Πασχαλινά διηγήματα από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Η φετινή επέτειος για τα 100 χρόνια από το θάνατο και 160 από τη γέννηση του σπουδαίου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αποτελεί αφορμή για να θυμηθούμε ξανά το έργο του, προτείνοντας γι’  αυτές τις ημέρες ως επίκαιρη “βιβλιοθεραπεία” την ανάγνωση των Πασχαλινών διηγημάτων του.

Το έργο του «Πασχαλινά Διηγήματα» διατίθεται από τους εκδοτικούς οίκους Μίνωας (2011) και Πατάκης (2007) και Αρμός (2003).

Από τον πρώτο εκδοτικό οίκο παρουσιάζονται τα διηγήματα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, διασκευασμένα για παιδιά, χωρίς περικοπές, σε ένα υπέροχο γιορτινό βιβλίο (αρ. σελίδων 159).

Από τις εκδόσεις Πατάκη τα κείμενα παρουσιάζονται όπως κυκλοφόρησαν στην πρώτη τους δημοσίευση σε εφημερίδες ή περιοδικά της εποχής (ή, στις περιπτώσεις που αυτό δεν κατορθώθηκε, σε μια όσο το δυνατόν πιο παλιά έκδοση). Είναι χαρακτηριστική η ορθογραφία εκείνων των καιρών και δίνει την εικόνα μιας φάσης στην εξέλιξη της ιστορικής ορθογραφίας της γλώσσας μας (αρ. σελίδων 305).

Από τις εκδόσεις Αρμός τα διηγήματα επιλέχθηκαν με εικαστικά κριτήρια από τον Γ. Κόρδη και αποτελούν κορυφαία πασχαλινά διηγήματα της νεοελληνικής γραμματείας (αρ. σελίδων 102).