Κορυφές και κοιλάδες

Από τη Μένη Κουτσοσίμου, Μεταδιδάκτορα Ιατρικής σε θέματα Αξιολόγησης Ποιότητας Παρεχόμενων Υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας

Ξεκίνησα να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο σε μία τεχνητά φορτωμένη χρονική στιγμή. Ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του μόλις την ίδια ημέρα, βρίσκοντάς το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, για την ακρίβεια ‘ιδιαίτερο’. Ο λόγος που εκφράζομαι κατ’ αυτό τον τρόπο ξετυλίγεται στην επόμενη φράση μου: βρήκα στις σελίδες του μία απλοϊκή ερμηνεία των εκάστοτε μαθημάτων ζωής, μέσω της αλληγορικής ιστορίας ενός νεαρού που αναζητά νόημα στη ζωή του.

Τροφή για σκέψη: Έχετε αναρωτηθεί πώς διαχειρίζεστε τόσο τις στιγμές που βρίσκεστε σε κορυφές (ευνοϊκούς καιρούς) όσο κι εκείνες που βρίσκεστε σε κοιλάδες (δύσκολους καιρούς); Πιστεύετε ότι λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο ή τα μαθήματα ζωής που αποκομίζουμε και στις δύο χρονικές στιγμές, βαραίνουν τη συνείδησή μας με τον ίδιο τρόπο; Ποια είναι η ειδοποιός τους διαφορά; Και γιατί δεν έχουμε καταφέρει σε κάθε χρονική στιγμή να αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας;

Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται το ταξίδι, η διαδρομή και ο αγώνας ενός νέου ανθρώπου να βρει νόημα στα βήματά του. Η απροσδόκητη συνάντησή του μ’ έναν γέροντα, τον μυεί στη σοφία του. Στη διαδρομή του μαθαίνει πως τα διαστήματα εκείνα κατά τα οποία εκπληρώνονται οι στόχοι του, παρομοιάζονται με κορυφές, ενώ τα διαστήματα εκείνα που συγκεντρώνουν δυσκολίες και κρίσεις, με κοιλάδες.

Οι κορυφές και οι κοιλάδες είναι αναπόφευκτες στη διαδρομή της ζωής. Το θέμα είναι να έχει κανείς επίγνωση αυτής της αλήθειας και να μπορεί να αξιοποιεί τις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες που προκύπτουν σε μία κοιλάδα, με τη βεβαιότητα ότι παρακάτω τον περιμένει μία κορυφή. Τα μηνύματά του μπορούν να αναλάβουν ανακουφιστική δράση στις εποχές που διανύουμε. Όπως μας ξεναγεί ο σοφός στις σελίδες του βιβλίου (σελ. 118):

‘Για να διαχειρίζεσαι τους καλούς και τους δύσκολους καιρούς:

Συμφιλιώσου με την πραγματικότητα.

Κάθε φορά που βρίσκεσαι προσωρινά σε μια Κοιλάδα, ρώτα τον εαυτό σου;

Ποια είναι η αλήθεια στην κατάσταση αυτή;

Βιβλιογραφία
1. Κορυφές και κοιλάδες, Spencer Johnson, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2011.
2. Ένα ηλεκτρονικό ταξίδι στις πρώτες σελίδες του βιβλίου:
http://www.klidarithmos.gr/main/index.php?dispatch=products.ebook&pcode=63129&product_id=33077#/4/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Συγγραφέας: Spencer Johnson
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Έτος έκδοσης: 2011
Αριθμός σελίδων:  136
Αρχική τιμή: 13,50  €