Βιογραφικό Σάββας Μπακιρτζόγλου

Σάββας Μπακιρτζόγλου, Ψυχολόγος/Ψυχαναλυτής

O Σάββας Μπακιρτζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1978 τελείωσε το πρακτικό τμήμα του Λεοντείου Λυκείου (παράρτημα της οδού Πατησίων), ενώ το 1979 έγινε δεκτός και ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στον Τομέα Ψυχολογίας της Σχολής Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Clermont-Ferrand, Γαλλίας απ’όπου αποφοίτησε το 1986 με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ασκήθηκε στις κλινικές δραστηριότητες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Το 1999 έγινε δεκτός ως εκπαιδευόμενος και εποπτευόμενος στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (Ε.Ψ.Ε), όπου επί σειρά ετών παρακολούθησε την εκπαίδευση  στην Ψυχαναλυτική Σκέψη και Πρακτική.

Από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στον Φορέα προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης /εισηγητής των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου.  

Διδάσκει τα μαθήματα «Προγράμματα Πρόληψης» στο τμήμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και   «Η ψυχανάλυση στην πράξη: εισαγωγή επί της ψυχοδυναμικής/ ψυχαναλυτικής θεωρίας και τεχνικής», στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

Εργάστηκε επί μακρόν στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομαρχιών Αθηνών και Πειραιά (Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης) οργανώνοντας πρωτίστως τον θεσμό των Ομάδων Γονέων και ως εισηγητής /επιμορφωτής σεμιναρίων σε πολύμηνα Επιδοτούμενα Κοινοτικά Προγράμματα για νέους πτυχιούχους ανέργους και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (σεμινάρια κατά του κοινωνικού αποκλεισμού) τα οποία οργανώθηκαν υπό αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας (Ε.Ο.Π.) και άλλων κρατικών και μη φορέων. Επίσης συνεργάστηκε με τα Παιδικά Χωριά S.O.S. Ελλάδος όπου ανέλαβε  την  υποστήριξη εφήβων κατά τη μετάβασή τους από το Παιδικό Χωριό στη Στέγη Νέων.

Επί σειρά ετών υπήρξε τακτικός επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, όπου συμμετείχε τόσο ως εισηγητής σε επιστημονικές ημερίδες, όσο και ως ερευνητής σε πρωτόκολλα σχετικά με την ψυχολογία/ψυχοπαθολογία των πασχόντων και το ψυχοσωματικό υπόβαθρο της νόσου. Επιπροσθέτως ανέλαβε την οργάνωση και εποπτεία ομάδας πτυχιακών/ μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων ψυχολόγων σε πρόγραμμα κατ’οίκον υποστήριξης ασθενών.

Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και Βιωματικών/Εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.