«Το βρέφος μου κι εγώ»

Τρεις κύκλοι επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα την βρεφική ηλικία, για γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Εισηγήτρια: Κορίνα Χατζηνικολάου, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Εξελικτικής Ψυχολογίας

Α’ ΚΥΚΛΟΣ:  Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ
Ευαισθητοποίηση στους κώδικες επικοινωνίας  και πρακτικές συμβουλές για τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.

Τα βρέφη θέλουν και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας από την πρώτη στιγμή της ζωής τους. Μάθετε τι καταλαβαίνουν τα βρέφη κοιτώντας σας στα μάτια, πώς νοιώθουν το άγγιγμά σας, και ποιος είναι ο τόνος της φωνής που διεγείρει περισσότερο την προσοχή τους στην παρουσία σας. Κατανοήστε πώς η ιδιοσυγκρασία (τεμπεραμέντο) του βρέφους σας μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά σας απέναντι του.  Συζητήστε με ειδικούς και άλλους γονείς για ανησυχίες και φόβους που αφορούν στην καθημερινότητά σας  με το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του. Θα δοθούν πρακτικές κατευθύνσεις για σημαντικές στιγμές της ημέρας με το βρέφος σας, όπως το φαγητό, ο ύπνος, το παιχνίδι. Όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό του μωρού μας, τόσο μειώνουμε το άγχος και το φόβο που δικαιολογημένα συντροφεύουν τέτοιες σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, όπως είναι η μητρότητα και η πατρότητα.

2 συναντήσεις, Παρασκευή 13 & 20 Μαΐου 2011, 18.00-20.00

Β’ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ
Πώς αναγνωρίζουμε ότι πάσχουμε από επιλόχεια κατάθλιψη; Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μας με το βρέφος μας, τον/την σύντροφό μας, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Επιλόχεια κατάθλιψη στη μητέρα και στον πατέρα. Η σημασία της κοινωνικής στήριξης στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Πού απευθυνόμαστε, και πώς αντιμετωπίζεται.

2 συναντήσεις, Παρασκευή  27 Μαΐου & 3 Ιουνίου 2011, 18.00-20.00

Γ’ ΚΥΚΛΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Οι αναπτυξιακές διαταραχές  (όπως ο αυτισμός, η διαταραχή κινητικού συντονισμού, κ.α.) συνήθως εμφανίζονται τα πρώτα χρόνια της ζωής. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για κάποια πρώιμα σημάδια στη συμπεριφορά του παιδιού που θα επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά στις διαταραχές του συναισθήματος (όπως η βρεφική κατάθλιψη, διαταραχές άγχους, κτλ.), μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και στη βρεφική ηλικία. Είναι σκόπιμο να είμαστε ευαισθητοποιήμενοι για το πώς οι διαταραχές αυτές μπορούν να εκδηλωθούν σε βρέφη και μικρά παιδιά, έτσι ώστε να απευθυνθούμε σε αρμόδιες υπηρεσίες και επαγγελματίες.

2 συναντήσεις, Παρασκευή 10 & 17 Ιουνίου 2011, 18.00-20.00

Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής έως: Δευτέρα 9 Μαΐου 2011
Κόστος συμμετοχής για τον κάθε κύκλο: 40 ευρώ
Κόστος συμμετοχής για τους τρεις κύκλους: 100 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:
Χώρος: Πολυχώρος Spring People
Διεύθυνση: Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, Αθήνα
Τηλ: 2103252034  (καθημερινά 17.00-21.00, Τετάρτη & Πέμπτη 12.00-21.00)
e-mail: springpeople@gmail.com
www.springpeople.gr

Η εισηγήτρια Κορίνα Χατζηνικολάου εργάζεται ως Ψυχολόγος/Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, και έχει πολύχρονη διδακτική και ερευνητική εμπειρία σε ελληνικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Ινστιτούτο Ψυχολογικής Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανάπτυξης Ψ-polis”.