Αντικειμενότροπες σχέσεις

Η θεωρία των αντικειμενοτρόπων σχέσεων έχει τη δική της σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πράξης. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σεμιναρίου, που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (http://www.art-therapy.gr/el/banner/192-antikeimenotropes-sxeseis-theoria-desmou) για την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18 θα αναφερθούν οι βασικές αρχές της κλασικής ψυχαναλυτικής θεωρίας και η εξέλιξή της στην θεωρία των αντικειμενοτρόπων σχέσεων.

Σύμφωνα με τη θεωρία των αντικειμενοτρόπων σχέσεων, το άτομο έχει κάποιες εσωτερικές αναπαραστάσεις για τους άλλους. Αυτές οι αναπαραστάσεις ονομάζονται αντικείμενα, είναι εσωτερικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στη συγκεκριμένη θεωρία δίνεται έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις και στον τρόπο που αυτές μεταλλάσσονται σε έναν εσωτερικό κόσμο κατοικημένο από αντικείμενα.

Στο σεμινάριο θα αναφερθούν οι κυριότεροι θεωρητικοί εκπρόσωποι και οι θεωρητικές και θεραπευτικές θέσεις τους. Αναφορές επίσης θα γίνουν και σε κλινικά παραδείγματα που αναδεικνύουν την ποιότητα των σχέσεων με τα αντικείμενα και θα γίνει μια απόπειρα σύνδεσής τους με την κλινική πράξη.

ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ

Η Θεωρία του Δεσμού θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση του τρόπου δημιουργίας και διαχείρισης των ανθρώπινων σχέσεων. Η εργασία του J. Bowlby για τη δημιουργία του πρωταρχικού δεσμού με το μητρικό αντικείμενο συνέβαλε στην κατανόηση των αρχών της ψυχανάλυσης σχετικά με την κεφαλαιώδη σημασία των πρώτων χρόνων της ζωής του ανθρώπου για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Στις παραδόσεις του σεμιναρίου θα αναπτυχθούν αναλυτικά η θεωρία του δεσμού του J. Bowlby και στη συνέχεια οι κυριότεροι συνεργάτες και συνεχιστές του έργου του. Ειδικότερα θέματα θα αποτελέσουν η διαδικασία δημιουργίας του πρωταρχικού δεσμού μητέρας-βρέφους, τα είδη των δεσμών, οι επιπτώσεις της διακοπής του συναισθηματικού δεσμού στη συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του πένθους στην παιδική ηλικία, η δημιουργία της αυτοπεποίθησης και οι συνθήκες που την προάγουν, η εργασία της συνεργάτιδας του Bowlby, της Mary Ainsworth και η δουλειά των Brazelton και Cramer που αναφέρονται στις φαντασιώσεις γονεϊκότητας και στις πρώιμες προσδοκίες, οι οποίες συμβάλλουν στην δημιουργία του πρώιμου δεσμού, πριν ακόμη τη γέννηση του βρέφους.

Επίσης, θα αναλυθούν οι διαταραχές του δεσμού και οι επιπτώσεις τους στη σχολική ζωή (σχολική φοβία, σχολική άρνηση, διαταραχή της προσκόλλησης) καθώς και η πρώτη σχέση με τον θεραπευτή και η συμβολή της στην αναπλαισίωση του δεσμού.

Εγγραφές έως 10 Σεπτεμβρίου 2017

Έναρξη: 1η Οκτωβρίου 2017

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα στη διεύθυνση artpsy@otenet.gr