Ένα ψυχαναλυτικό ταξίδι

Συγγραφέας: Μαρίλια Άιζενσταϊν-Αβέρωφ

Αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι στα σαράντα χρόνια ψυχαναλυτικής εργασίας της συγγραφέως. Κάθε κεφάλαιο είναι ανεξάρτητο από τα άλλα και αναπτύσσει ένα ιδιαίτερο θέμα. Η ψυχανάλυση στην Γαλλία, η μεταβίβαση, ο πατρικός ρόλος σήμερα, η ψυχική αμφιφυλία, το άρρωστο σώμα, η ανθρώπινη καταστροφικότητα… Η κλωστή που τα ενώνει όλα δεν είναι παρά το ερώτημα πως λειτουργεί η ενόρμηση ανάμεσα στο βιολογικό σώμα και στην ψυχική λειτουργία που συνίσταται από αναπαραστάσεις και συναισθήματα, και ιδιαίτερα πως παράγει την σκέψη.

Αν η σκέψη είναι μια «πράξη της σάρκας», όπως βεβαιώνει η συγγραφέας, πώς να εκλεπτύνουμε τον τρόπο που κατανοούμε τις μεταστροφές του «μυστηριώδους άλματος από το μυαλό στο σώμα;». Επίσης, πώς μας βοηθάει και σήμερα ακόμη η φροϋδική μετα-ψυχολογία να συναντήσουμε τον ασθενή μας; Η σύγχρονη κλινική πρακτική κάποιες φορές μας φέρνει ζάλη: πράξεις, βία, πόνος και σωματοποίηση συχνά παίρνουν την θέση των νευρωτικών συγκρούσεων και του λόγου. Οι κλινικές ιστορίες που μας αφηγείται εδώ η συγγραφέας θέλουν να δείξουν ότι η ψυχανάλυση που έχει τις ρίζες της στο φροϋδικό έργο είναι ζωντανή και μπορεί να δίνει δημιουργικές λύσεις και σήμερα.

***

Πρόκειται για μια θαυμάσια συλλογή γραπτών της Μαρίλιας Άιζενσταϊν, από την μακρά και ξεχωριστή ψυχαναλυτική της σταδιοδρομία. Το διάβασμά του μοιάζει σαν να μπαρκάρεις για ένα μαγευτικό αναλυτικό ταξίδι μέσα από καινούργιες και συναρπαστικές ψυχικές χώρες και να σε οδηγεί ο πιο πρωτότυπος ξεναγός. Η συγγραφέας είναι θελκτική και δημιουργική και μοιράζεται μαζί σου τις ανακαλύψεις και τις εξερευνήσεις της και στο περιεχόμενο και στην προσέγγιση αυτού του συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι ο τρόπος που η Άιζενσταϊν αντιμετωπίζει την προσωπική και την επαγγελματική της ωρίμανση. Αυτό το ταξίδι κανείς δεν πρέπει να το χάσει.

Antonino Ferro, πρόεδρος της Ιταλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας

***

Η Μαρίλια Άιζενσταϊν αντιπροσωπεύει την καλύτερη Γαλλική ψυχαναλυτική παράδοση· ανακατεύει χωρίς να βάζει διαχωριστικές γραμμές την ιδρυτική εργασία του Φρόυντ με τις σημαντικές συνεισφορές των Lacan, Laplanche, Green, Pontalis, Marty και De M’Uzan. Καταπιάνεται με μια μεγάλη κλίμακα θεμάτων που περιλαμβάνουν την θεραπευτική δράση της ψυχανάλυσης, τον ρόλο του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού, την αμφισεξουαλικότητα, την καταστροφή της διαδικασίας της σκέψης και, πάνω απ’ όλα, την αδιάρρηκτη ενότητα ψυχής και σώματος. Αυτό το τελευταίο θέμα είναι το φόρτε της συγγραφέως· η Μαρίλια Άιζενσταϊν είναι αναμφίβολα η καλύτερη στην θεωρία και την πράξη που αφορά αυτό το πεδίο. Το άφθονο υλικό από την κλινική της εργασία κάνει το βιβλίο ανθρώπινο, ζωντανό και πολύ πειστικό.

Salman Akhtor, M.D., διδάσκων και εποπτεύων ψυχαναλυτής, Ψυχαναλυτικό Κέντρο Φιλαδέλφειας, ΗΠΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδόσεις: Αρμός
Αριθμός σελίδων: 240
Έτος έκδοσης: 2018
Τιμή: €18,00

________________________________________________________

Η Μαρίλια  Άιζενσταϊν-Αβέρωφ είναι διδάσκουσα και εποπτεύουσα ψυχαναλύτρια της Ελληνικής και της Παρισινής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας. Υπήρξε Πρόεδρος της Παρισινής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας και του Παρισινού Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου και εκδότρια και συν-ιδρύτρια του French Review of Psychosomatics. Έγραψε βιβλία κυρίως για την ψυχοσωματική και την υποχονδρία, την μεταβίβαση, τον πόνο και την καταστροφικότητα, και πάνω από 150 εργασίες στα Γαλλικά, Ελληνικά και Αγγλικά, οι οποίες μεταφράστηκαν στα Ισπανικά, Γερμανικά και Πορτογαλικά. Το 1992 πήρε το βραβείο Maurice Bouvet.