Πώς δρα το ηλεκτροσόκ στον ανθρώπινο εγκέφαλο;

Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος έχει συναντήσει πολλές και σημαντικές επικρίσεις.

Το ηλεκτροσόκ  χρησιμοποιείται εδώ και περίπου οκτώ δεκαετίες στην ψυχιατρική, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν αποσαφηνίσει με ποιο μηχανισμό επιφέρει αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκότια, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Ίαν Ράιντ και την Δρ Τζένιφερ Πέριν ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να φωτίσουν τον τρόπο που το ηλεκτροσόκ δρα  στον εγκέφαλο των πασχόντων από κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την λειτουργική μαγνητική νευροαπεικόνιση (fMRI) για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εννέα ενηλίκων με σοβαρή κατάθλιψη, πριν και μετά την υποβολή τους σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Όπως διαπιστώθηκε, το ηλεκτροσόκ (ηλεκτροσυσπαστική θεραπεία) αυτό που κυρίως κάνει, είναι να αμβλύνει τις συνδέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των πασχόντων από κατάθλιψη, συγκεκριμένα ανάμεσα σε αυτές που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση και το συναίσθημα, και σε αυτές που ελέγχουν τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν μια υπερβολική διασύνδεση μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου τους και το ηλεκτροσόκ μειώνει αυτές τις συνδέσεις, δρώντας θεραπευτικά με αυτό τον τρόπο.

Μολονότι φαίνεται απίθανο οι πάσχοντες από σοβαρή κατάθλιψη, που συχνά βρίσκονται σε λήθαργο, να χουν μια τέτοια εγκεφαλική υπερδραστηριότητα, αυτό όντως συμβαίνει και εξηγεί πιθανώς γιατί η προσοχή τους είναι στραμμένη στον εαυτό τους και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Η υπερδιέγερση εστιάζεται κυρίως στον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και εκεί ακριβώς φάνηκε πως δρα το ηλεκτροσόκ, μειώνοντας τις υπέρμετρες εγκεφαλικές διασυνδέσεις.

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της θεραπείας με ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με τον καθηγητή Νευροαπεικόνισης Κρίστιαν Σβαρτσμπάουερ του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν.

Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος έχει συναντήσει πολλές και σημαντικές επικρίσεις από διάφορες πλευρές, κυρίως για τις πιθανές παρενέργειές της, όπως η απώλεια μνήμης και η σύγχυση.

Σήμερα πλέον, το ηλεκτροσόκ χρησιμοποιείται σε ασθενή μόνο όταν δεν έχει υπάρξει θετική επίδραση από τα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα και από άλλες μορφές θεραπείας, όπως η ψυχοθεραπεία, ιδίως όταν οι ψυχίατροι αξιολογούν ότι υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή τους γύρω του.

Κατά το ηλεκτροσόκ, οι γιατροί τοποθετούν ηλεκτρόδια στο κρανίο του ασθενούς, ο οποίος βρίσκεται σε αναισθησία, και διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό του.

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται και στους δύο κροτάφους και όχι μόνο στον ένα, όμως έτσι αυξάνονται και οι πιθανές παρενέργειες.

Τα παλαιότερα χρόνια, το ηλεκτροσόκ γινόταν χωρίς αναισθησία του ασθενούς και με ρεύμα μεγαλύτερης ισχύος.

Σύμφωνα με τον Δρ Ράιντ, μόνο το 40% των ασθενών με κατάθλιψη παρουσιάζουν βελτίωση με αντιψυχωσικά φάρμακα, ενώ αντίθετα με το ηλεκτροσόκ το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 75% έως 80%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Πηγή: ΑΠΕ