Οι Έλληνες ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός στην Ευρώπη

ellines oi ligotero eutixismenoi stin europiΤο χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων, έπειτα από τον οικονονομικό τομέα,  διευρύνεται και στο πεδίο της ευτυχίας. Σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, οι Έλληνες είναι ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός στην Ευρώπη.

Οι επικεφαλής της ετήσιας μελέτης “Άτλας της Ευτυχίας”, Μπερντ Ραφελχούσεν και Ρενάτε Κέχερ, επισημαίνουν ότι στην κατάταξη της ευτυχίας  πρώτη έρχεται η Δανία με μέσο όρο 8,9 μονάδες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 3,4 μονάδες.

Ποτέ, από το 2002 που άρχισαν οι μετρήσεις της επιστημονικής ομάδας, δεν ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Το 2002 η διαφορά μεταξύ Δανίας και Ελλάδας περιοριζόταν σε 3,4 μονάδες, ενώ το 2012 η διαφορά αυτή είχε σχεδόν διπλασιαστεί και έφτασε τις 5,5 μονάδες.

Στη σχετική έρευνα συμμετέχουν κάθε χρόνο συνολικά 3.000 Ευρωπαίοι, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν στην «προσωπική τους κατάσταση». Η κλίμακα ξεκινά από τις 0 μονάδες (πολύ δυσαρεστημένος) και φτάνει στις 10 μονάδες (πολύ ευχαριστημένος).

Ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι το 2007 η Ελλάδα είχε «βαθμολογηθεί» με 5,7 μονάδες. Από τότε μέχρι σήμερα έχασε 2,3 μονάδες. Αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία μειώθηκε αισθητά ο βαθμός «ευτυχίας» των ανθρώπων. Αντίθετα, αυξήθηκε διαρκώς τα τελευταία χρόνια ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών στις χώρες της Βαλτικής.

Η μελέτη διεξήχθη για λογαριασμός των Γερμανικών Ταχυδρομείνω και δημοσιεύτηκε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Αξίζει να διαβάσετε εδώ παλαιότερη έρευνα, η οποία κατέτασσε τους Έλληνες στη 2η θέση στον κατάλογο με τους ευτυχέστερους πολίτες της Ευρώπης. Σε άλλη έρευνα είχε βρεθεί ότι οι Έλληνες παίρνουν τα λιγότερα αντικαταθλιπτικά σε σχέση με τους επόλοιπους Ευρωπαίους. Διαβάστε τη εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ