“Πώς να διαβάσω τον Φρόιντ”

Πώς να διαβάσω τον ΦρόιντΣυγγραφέας: Jean -Michel Quinodoz 
Μετάφραση: Δέσποινα Ανδροπούλου

Το βιβλίο αποτελεί μια γνωριμία με το ψυχαναλυτικό έργο του Φρόιντ. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα κύρια φροϊδικά κείμενα με χρονολογική σειρά, τα τοποθετεί στο πλαίσιο της ζωής του Φρόιντ τη στιγμή της δημιουργίας τους και κατόπιν αναλύει την πρόσληψη και τις προεκτάσεις των ανακαλύψεών του από τους μεταφροϊδικούς ψυχαναλυτές.

Όλα τα κεφάλαια ακολουθούν την ίδια ακριβώς δομή: παρουσίαση του εκάστοτε έργου, και μέσα σε ειδικά πλαίσια, άμεσα διακριτά χάρη στη μορφή τους, τα σχόλια, χωρισμένα σε ενότητες: «Βιογραφία και Ιστορία», «Εξέλιξη των φροϊδικών εννοιών», «Μεταφροϊδικοί», «Χρονολόγηση των φροϊδικών εννοιών». Η δομή αυτή επιτρέπει διαφορετικούς τρόπους μελέτης. Παράλληλα, το εκτενές και αναλυτικό ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου βοηθά τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Φρόιντ.

Ο Jean-Michel Quinodoz προσεγγίζει τη μελέτη των έργων του Φρόιντ με γλώσσα σαφή και κατανοητή σε όλους, στηριζόμενος στη μακρά του κλινική εμπειρία κλασικής ψυχαναλυτικής θεραπείας και στο σεμινάριο ανάγνωσης του φροϊδικού έργου που διδάσκει σε μαθητευόμενους ψυχαναλυτές εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια.

Το Πώς να διαβάσω τον Φρόιντ είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους: σε ανθρώπους που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με το έργο του κορυφαίου στοχαστή, σε φοιτητές Ψυχολογίας, σε ψυχολόγους και ψυχαναλυτές, αλλά και σε κάθε έμπειρο μελετητή του έργου του Φρόιντ.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το “Πώς να διαβάσω τον Φρόιντ” του Jean – Michel Quinodoz αποτελεί έναν πλήρη οδηγό ανάγνωσης του φροϊδικού έργου, όπου παρουσιάζονται τα βασικότερα κείμενα των απάντων του με χρονολογική σειρά και τοποθετούνται μέσα στο πλαίσιο της ζωής του Φρόιντ. Το βασικό πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ότι απευθύνεται τόσο στον μυημένο στο θέμα, αναγνώστη όσο και σε αυτόν που έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με το έργο του μεγάλου αυτού επιστήμονα.
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Το Ποντίκι, 28/11/13

Το βιβλίο του Κινοντόζ είναι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς λειτουργεί στο εξής διπλό επίπεδο: όποιος έχει διαβάσει ένα βιβλίο ή δοκίμιο του Φρόιντ μπορεί να ανατρέξει στον Κινοντόζ για να διαβάσει μια καλή σύνοψη και να εντοπίσει προς ποια κατεύθυνση έχει κινηθεί η μεταφροϊδική σκέψη και βιβλιογραφία. Μπορεί κανείς, από την άλλη, αφότου διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο ή το οποιοδήποτε μεμονωμένο κεφάλαιο του Κινοντόζ τον ενδιαφέρει, να στραφεί προς το συναφές βιβλίο του Φρόιντ και να το διαβάσει σε μία από τις ελληνικές μεταφράσεις του.
Γιώργος Λαμπράκος, BookPress, 19/11/13

Δεν πρόκειται μόνο για μια συμπερίληψη της πρωτοποριακής του θεωρητικής σκέψης αλλά και ένα εγχειρίδιο που αντιμετωπίζει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης από κλινικής πλευράς […] Ο αναγνώστης του βιβλίου μπορεί να απολαύσει τον Φρόυντ επιλέγοντας αυτοτελείς ενότητες, μη μένοντας στην αυστηρή χρονολογική εξέλιξη, αφού η έκταση του παρατιθέμενου έργου του είναι εκπληκτική.
Κώστας Μαρδάς, ΑΠΕ – ΜΠΕ, 22/10/13

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Εκδόσεις: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2013
Αριθμός σελίδων: 456
Αρχική τιμή: 25 €