Βρες…τη Μούσα σου

Εργαστήριο Εκφραστικής Γραφής Online

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης
Εισηγήτρια: Δήμητρα Διδαγγέλου, Ψυχολόγος, MSc, Ειδίκευση στη Θεραπευτική Γραφή

Ένα εργαστήριο για όσους θέλουν να μάθουν να εκφράζονται μέσα από τον γραπτό λόγο.

Εάν πάντα ήθελες να ξεκινήσεις να γράφεις αλλά διαρκώς το ανέβαλλες ή εάν ήδη γράφεις αλλά θέλεις να εξελίξεις το γράψιμό σου και ν’ απελευρωθείς απ’ όσα δεν σου επιτρέπουν να εκφραστείς ελεύθερα, τότε αυτό το εργαστήριο είναι για σένα.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί μέσω ίντερνετ και κατά τις τέσσερις εβδομάδες που διαρκεί θα δουλέψουμε σε βάθος θέματα που σχετίζονται με:

  • Τα κίνητρα για το γράψιμο
  • Την εσωτερική κριτική
  • Το φόβο της έκθεσης
  • Την έμπνευση
  • Το συγγραφικό ξεμπλοκάρισμα
  • Τη διαχείριση του χρόνου
  • Την αναβλητικότητα

Μέρος του υλικού και της βιβλιογραφίας θα είναι στ’ αγγλικά.

Τι είναι η εκφραστική γραφή – Πώς δουλεύει;

Η εκφραστική γραφή περιλαμβάνει εξειδικευμένες τεχνικές και μεθόδους με τις οποίες μπορεί ο καθένας να εκφραστεί ελεύθερα μέσω του γραπτού λόγου, να πει την ιστορία του και να διοχετεύσει τα συναισθήματά του στο χαρτί χωρίς το φόβο της κριτικής, του σωστού ή λάθους. Είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος τρόπος έκφρασης και χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό (ΗΠΑ και Ευρώπη) για τη βελτίωση της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας.

Τι χρειάζεται να ξέρω για να συμμετέχω online;

Το εργαστήριο πραγματοποιείται μέσω ειδικής πλατφόρμας e-learning και θα υπάρχει ακριβής καθοδήγηση. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όλες οι συζητήσεις και ασκήσεις θα γίνονται γραπτώς. Δεν χρειάζεται παρακολούθηση συγκεκριμένη μέρα ή ώρα.

Γιατί μπορώ να σε βοηθήσω μ’ αυτό το εργαστήριο;

Είμαι η Δήμητρα Διδαγγέλου και μέσα από την εκφραστική γραφή συνδυάζω τις δύο μεγαλύτερα ενδιαφέροντά μου: το γράψιμο και την ψυχολογία.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια εργάστηκα ως δημοσιογράφος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  (ΕΡΤ, NEA, Ταχυδρόμος κ.ά.) και στη συνέχεια, δημιούργησα το ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα» και το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης . Σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες χρησιμοποιώ το γράψιμο ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και σκέψεων.

Είμαι τακτική εισηγήτρια εργαστηρίων στο The Reader στο Βερολίνο.

Έχω σπουδάσει Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/κης) με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην «Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε» (Πάντειο Παν/μιο).  Έχω εκπαιδευτεί στη θεραπευτική γραφή (Therapeutic Writing Institute, Denver, USA), στη φιλοσοφική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, στη συστημική θεωρία και στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια κι εργαστήρια, τόσο στην επιστήμη της ψυχολογίας, όσο και στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνική συγγραφή.

Έχω άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ψυχολόγου και είμαι μέλος του International Association for Journal Writing, της ΕΣΗΕΑ και του Science View. Είμαι μέντορας στο δίκτυο Women on Top.

Το βιβλίο μου «Wabi Sabi» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός (2017) και η νουβέλα μου «Η Σύβι και ο Ντάντυ» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη (2014). Διηγήματά μου έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς κι έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά.

Συνεντεύξεις κι ομιλίες μου διαθέσιμες εδώ:
http://ekfrastiki-grafi.gr/329/sinentefxis-ke-omilies/

TEDx Speech:
https://www.youtube.com/watch?v=UNsHMEwNm2w&t=11s

Μάθετε περισσότερα για την εκφραστική γραφή:
http://expressingmyself.org/sichnes-erotisis/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνίες: 26 Απριλίου 2018  – 25 Μαΐου 2018
Κόστος: 120 ευρώ (ή 2 δόσεις των 60 ευρώ)

Email επικοινωνίας: expressive.writing@yahoo.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 854 9865

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για την εγγραφή σας απαιτείται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, καθώς στις ομάδες συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ατόμων και συμπληρώνονται γρήγορα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μπορείτε να κατεβάσετε την ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, να τη συμπληρώσετε και να τη στείλετε στο: expressive.writing@yahoo.com