Γιορτάζοντας το σώμα στα Βασιλικά

Σάββατο 29 Απρίλη 2017, 18.00-21.00

Ένα τρίωρο εργαστήριο – μάθημα για το πώς η προσωπική ανάγκη για κίνηση μπορεί να οδηγήσει σ’έναν συλλογικό χορό-γιορτή.

Ένα εργαστήρι που με εργαλεία την κίνηση και τον ρυθμό ωθεί στη γνωριμία με την αυθεντική έννοια του χορού, σαν συλλογική εμπειρία οργανικά ενταγμένη στην κοινωνική ζωή, στην επικοινωνία μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία και κάνει τον χορό αυτό που πάντα ήταν, μια γιορτή για το σώμα και την κοινότητα!

Ένα εργαστήρι στο τριήμερο της πρωτομαγιάς, στο όμορφο χωριό Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας σε μια εποχή που η φύση είναι έντονη και μοσχοβολιστή, κοντά στη θάλασσα και στο δάσος.

Απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 15 ετών.

Συντονίζουν: Ευρώπη Σταυροπούλου – Χοροθεραπεύτρια

Ελισάβετ Κοκορέλη – Σωματοψυχοπαιδαγωγός (fascia- θεραπεύτρια)

Για περισσότερες πληροφορίες : Ελισάβετ 6973791337, Ευρώπη 6946955142

Για την ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Η Πρωτόγονη Έκφραση είναι μια χοροθεραπευτική τεχνική που αναπτύχθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του ’70, εστιάζοντας στα κοινά χαρακτηριστικά των χορών των πρωτόγονων λαών. Xρησιμοποιεί απλές και προσιτές στον καθένα κινήσεις, ώστε να αναδείξει την προσωπική έκφραση αλλά και τη δυναμική της ομάδας. Προτείνει συμβολικές κινητικές φόρμες με περιεχόμενο εμπνευσμένο από τη φύση, τη μυθολογία και την παράδοση και συνοδεύεται από τον ήχο των κρουστών και τα φωνήματα των συμμετεχόντων. Είναι ένας δυναμικός και ευχάριστος χορός που δημιουργεί μια απελευθερωτική συνθήκη έκφρασης και αυτοπραγμάτωσης.

Για την ΣΩΜΑΤΟ – ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Η σωματο-ψυχοπαιδαγωγική – fascia therapy – είναι μια ολιστική εκπαιδευτική μέθοδος, που έχει σαν στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σωματικού πόνου και της ψυχολογικής δυσφορίας καθώς και την ανάπτυξη της ισορροπίας και της δημιουργικότητας του ατόμου. Όσον αφορά την κίνηση στο χώρο, χρησιμοποιεί μια αλληλουχία κινήσεων αργών και μαλακών, σύμφωνων με την οργάνωση του σώματος και την αυτόνομη, διαρκή εσωτερική κίνηση των ιστών του. Η εσωτερική κίνηση είναι μη συνειδητή, οργανώνει τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και φροντίζει για την αυτορύθμιση του, προετοιμάζει και υποστηρίζει την όποια εξωτερική κίνηση και αντιδρά άμεσα στα φυσικά και συναισθηματικά ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Η σωματο-ψυχοπαιδαγωγική ενεργοποιεί το άτομο προσφέροντας του χαλάρωση και την ευκαιρία να αντιληφθεί βιωματικά την αυτόνομη εσωτερική λειτουργία του σώματος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Σταυροπούλου Ευρώπη – Χοροθεραπεύτρια

Η Σταυροπούλου Ευρώπη ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το θέατρο και τον χορό από νεαρή ηλικία. Φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου του Άκη Δαβή και της Ρούλας Πατεράκη τα έτη 1993-1994 και στις σχολές χορού “Ανάλια” της Μαίρης Τσούτη, Χοροκίνηση κά.

Αποφοίτησε μετά από τριετή εκπαίδευση στην Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας το 2004, ενώ ήδη από το 2003 και για τα επόμενα 4 χρόνια απέκτησε πρακτική εκπαίδευση και δούλεψε σαν Χοροθεραπεύτρια αρχικά στο Σχολείο ειδικής αγωγής του δήμου Ψυχικού και στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ και στο σωματείο για την απεξάρτηση «Θησέας» στο Δήμο Καλλιθέας.

Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στην Ashtanga και την Ιyengar yoga και διδάσκει yoga και κίνηση από το 2003.

Η Ύδρα την κέρδισε το 2006 και από τότε έως το τέλος του 2012 ζούσε εκεί όπου και διατηρούσε δύο ομάδες κίνησης. Το 2012 συνδιοργάνωσε το ”Μικρό Φεστιβάλ Χορού Ύδρας” και συμμετείχε με το σεμινάριο Πρωτόγονης Έκφρασης με τίτλο «Ταξίδι στο σώμα». Στην Αθήνα πλέον, συνεργάστηκε με τις «Μικρές Ιστορίες», έναν χώρο δημιουργικής έκφρασης για παιδιά και το κλειστό πρόγραμμα του «18 Άνω» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Επίσης συμμετείχε στο Φεστιβάλ “Παιγνιόθεν” και σε άλλες δράσεις με εργαστήρια κίνησης και happenings με σκοπό την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων.

Από το 2013 διοργανώνει κύκλους Χοροθεραπευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με διάφορους φορείς και από το 2014 συνεργάζεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας όπου πραγματοποιεί θεματικά εργαστήρια και δράσεις Χοροθεραπείας.

Το διάστημα 2015-2016 παρακολούθησε τo σεμινάριο Εισαγωγής στην Ψυχανάλυση που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαίδευσης του 18Άνω στο ΨΝΑ.

Είναι μέλος της “Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας” και έχει διοικητικό ρόλο σ΄αυτήν, σαν μέλος του Δ.Σ. και της Εκπαιδευτικής Επιτροπής.

Ελισάβετ Κοκορέλη – Σωματοψυχοπαιδαγωγός

Γεννήθηκα το 1971 στην Αθήνα. Ασχολήθηκα με την κίνηση (χορό και αθλητισμό) από πολύ μικρή ηλικία παράλληλα με τις υπόλοιπες σπουδές μου. Σπούδασα και εργάστηκα στο χώρο της οινολογίας και τεχνολογίας ποτών όπου συνάντησα ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και της παράδοσης της Μεσογείου. Στη συνέχεια άλλαξα κατεύθυνση σπουδών και παρακολούθησα εντατικά μαθήματα και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ποικίλες τεχνικές χορού όπως το contact improvisation, butoh, body weather laboratory, σύγχρονο, κτλ με πολλούς αξιόλογους δασκάλους. Συμμετείχα σε ατομικές και ομαδικές παραστάσεις χορού. Μεταξύ των άλλων θέλω να αναφέρω τα μαθήματα με την Μαριλένα Καρέττα που με εισήγαγαν στον κόσμο της κίνησης όπως τον θεωρώ ακόμα και σήμερα καθώς και τα σεμινάρια με τους δασκάλους του body weather laboratory, Κατερίνα Μπακατσάκη και Frank Van de Ven, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που μου έδειξαν μια άλλη διάσταση του χορού και του butoh. Πολύ σημαντική για την πορεία μου ήταν η συμμετοχή μου στην ομάδα “Ex Nihilo” της Τερέζ Βαντάμ με σπουδή στον αυτοσχεδιασμό και το contact improvisation. Η συνάντησή μου με τη Λένα Τρυφωνοπούλου με καθόρισε στον τομέα της θεραπευτικής κίνησης. Στη συνέχεια σπούδασα χοροθεραπεία στην Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Δούλεψα σε αυτόν τον τομέα από το 2003 (στην Κοινωνική Λέσχη της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου – ΕΨΥΠΕ, στο ανοιχτό πρόγραμμα αντιμετώπισης των ουσιοεξαρτήσεων “Θησέας” στην Καλλιθέα Αττικής, και τέλος από 2004 μέχρι το 2012 στη μονάδα απεξάρτησης τοξικομανών του 18ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής).

Συνέχισα να εμβαθύνω στην θεραπευτική κίνηση γνωρίζοντας την εξαιρετική μέθοδο FASCIA και τη σωματο–ψυχοπαιδαγωγική, από το 2003. Με δάσκαλο τον Danis Bois και τους συνεργάτες του, απέκτησα συνείδηση της εσωτερικής κίνησης του σώματος και τον τίτλο του fascia therapist, στα ελληνικά σωματολόγου. Από τότε άρχισα να εργάζομαι σε ατομικές συνεδρίες και ομαδικά μαθήματα. Το 2010 αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο Fernando Pessoa του Porto αποκτώντας το πτυχείο του σωματο-ψυχοπαιδαγωγού.

Τα τελευταία 5 χρόνια έχω μετακομίσει με την οικογένειά μου στα Βασιλικά Ιστιαίας αναζητώντας έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής. Έχω αναλάβει ατομικές συνεδρίες fascia στην περιοχή και παραδίδω μαθήματα ορθοσωμικής γυμναστικής και σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής.