Ψυχομετρική αξιολόγηση και διάγνωση

Το ICPS προσφέρει ένα εξειδικευμένο σεμινάριο στο ρόλο που διαδραματίζει η ψυχομετρία στην αξιολόγηση και διάγνωση.
Το σεμινάριο έχει αναπτυχθεί με βάση τις κυριότερες απαιτήσεις και ανάγκες των σύγχρονων επαγγελματιών και περιλαμβάνει εκπαίδευση στα βασικά στοιχεία της ψυχομετρίας καθώς και παρουσίαση συγκεκριμένων ψυχομετρικών εργαλείων.

Τα ερωτηματολόγια και τα τεστ που θα παρουσιασθούν είναι μερικά από τα πια διαδεδομένα και αξιόπιστα στην ελληνική αγορά ψυχομετρικά εργαλεία, τα οποία ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Σκοπός του σεμιναρίου, εκτός από τη γνώση και την εκπαίδευση στις βασικές αρχές της ψυχομετρίας είναι να αναδείξει πώς τα ψυχομετρικά τεστ, τα ερωτηματολόγια και οι δοκιμασίες τίθενται στην υπηρεσία της θεραπευτικής διαδικασίας.

Σε Ποιους Απευθύνεται:
Σε ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, σε ειδικούς που εργάζονται σε ψυχιατρικές δομές και διαγνωστικά κέντρα, σε επαγγελματίες του χώρου που χρησιμοποιούν τις ψυχολογικές δοκιμασίες, σε φοιτητές και εκπαιδευόμενους που  ενδέχεται να προβούν ή να συμμετάσχουν σε ψυχολογική αξιολόγηση.

Δομή Σεμιναρίου:
Παρασκευή 1 Απριλίου 4 ώρες

Εισαγωγή στην Ψυχομετρία
Τι είναι Ψυχομετρία; Ιστορική αναδρομή του κλάδου. Η χρησιμότητα των ερωτηματολογίων-τεστ. Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα τεστ. Ψυχομετρικές ιδιότητες των τεστ (αξιοπιστία και εγκυρότητα): Γιατί είναι τόσο σημαντικές;

Παρασκευή 8 Απριλίου 4 ώρες
Ηθικά ζητήματα και δεοντολογία στη χρήση των τεστ: Οι υποχρεώσεις των κατασκευαστών και των ειδικών που τα αξιοποιούν/ Τα δικαιώματα των αξιολογούμενων
(American Psychological Association & International Testing Commission Guidelines)(2 ώρες)
Προβλήματα και προκλήσεις στην κατασκευή ερωτηματολογίων-τεστ
Προσδιορισμός της έννοιας που θέλουμε να μετρήσουμε, επιλογή του τρόπου μέτρησης, κατασκευή ερωτήσεων, εμπειρικός έλεγχος και ανάλυση ερωτήσεων, δημοσίευση ερωτηματολογίου-τεστ / συγγραφή τεχνικού εγχειριδίου (2 ώρες).

Παρασκευή 15 Απριλίου 4 ώρες
Ερωτηματολόγια και τεστ νοημοσύνης και  Ψυχομετρία
WAIS, RAVEN

Σάββατο 16 Απριλίου 4 ώρες
Προσωπικότητα και ψυχομετρία.
Ιστορία-Θεωρία, Εμπειρικές έρευνες, Τρόπος χορήγησης-βαθμολόγησης, Εφαρμογές
ΤΑΤ (προβολικό), MMPI I,  16PF, NEO-FFI

Εισηγητές:
Γεωργία Α. Κουμουνδούρου (PhD.), είναι διδάκτωρ στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Από το 2008 εργάζεται ως Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Έρευνας στην ιδιωτική εταιρεία Oriemtum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Αθηνών (αντικείμενα: «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας», «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Επαγγελματικός Προσανατολισμός», «Εμπειρική Έρευνα και ΣΥΠ») και διδάσκουσα στο Ιδιωτικό Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ICPS. Είναι υπεύθυνη κατασκευής και στάθμισης του Horizon, ενός νέου ερωτηματολογίου επαγγελματικών ενδιαφερόντων για Έλληνες εφήβους

Δημήτρης Κατσίκης (PhD candidate) κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία (M.Sc.) και Υποψήφιος Διδάκτορας (Ph.D) Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας και τον Τομέα Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον είναι εκπαιδευμένος στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (Counseling Psychology), στην Λειτουργική Ανάλυση Συμπεριφοράς (Functional Behavior Analysis, F.B.A.) και στη Λογικοθυμική Ψυχοθεραπεία (Advanced Therapist in Rational Emotive Cognitive Behavior Therapy, R.E.C.B.T.) Διαθέτει διδακτική εμπειρία στο πλαίσιο διδασκαλίας μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος του τμήματος ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής: 1, 8, 15 Απριλίου 2011 18:00-22:00 & 16 Απριλίου 10:00-14:00, Συνολικά 16 ώρες
Θέσεις: 20
Κόστος: 200 € (10% έκπτωση για τα μέλη του ICPS – 180 €)
Χώρος Διεξαγωγής: Κεντρικές εγκαταστάσεις του ICPS,
Διεύθυνση: Φιλικών 56α, Αγ. Αντώνιος – Περιστέρι, Αθήνα
Τηλ. 210 64 56 564-5
Φαξ: 210 64 56 982
E-mail: admissions@icps.edu.gr