχή σε σεμινάριο/εργαστήριο ή για την πρώτη συνεδρία.


Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να κλείσει μαζί σας ραντεβού;

Μπορεί να καλέσει στα τηλέφωνα 693 2033 752, 210 7782 381 (τηλεφωνητής), να στείλει ένα email στο angelosleventis@gmail.com ή να αναζητήσει πρώτα περισσότερες πληροφορίες στο www.angelosleventis.gr.

Αν θέλει κάποιος-α άμεσα να κλείσει ραντεβού μπορεί μέσω Doctor Anytime:

https://www.doctoranytime.gr/d/Psychologos/leventis-aggelos

ή μέσω Facebook: https://www.facebook.com/zentherapycentergr/

όπου θα βρει εύκολα όλες τις διαθέσιμες μέρες και ώρες.

Το Zen Therapy Center – Κέντρο Ψυχοθεραπείας στεγάζεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο φωτεινό και δημιουργικό χώρο στην οδό Μικράς Ασίας 31, 11527 (Google Maps) στο κέντρο της Αθήνας (Γουδή) πλησίον μετρό Μέγαρο Μουσικής & Ιπποκράτειο / Λαϊκό.