Η ψυχική υγεία είναι παιδική χαρά

Από την Παναγιώτα Αργυράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων “Ψυχο-γραφήματα”, Πανεπιστημιακή Υπάλληλο, Απόφοιτη Ο.Π.Α., MBA

Ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση επίγνωσης και εκδήλωσης συναισθημάτων και ταυτόχρονης απουσίας παθογενών ψυχικών νοσημάτων, που επιτρέπει στο άτομο τη διατήρηση νηφαλιότητας, την επικράτηση συνειδητότητας, και την επιδίωξη ευχάριστων εμπειριών.

Η ψυχική υγεία είναι η παιδική χαρά.

Είναι μια τσουλήθρα που ανεβαίνουμε σκαλί το σκαλί, ριγώντας να την κατακτήσουμε. Φτάνουμε ψηλά και κοντοστεκόμαστε. Εκεί είναι οι χαρές… νιώθουμε δυνατοί, ανίκητοι. Μήπως να μην κατέβουμε; Δε γίνεται, περιμένει άλλος τη σειρά του. Αν είναι απότομη η πτώση; Τα γόνατα τρέμουν και καθόμαστε για να πέσουμε μαλακά, τσουλώντας, σέρνοντας… αργά στην αρχή, επιταχύνουμε κραυγάζοντας στο τέλος… και όταν πατήσουμε ξανά στα πόδια μας στη γη έρχεται η ικανοποίηση. Ψυχική υγεία είναι να ξέρεις ότι υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω, αλλά να έχεις την υπομονή και τη διάθεση να συνεχίζεις.

Είναι μια τραμπάλα με εύθραυστη ισορροπία. Όμως, δεν έχει μόνο δύο πλευρές με αντικριστά καθίσματα, αλλά πολλά, όσα είναι του κάθε ατόμου οι ανάγκες. Ψυχική υγεία είναι να ξέρεις πόσες πλευρές έχεις και τι βάρος πρέπει να βάλεις σε κάθε θέση για να ισορροπήσεις.

Και βέβαια, ψυχική υγεία είναι ένας λαβύρινθος. Έχει δωμάτια που χτίστηκαν όταν ήσουν μικρός. Μεγαλώνοντας ψάχνεις το κλειδί να μπεις ξανά, γιατί έχεις κάποιο παιχνίδι ξεχάσει εκεί. Όταν το βρεις ανοίγουν πολλές πόρτες ξαφνικά, κι άλλες που νόμιζες ότι είχαν άλλο κλειδί. Με το παιχνίδι στο χέρι συνεχίζεις πιο χαρούμενος τη διαδρομή.Ψυχική υγεία είναι να μπορείς να τρέξεις στους διαδρόμους χωρίς να φοβάσαι και να ανοίξεις τα φώτα σε όλα τα δωμάτια.

Τέλος, ψυχική υγεία είναι κυριολεκτικά η παιδική χαρά.
Δηλαδή, η χαρά στο παιδικό πρόσωπο.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψυχική Υγεία Είναι…,
από το Μηνά Βιντιάδη, Δημοσιογράφο – Συγγραφέα