Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Πλέον υπάρχουν και επιστημονικές αποδείξεις που στηρίζουν την επιθυμία για αποδράσεις στην μετά-Covid-19 εποχή.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Tourism Analysis, όσοι ταξιδεύουν συχνά είναι πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους σε σχέση με αυτούς που δεν ταξιδεύουν καθόλου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή Chun-Chu (Bamboo) Chen, από το School of Hospitality Business Management του Πανεπιστημίου της Washington, προκειμένου να μελετηθεί γιατί κάποιοι ταξιδεύουν πιο συχνά από άλλους και αν η τουριστική εμπειρία έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην ευτυχία και την ευεξία ενός ανθρώπου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ταξιδεύουν τακτικά, τουλάχιστον 120 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, αναφέρουν 7% περισσότερη ευτυχία σε σχέση με αυτούς που ταξιδεύουν σπάνια ή καθόλου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής, παρ’ όλο που η οικογενειακή ζωή, η δουλειά, οι φίλοι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ευτυχία μας, η συγκέντρωση ταξιδιωτικών εμπειριών φαίνεται να έχει επίσης μια μικρή, αλλά ορατή επίδραση στην ικανοποίησή μας στη ζωή. Ουσιαστικά, τονίζει τη σημασία του να μπορούμε να βγούμε από τη ρουτίνα μας και να ζήσουμε νέες εμπειρίες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει τη μείωση του στρες και άλλα οφέλη υγεία από τα ταξίδια, αλλά εξέταζαν μονάχα την επίδραση ενός ταξιδιού ή απόδρασης. Η εν λόγω έρευνα, από την άλλη, εξετάζει τα οφέλη σε βάθος ενός έτους και έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα στα ευρήματα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν για τη σημασία του ταξιδιού στη ζωή τους, για τον χρόνο που περνούν σχεδιάζοντας μελλοντικές διακοπές, όπως και για το πόσα ταξίδια πηγαίνουν τον χρόνο. Από τους 500 συμμετέχοντες, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν περισσότερα από 4 ταξίδια αναψυχής το έτος και μόλις το 7% δεν έκανε καθόλου διακοπές.

Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω Covid-19 να αναμένεται να χαλαρώσουν στο μέλλον, η έρευνα αυτή μπορεί να επηρεάσει τόσο τους τουρίστες, όσο και τη βιομηχανία τουρισμού. Με βάση τα αποτελέσματα, ο Chen αναφέρει ότι οι ταξιδιωτικές εταιρίες, τα resort, ακόμη και οι αεροπορικές θα μπορούσαν να λανσάρουν εκστρατείες στα social media, όπως δημιουργώντας hashtag για τα επιστημονικά οφέλη των ταξιδιών, ούτως ώστε να «ξυπνήσει» ξανά το ενδιαφέρον των εν δυνάμει ταξιδιωτών για να συζητήσουν και να μοιραστούν απόψεις για το ταξίδι.

Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι μιλούν για τα ταξιδιωτικά τους πλάνα, τόσο πιο πιθανό είναι να τα πραγματοποιήσουν. Συνεπώς, η εν λόγω έρευνα θα μπορούσε να τους δώσει ένα κίνητρο για να οραματιστούν το επόμενο Covid-free ταξίδι τους.