Συστημικό Ψυχόδραμα

systimiko psychodramaΤο πρόγραμμα για το συστημικό ψυχόδραμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε μια μορφή αυτοτελούς βιωματικής – αφηγηματικής ψυχοθεραπείας που συναρθρώνει κατάλληλα κύρια στοιχεία της συστημικής προσέγγισης με την προσωποκεντρική, την Gestalt και το κλασσικό ψυχόδραμα. Εφαρμόζεται με διάφορες παραλλαγές στην θεραπεία όλου σχεδόν του φάσματος των ψυχικών διαταραχών, αλλά και σε ανθρώπους που επιδιώκουν αυτογνωσία και ενημερότητα στην ανθρώπινη επικοινωνία. Χρησιμοποιείται όχι μόνο στα πλαίσια θεραπευτικής ομάδας, αλλά και στην θεραπεία οικογένειας, ζεύγους, δικτύου και ατομικά.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο συστημικό ψυχόδραμα (που είναι κυρίως βιωματικό) ολοκληρώνεται σε τρία έτη (720 ώρες συνολικά) ή σε τέσσερα έτη (900 ώρες συνολικά). Τα πρώτα τρία έτη συμπεριλαμβάνουν 10 Σαββατοκύριακα των 16 ωρών ανά έτος, καθώς και μία δίωρη συνεδρία διδακτικής εμπειρίας ομαδικής ψυχοθεραπείας κάθε βδομάδα για 10 μήνες. Οι συνολικές ώρες συμπληρώνονται με παρακολούθηση θεραπειών και εποπτείας. Το τέταρτο έτος περιλαμβάνει 40 ώρες εκπαίδευσης και 140 ώρες πρακτικής εργασίας.

Στους αποφοίτους του τριετούς προγράμματος απονέμεταιΔίπλωμα στη Συστημική Συμβουλευτιική. Στους αποφοίτους του τετραετούς προγράμματος απονέμεται Δίπλωμα στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Επίσης, χορηγείταιΒεβαίωση Παρακολούθησης με την ολοκλήρωση κάθε έτους φοίτησης.

Στους αποφοίτους του τριετούς προγράμματος, δίνεται ηδυνατότητα εγγραφής στις Ελληνικές Εταιρίες Συστημικής Ψυχοθεραπείας και στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής. Στους αποφοίτους του τετραετούς προγράμματος δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στην  E.F.T.A. καθώς και στην Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας, όπως Ψυχολόγους, Ψυχίατρους, Ειδικεύομενους Ψυχιάτρους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές με ειδική εκπαίδευση, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ., καθώς και φοιτητές του κλάδου.

Κόστος συμμετοχής:

Ιδιώτες: Τρία πρώτα έτη, Εκπαίδευση1900 € το έτος, συν 10 € ανά δίωρη συνεδρία διδακτικής εμπειρίας ομαδικής ψυχοθεραπείας (συχνότητα κάθε βδομάδα για 10 μήνες). Τέταρτο έτος, 1000 €
Φοιτητές/Άνεργοι/Εφάπαξ πληρωμή: Τρία πρώτα έτη, Εκπαίδευση 1700 € το έτος, συν 10 € ανά δίωρη συνεδρία διδακτικής εμπειρίας ομαδικής ψυχοθεραπείας (συχνότητα κάθε βδομάδα για 10 μήνες). Τέταρτο έτος, 800 €.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στο info@psychotherapia.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή τηλεφωνήστε στο 210 8219210.

Θεωρία:

1.    Εισαγωγή στις αρχές του συστημικού σκέπτεσθαι, της προσωποκεντρικής προσέγγισης και της προσέγγισης Gestalt.

2.    Αναπτυξιακά στάδια ατόμου – οικογένειας και κύκλος ζωής.

3.    Πολιτισμικές διαφορές στην οικογενειακή οργάνωση – ποικιλία μοντέλων

4.    Μοντέλα αλλαγής και ψυχολογικές προσεγγίσεις.

5.    Σχολές οικογενειακής θεραπείας, προσωποκεντρικής, Gestalt (βίντεο, προσομοιώσεις)

6.    Εφαρμογές σε ποικιλία ψυχοπαθολογικών καταστάσεων

7.    Εφαρμογές σε ομάδες αυτογνωσίας

8.    Εφαρμογές στην έρευνα

9.    Βιβλιογραφία 

Προσωπική θεραπευτική εμπειρία του εκπαιδευόμενου

1.    Γενεόγραμμα εκπαιδευόμενου

2.    Αυτοαναφορά σε βιωματικές ασκήσεις και ομάδες εποπτείας.

3.    Διδακτική ψυχοθεραπεία ομάδας (ένα έτος συστημική, ένα έτος προσωποκεντρική, ένα έτος Gestalt)

Κλινική εμπειρία

1.    Συμμετοχή ως μέλος ομάδων θεραπευτών (Β΄ έτος)

2.    Συμμετοχή ως συνθεραπευτής (Γ΄έτος)

3.    Εποπτεία (ομαδική και ατομική)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στο info@psychotherapia.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή τηλεφωνήστε στο 210 8219210.

Περιγραφή Προσέγγισης

Οι πρώτες εφαρμογές στο πλαίσιο των συστημικών ψυχοθεραπειών, έγιναν από την V. Satir (παίξιμο ρόλων, προσομοιώσεις, γλυπτό, «πάρτυ των μερών του εαυτού», οικογενειακή ανακατασκευή,) και συνεχίστηκε από πολυάριθμους θεραπευτές (όπως Chasin, Roth, Bograd, Williams, Farmer, ο Pluymaekers με το«γενεόγραμμα τοπίου» κ.α.)

Όταν το συστημικό σκέπτεσθαι εφαρμόζεται στο κλασσικό ψυχόδραμα του Moreno χρειάζεται να τροποποιηθούν κάποιες τεχνικές, να επαναπροσανατολιστούν οι στόχοι και να αλλάξει ριζικά ο τρόπος κατανόησης των τεκταινομένων. Από το να αναζητούνται ατομικά χαρακτηριστικά, η έμφαση δίνεται στο σχετίζεσθαι σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Ενώ ξεκαθαρίζονται τρόπoι επικοινωνίας (Bateson) και δομής των σχέσεων (Minuchin, Bowen), συνκατασκευάζονται νέες πλατύτερες αφηγήσεις που συμπεριλαμβάνουν ότι παραλείπεται και κυρίως εξαιρέσεις υγείας και δύναμης (White). Αυτό όμως που προέχει είναι ότι η αλλαγή αναμένεται από το άνοιγμα των διαλόγων (Seikkula), μια και είμαστε οι διάλογοί μας  κατά τον Bakhtin. Δημιουργούνται έτσι νέα βιώματα που συν-κινούν τους συμμετέχοντες ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι τις κατευθύνσεις που προτιμούν (ηθική αρχή του Fon Foerster).

Το επιστημολογικό υπόβαθρο συμπεριλαμβάνει, εκτός των συστημικών και βασικές αρχές από τον   πραγματισμό, τον κονστρουκτιβισμό, τον κοινωνικό κονστρουξιονισμό. Χρησιμοποιούμε ένα ιδιαίτερο είδος θεραπευτικής συνομιλίας, το οποίο έχουμε ονομάσει «συνθετικό διάλογο αναγνώρισης» που αναδεικνύει ευκολότερα τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων ως στοιχεία αμοιβαίου εμπλουτισμού.

Η  στάση του θεραπευτή είναι ανοιχτά συνεργατική, (Επικοινωνείται ο θαυμασμός και δημιουργική περιέργεια για τα τεκταινόμενα (Cecchin), θεωρώντας ότι ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί σύμφωνα με τις εμπειρίες του. Η στάση αυτή εναρμονίζεται πλήρως με τις πελατοκεντρικές αρχές της άνευ όρων αποδοχής (όχι συμφωνίας), της ενσυναίσθησης και της αυθεντικότητας (C. Roger).

Κατά την διαδικασία ακολουθούνται συνεχώς τα αιτήματα των πελατών για το τι θα διερευνηθεί, αποφεύγοντας όρους παθολογίας, αμυνών και αντιστάσεων. Η μέθοδος δίδει έμφαση στο βίωμα όλων όσων συμμετέχουν στην συνεδρία.Το σώμα χρησιμοποιείται πρωταρχικά για ενημερότητα, παρατηρώντας αισθήσεις και κινήσεις που συνήθως διαλάθουν της προσοχής. Ακολουθείται ενεργά η ροή σωματικών αισθήσεων και συναισθημάτων, για την ευόδωση νέων εμπειριών συγκίνησης που προηγούνται της αλλαγής. Η παράδοση της Gestalt κατάλληλα συναρθρωμένης με το συστημικό σκέπτεσθαι είναι καθοριστική, παρέχοντας πλήθος βιωματικών τεχνικών εστιασμένων στην εξωλεκτική επικοινωνία. Δίδεται έμφαση στην σωματική έκφραση, αλλά και στη εικαστική, όπως και σε βίωση διαφορετικών συνειδησιακών καταστάσεων (όνειρα, ύπνωση κ.α.). Παρακάμπτοντας έτσι την ψηφιακή γλώσσα με τις συνακόλουθες εκλογικεύσεις, ευοδώνουμε την προγλωσσική «συναισθηματική εναρμόνιση» (D. Stern).

Θεωρούμε όμως ότι το βίωμα αν αφεθεί χωρίς συζήτηση θα οργανωθεί έτσι κι αλλιώς αυτόματα από τα υπάρχοντα σχήματα σκέπτεσθαι που ενδεχομένως οδηγούν σε δυσλειτουργίες. Γι αυτό μετά τις βιωματικές τεχνικές δίδουμε έμφαση στην συζήτηση για ότι φαίνεται αδιέξοδο,  κενό ή αντίφαση, αποφεύγοντας ερμηνείες αλλά παρέχοντας ιδέες (όταν ζητηθεί και με κάθε επιφύλαξη). Επιδιώκουμε να «διαλύουμε» προβλήματα, αντί απλά να τα επιλύουμε (Goolishian), ανοίγοντας αμοιβαία προκαταλήψεις, μοιραζόμενοι τις σκέψεις των θεραπευτών και των γραπτών σημειώσεων τους (White – Epston), ώστε να ανακατασκευάζονται λειτουργικότερα οι αφηγήσεις για τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Φορέας εκπαίδευσης: Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής είναι πιστοποιημένο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ( Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. www.eoppep.gr) – Υπουργείο Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Αρ. Αδείας: ΔΑ/8234) και προσφέρει: Προγράμματα εξειδικευμένης επαγγελματικής μετεκπαίδευσης στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, την Κλινική Υπνοθεραπεία – Ψυχοθεραπεία και το Συστημικό Ψυχόδραμα , καθώς και προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Εφαρμοσμένη Συμβουλευτική για Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και τη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας.