Η σύφιλη στην ιστορία και στις τέχνες

Η σύφιλη επηρέασε την ιστορία και τις τέχνες

Συγγραφείς: Κοντόκωστας Κίμων – Κουσούλης Αντώνης

Μια ασθένεια που αποτέλεσε διεθνούς εμβέλειας μάστιγα για περισσότερο από 5 αιώνες, όπως η σύφιλη, είναι σίγουρο ότι θα επηρέασε και κοινωνικές, πολιτικές και καλλιτεχνικές ισορροπίες. Αυτά είναι το αντικείμενο του συγγράμματος.

Βασικός στόχος των συγγραφέων ήταν να ολοκληρώσουν ένα έργο για το οποίο η ελληνική βιβλιογραφία είναι μάλλον “φτωχή”, το οποίο, κυρίως, θα αποκαλύπτει κάθε έκφανση της πολυσχιδούς πορείας της ασθένειας (στην ιστορία, την τέχνη και τη λογοτεχνία), χωρίς να αναλώνεται σε εξειδικευμένες ιατρικές λεπτομέρειες, συνοδεύοντας παράλληλα το κείμενο με ιδιαίτερα ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό.

Τα θέματα που απαντώνται στο βιβλίο είναι τριών τύπων:

1. Ιατρική και μικροβιολογική προσέγγιση της ασθένειας.

2. Περιγραφή της ιστορικής πορείας της σύφιλης στο διάβα των αιώνων: η διαμάχη για την προέλευση της ασθένειας, οι κοινωνικές προεκτάσεις της εξαπλούμενης μάστιγας, οι διαχρονικές προσπάθειες θεραπευτικής αντιμετώπισης, η ιστορία της ονοματολογίας της νόσου και τα ιστορικά πρόσωπα που έπασχαν από αυτήν.

3. Η σύφιλη στην τέχνη: Έλληνες καλλιτέχνες που σχετίστηκαν με τη νόσο, επιρροή της στο έργο συφιλιδικών καλλιτεχνών, αναφορές και απεικονίσεις διεθνώς στις διάφορες μορφές τέχνης.

Προλογίζουν οι: Δρ. Δημήτρης Ρηγόπουλος (Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Παν. Αθηνών), Δρ. Σωκράτης Καταφυγιώτης (Χειρουργός – Ουρολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδόσεις: Γιάννης Β. Παρισιάνος
Αριθμός σελίδων: 153
Έτος έκδοσης: 2008
Αρχική τιμή: 18€
email: info@parissianouj.gr
site: parisianouj.gr