Η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται όσο μεγαλώνουμε

Αποτελεί μύθο ότι η ίδια η προχωρημένη ηλικία αποτελεί αιτία για να μην κοιμάται κανείς καλά.

Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο χειροτερεύει ο ύπνος του, μια νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα, ότι η ποιότητα του ύπνου μάλλον βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τηλεφωνικής δημοσκόπησης, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 150.000 ενήλικες, εκτός από μια διακοπή περίπου στα 40, κατά τα άλλα η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Μάλιστα τα άτομα 80 ετών και άνω ανέφεραν ότι απολάμβαναν εξαιρετικής ποιότητας ύπνο. Άρα λοιπόν ενώ η κακή κατάσταση της υγείας του ατόμου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, είναι «μύθος» ότι η ηλικία είναι παράγοντας επιδείνωσης της ποιότητάς του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχει επαρκής τεχνολογικής εξοπλισμός στη διάθεση των ιατρών για την μέτρηση της ποιότητας του ύπνου και την διαταραχή του, αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη του ατόμου για την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου του ταιριάζει πάντα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ύπνου και Κιρκαδικής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, αντί να υποβάλλουν σε ιατρικές μετρήσεις την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, τους ζήτησαν να εκφέρουν την προσωπική τους άποψη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Μάικλ Γκράντνερ εξηγεί ότι ο αρχικός λόγος που οργανώθηκε η μελέτη ήταν για να επιβεβαιωθεί η άποψη ότι η ποιότητα του ύπνου μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. «Τα αποτελέσματα όμως μας κάνουν να ξανασκεφτούμε όλα όσα ξέρουμε για τον ύπνο των ηλικιωμένων ανθρώπων. Ενδεχομένως οι ηλικιωμένοι όντως να έχουν κακής ποιότητας ύπνο, αλλά οι ίδιοι να μην το αντιλαμβάνονται ως έτσι», εξηγεί ο ερευνητής.

Όπως διαπιστώθηκε, ενώ πράγματι τα διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο (και τα προβλήματα συνήθως αυξάνουν όσο γερνάει κανείς), όμως αποτελεί μύθο ότι η ίδια η προχωρημένη ηλικία αποτελεί αιτία για να μην κοιμάται κανείς καλά. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν περάσει τα 80 τους, κοιμούνται καλύτερα από όλους, αρκεί να μην ταλαιπωρούνται από προβλήματα υγείας ή κατάθλιψη.

Απομονώνοντας άλλους παράγοντες, όπως η υγεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παράπονα των ανθρώπων για άσχημο ύπνο μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία τους, με τον χαμηλότερο αριθμό γκρίνιας να καταγράφεται μετά τα 70. Η μόνη εξαίρεση σε αυτή τη γενικότερη τάση αύξησης της ποιότητας του ύπνου με το πέρασμα του χρόνου, είναι ένα ενδιάμεσο διάστημα, κάπου ανάμεσα στα 40 και τα 50, δηλαδή στη μέση ηλικία, όταν η ποιότητα του ύπνου είναι μέτρια ή χειροτερεύει σε σχέση με πριν, μετά όμως βελτιώνεται και πάλι.

Πηγή: ΑΠΕ