Βιωματική Μεθοδολογία για τη Σωματική Έκφραση – Susana Abigador

Στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ που φέρνει το χορό κοντά στη σχολική κοινότητα, ο Κινητήρας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την Susana Abigador προτείνοντας έναν κλειστό κύκλο μαθημάτων για παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, δραματοθεραπευτές, χοροθεραπευτές, και γενικά όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν με ομάδες παιδιών ή νέων, αντιμετωπίζοντάς τους σαν ενότητες σώματος- ψυχής- σκέψης.

Απευθύνεται σε όλους αυτούς που θέλουν να «θηλάσουν» τους εκπαιδευόμενους με το γάλα της ενδοσκόπησης, της ενσυναίσθησης, της απρόσκοπτης χαράς, ανατρέφοντας έτσι και παραδίνοντας στην κοινωνία πιο ισορροπημένες προσωπικότητες.

Πρόκειται για μια βιωματική κι επιμορφωτική έρευνα πάνω στη μέθοδο Σωματικής Έκφρασης Danza Vital, που ενθαρρύνει την προσωπική συναισθηματική καλλιέργεια αλλά και την στοχευόμενη διάδραση των μελών της ομάδας μέσα από την συν-κίνηση των σωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα αναγνώσουν βιωματικά περιχαρακωμένες πλευρές του εαυτού τους μέσα από τις ασκήσεις του βιβλίου «Όταν το σώμα μιλάει» της εκπαιδεύτριας. Σύμφωνα με την άποψή της, ο καθένας μας αποτελεί ένα σωματικό βιβλίο που όσο προχωράς στην ανάγνωση των σελίδων του, τόσο εμβαθύνεις στην ψυχή και το πνεύμα σου. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η Σωματική Έκφραση και το Danza Vital είναι ένα σπουδαίο αυτογνωστικό εργαλείο, μία πλούσια ανατροφοδοτική πηγή έμπνευσης στη δουλειά με παιδιά και νέους.

Η βιωματική ανάγνωση των ασκήσεων του βιβλίου θα κινηθεί στους εξής θεματικούς άξονες:

Γνωριμία σώματος. Πώς εκφράζεται το κάθε μέλος ξεχωριστά;
Ξεμπλοκάρισμα – Αυθορμητισμός – Ετοιμότητα
Τα όρια. Τα Ναι και τα Όχι . Τα Διεκδικώ;
Εμπιστοσύνη – Κατά πόσο έχω στον εαυτό μου;
Τα συναισθήματα που αναβλύζονται από τα παραπάνω θέματα
Επικοινωνία – Με τον εαυτό μας, με αντικείμενα, με την ομάδα

Πότε:
Ιανουάριος: 14 – 21 – 28
Φεβρουάριος: 4 – 8 – 18 – 25
Μάρτιος: 4 – 15 – 18

Ώρα: 19.30-21.45 (Στις 8/2 και 15/3 20.30-22.30)

Κόστος: 190 € (10% έκπτωση σε κατόχους κάρτας ανεργίας)

Δηλώσεις συμμετοχής: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com

Το βιβλίο «Όταν το σώμα μιλάει», Susana Noemi Abigador, Εκδόσεις Γιαλός, 2011 αποτελεί τη βάση των μαθημάτων και θα μπορούν οι συμμετέχοντες να το προμηθευτούν σε ειδική τιμή.

Η Susana Abigador γεννήθηκε το 1956 στο Buenos Aires, Αργεντινή. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό (στην Βραζιλία) και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στην Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης. Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές στην Μαδρίτη με τον Agustin Bellusci Tapia, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς). Το 1986 έρχεται για να ζήσει στη Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει Σωματική Έκφραση και το σύστημα “Danza Vital” που η ίδια δημιούργησε. Από το 1988 μέχρι και το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (σχολή Καλλιτεχνικής και δημιουργικής επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών) διδάσκοντας Σωματική Έκφραση και Βιωματική Μεθοδολογία. Ανάμεσα σε άλλα συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο», με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας», με το Global College (Κύπρος) κ. ά. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου στην τραγωδία «Βάκχες» στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α. Συνεχίζοντας την εκπαίδευσή της, παρακολούθησε σεμινάρια Χοροθεραπείας στην Αργεντινή με το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα Πρωτόγονο Χορό με την καθηγήτρια της Σορβόννης France Sschott-Billmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον Βέλγο καθηγητή Luc de Smet, κ.α. Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της, «Όταν το σώμα μιλάει», Μεθοδολογία και ασκήσεις για την Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός. Όμως η «μεγάλη εκπαίδευση» έρχεται από το πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους και μόνον στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.

Άλλες πληροφορίες:

Ομιλήτρια στο TEDxLesvos
When the body talks (Όταν το σώμα μιλάει)
https://www.youtube.com/watch?v=_f9Wf9yRXEE

στο TEDxKids@Ilissos
Kids are teachers of body expression
https://www.youtube.com/watch?v=vonJUYDAHyg&t=1090s

στο TED Ed Anifadis Think & Feel
https://www.youtube.com/watch?v=LH8WKofYFhE

στο TEDxChania Ξένος

στο EABP congress (European Association for Body Psychotherapy) 14/10/2016
https://www.omorfizoi.gr/?s=susana+abigador&lang=en
https://congress.eabp.org/2016/el/programme/keynotes-and-round-tables/presentation-6/
https://fourfourasweb.wordpress.com/category/διδακτικές-μέθοδοι/
http://www.politikalesvos.gr/otan-to-soma-milai/

Κριτικές για το βιβλίο της «Όταν το σώμα μιλάει» Εκδ. Γιαλός, 2011
http://www.kathimerini.gr/857672/article/politismos/vivlio/h-kinhsh-ws-swthria-ths-yyxhs
https://www.facebook.com/groups/285703791550473/?fref=ts