Το καρτέλ ως κοινωνικός κόμβος μέσα στην κοινότητα σχολής – Επιπτώσεις και παραγωγές

kartel-os-koinonikos-komvosΔΦ – ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ –ΚΑΡΤΕΛΙΚΗ,  ΙΝΤΕΡ –ΦΟΡΟΥΜ

ΑΘΗΝΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 από 10:00-17:30

Τόπος: Αίθουσα Κολεγίου Alba, Ξενίας 6, Αθήνα,

Αmerican College of Greece & Β΄Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Ε. Υ. Νοσοκομείο Παίδων Π.& Α.Κυριακού.

 

ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΣΧΟΛΗΣ -ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Το καρτέλ προτάθηκε από τον Ζακ Λακάν στην Ιδρυτική πράξη της Σχολής του, το 1964, ως θεμέλιo της επιστημικής λειτουργίας αυτής: «Για την εκτέλεση της εργασίας, θα υιοθετήσουμε την αρχή μιας επεξεργασίας που υποστηρίζεται από μια μικρή ομάδα. Κάθε μία από αυτές θα αποτελείται από τρία πρόσωπα τουλάχιστον, το πολύ πέντε, τέσσερα είναι το ακριβές μέτρο. ΣΥΝ ΕΝΑ, επιφορτισμένο με την επιλογή, τη συζήτηση και την έκβαση που προορίζεται στην εργασία του καθενός».

Το καρτέλ είναι ένα εργαλείο έρευνας και επεξεργασίας που επιτρέπει σε αναλυτές και μη αναλυτές να εργασθούν για να σκεφθούν την ψυχανάλυση, πέρα από ιεραρχίες και δογματική γνώση. Αυτή η δομή ομάδας με μικρό αριθμό, καθιστά εφικτή την επεξεργασία του κάθε ένα που στηρίζεται από την ιδιαίτερη επιθυμία του. Η λειτουργία του «συν ένα» είναι εκείνη που δίνει μια κατεύθυνση σ’ αυτή την επιθυμία της γνώσης, σ’ αυτή την α-πορία που φέρει ο καθένας στη συνάντησή του με την ασυνείδητη γνώση. Μέσα από την λειτουργία του, ο «συν ένας» δένει την εργασία του καρτέλ με την σχολή και το καρτέλ γίνεται κοινωνικός κόμβος, όπως το ονομάζει το 1975 ο Λακάν, συνδέοντας μέσα από την βορόμμεια δομή του, την εργασία των μελών του με την κοινότητα Σχολής.

Το καρτέλ δημιουργεί δεσμό ως κοινωνικός κόμβος, και επιτρέπει να έρθει στο φως η παραγωγή του κάθε ένα, να μοιραστεί και να ανοιχτεί και σε άλλους πέρα από την μικρή ομάδα, μέσα στην κοινότητα Σχολής. Είναι ένας άλλος τρόπος να σταθεί κανείς ενάντια στη δυσφορία του πολιτισμού, στην εποχή μας.

Ελεύθερη είσοδος  –   Tαυτόχρονη μετάφραση

Τηλ.00306946124258

www.champlacanien.gr

facebook: Φόρουμ Ψυχανάλυσης

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9:45  Υποδοχήχαιρετισμός  Άρτεμις Τσίτσικα, Υπεύθυνη Μ.Ε.Υ

10:00  Εισαγωγή Αν Καστελμπού Ι Το καρτέλ και η δίνη της επιθυμίας

Ο Λακάν στις ημερίδες των καρτέλ της Φροϋδικής  Σχολής Παρισιού, το 1976, αποσαφηνίζει τη βορρόμεια τυποποίηση, που προέρχεται, λέει,από τα μαθηματικά (4+1), προκειμένου να διευκρινίσει τη σημασία ενός τύπου δεσίματος που επιτρέπει την κυκλικότητα των ανταλλαγών μενέα ορμή, της επιθυμίας του καθένα να παράγει νέες διεργασίες, όσον αφορά στη γνώση που προκύπτει από την ψυχαναλυτική εμπειρία καιπρακτική.
Στο καρτέλ υπάρχει αντιπαράθεση σε ό,τι ανθίσταται στη γνώση, αφού η τρύπα στο συμβολικό είναι συστατικό του ομιλόντος (δεν υπάρχειΆλλος του Άλλου) και αντιπαράθεση στην τρύπα απ’ όπου αναδύεται η ασυνείδητη επιθυμία που απορροφάται σε μία παραγωγική δίνη.

Eυγενία Σταθακοπούλου Ι «Είμαστε τα όντα που μας κοιτάζουν μέσα στο θέαμα του κόσμου» Η συμβολή τουΜερλώΠοντύ.

Στο ατελιέ του ενδέκατου σεμιναρίου «έμεινε» το βλέμμα μας στην έννοια της σχίσης ( ματιού και βλέμματος).

Γεωργία Χριστέλλη Ι Ένα ερώτημα γύρω από το βλέμμα που δεν είναι όραση, δεν είναι εικόνα

Αναφορικά με την επεξεργασία μέσα από το κεφ. ΣΤ΄ «Η Σχίση του ματιού και του βλέμματος» (Σεμινάριο, Βιβλίο ΧΙ, Οι τέσσερις θεμελιακέςέννοιες της ψυχανάλυσης.

Φανή Δημούλα Ι Από τις απορίες στα ερωτήματα μέσα σ’ ένα καρτέλ

Διερώτηση γύρω από το καρτέλ, το είναι και το όνομα, με αφορμή τη συμμετοχή στο καρτέλ ανάγνωσης και μελέτης του Σεμιναρίου ΙΙ του Λακάν,Το εγώ στη θεωρία του Φρόιντ και την τεχνική της ψυχανάλυσης.

Συντοντίστρια:  Ειρήνη Βέκκου

 

11:45   Καλλιόπη Κουκουλάκη Ι Πτώση στο κατ’ εξοχήν δίκτυο: ο βιαστικός λαγός, το μηνόημα

Στα ομώνυμα μυθιστορήματα του Λούις Κάρολ, η Αλίκη ακολουθεί αρχικά έναν βιαστικό λαγό, πέφτει σε μια τρύπα για να βρεθεί σεκαταστάσεις παλαβές και ασυνάρτητες, κρατώντας όμως πάντα την ψυχραιμία της. Σε ποιό χρόνο κλίνεται η πτώση και ό,τι ακολουθεί; Συν τοθαύμα του να περνά κανείς μέσα από τον καθρέφτη για να βρεθεί πιόνι σε μια παρτίδα σκάκι.

Μαρία Κουκουμάκη Ι Στιγμή κατάληξης, στιγμή απόφασης

Πώς ένα υποκείμενο φτάνει στην στιγμή της κατάληξης; Είναι αποκλειστικά απόρροια λογικής επεξεργασίας, ή και μιας απόφασης; Έναςσυλλογισμός για τον τρίτο χρόνο και την σχέση του με την επιθυμία, την απόφαση και την άγνοια, μέσα από το κείμενο «Ο λογικός χρόνος και οισχυρισμός της πρόωρης βεβαιότητας» του Λακάν.

Μπερνάρ Νομινέ Ι Ο κόμβος και ο χρόνος

Η διάσταση του χρόνου μέσα στον βορρόμειο κόμβο δεν διαφαίνεται άμεσα. Εν τούτοις, είναι σαυτό που με οδήγησε η εργασία σε καρτέλ μετους συναδέλφους μου στην Αθήνα. Η θεώρηση του χρόνου μέσα στον κόμβο μου επέτρεψε να διευκρινίσω πράγματα, όπως ο Καιρός τωναρχαίων φιλοσόφων της αρχαίας Ελλάδας και η στρατηγική της πράξης, καθώς και της αναλυτικής ερμηνείας, που οφείλουν να παρέμβουν στηνκατάλληλη στιγμή για να έχουν κάποια επίπτωση.

Συντονιστής: Φίλιππος Καραγιαννόπουλος

13.00   Παύση για γεύμα

14:45   Γιώργος Κωνσταντίνου Ι Ο θρίαμβος του νοήματος;

Ενώ ο Φρόιντ αναζητά τις απαρχές της θρησκείας στον άνθρωπο, ο Λακάν επεξεργάζεται τις επιπτώσεις που έχει ο λόγος της θρησκείας στοομιλόν. Το 1966, στο γραπτό του «Η επιστήμη και η αλήθεια» εγκαινιάζει τους αρραβώνες της επιστήμης με τη θρησκεία. Χρόνια μετά, σε μιασυνέντευξη τύπου, το 1974, στην Ιταλία, ανακοινώνει τον «Θρίαμβο της θρησκείας»! Διαφορετικά, θα λέγαμε ο θρίαμβος του νοήματος επί τουπραγματικού. Εκεί που η επιστήμη και τα παράγωγα της μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στο υποκείμενο και την αλήθεια του, η θρησκεία τογεμίζει με νόημα.

Μ’ άλλα λόγια, εκεί όπου στο υποκείμενο κάτι σκοντάφτει, κάτι δεν προχωρά, η θρησκεία έρχεται να δώσει νόημα. Η ψυχανάλυση, από τηνάλλη, εγκαλεί το υποκείμενο να διερωτηθεί απέναντι σ’ αυτό που δεν παύει να εγγράφεται, οδηγώντας το σε μια απάντηση ιδιαίτερη. Ηψυχανάλυση δεν μιλά για ένα νόημα καθολικό, αλλά για ένα νόημα ιδιαίτερο. Για «μια γνώση η οποία επινοείται μέσα στο πραγματικό».

Iωάννα Βισβίκη Ι Το νόημα (και το) αδύνατο

Ποιο το νόημα στην ανάλυση; Ξεκινώντας πάντα από το σεξουαλικό νόημα της δομής του Φρόιντ, ο αναλυτικός λόγος κάνει το πέρασμα σε κάτιάλλο που υπερβαίνει το ίδιο το νόημα. Πρόκειται για ένα όριο του νοήματος που το κάνει αδύνατο, ή για κάτι νέο που ανοίγεται εκεί, ακριβώςγιατί υπάρχει ένα αδύνατο, ως ένας άγνωστος μέχρι τότε ορίζοντας στο υποκείμενο