Η απώλεια και η οδύνη σε διάλεξη της Φ. Τσαλίκογλου

Η καθηγήτρια ψυχολογίας και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου

Διάλεξη με θέμα «Η δύναμη της απώλειας και οι μεταμορφώσεις της οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις» θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011.

«Ο Θεός δεν θα έγραφε ποτέ ένα μυθιστόρημα». Η έλλειψη παροτρύνει τη δημιουργία. Κινεί τα νήματα της ζωής. Τροφοδοτεί τη φαντασία, την επινόηση, το έργο. Είναι ένας κοινός τόπος συνάντησης ποιητών, επιστημόνων, μικρών παιδιών και ενίοτε ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε οι απώλειες συνοδεύουν κάθε αποφασιστική στιγμή της ζωής μας. Διαψεύσεις, ασυνέχειες, μυθοποιήσεις και απομυθοποιήσεις ορίζουν τον ψυχικό μας κόσμο, τη σκέψη και τα συναισθήματά μας. Τρέλα, κατάθλιψη και δημιουργία έχουν ένα κοινό πεδίο συνάντησης». Σε αυτή την παραδοχή, που έχει καθορίσει τη ζωή και το συγγραφικό της έργο, θα εστιαστεί η ομιλία της Φωτεινής Τσαλίκογλου.

«Έχουμε ένα καταφύγιο ενάντια στο θάνατο, να κάνουμε τέχνη πριν από αυτόν». Η κρίση, όπως μια ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ή στη θεραπεία. Η απώλεια από μόνη της είναι και μια εμπειρία που μας φέρνει αντιμέτωπους με αναπάντεχες προκλήσεις και επιλογές υποστηρίζει η Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Είμαστε όμηροι της απώλειας; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που μετουσιώνουν την αγωνία σε έργο; Σε ποιο βαθμό η αποφυγή του πένθους, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, υπονομεύει τη δυνατότητα του καθενός μας να μεταμορφώνει την οδύνη σε δημιουργία; Πώς μπορούμε να κάνουμε την αδυναμία δύναμη την κρίση και την απώλεια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας;

Γεμάτη ευαισθησία, όραμα και αισιοδοξία, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, χρησιμοποιώντας και δικά της προσωπικά βιώματα, απαντά σε αυτά τα ερωτήματα στις 9 Μαρτίου στη σκηνή του Mεγάρου Μουσικής Αθηνών και δίνει τη δική της οπτική για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Η ομιλία θα πλαισιωθεί από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό.

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει τα μαθήματα Κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την Τέχνη και Εγκληματολογική Ψυχολογία.

Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» και είναι συγγραφέας των έργων: «Σχιζοφρένεια και Φόνος. Αναζητώντας τον Χαμένο Παράδεισο», «Μυθολογίες βίας και καταστολής», «Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή», «Ψυχο-λογικά, Οι παγίδες του αυτονόητου», «Η ψυχολογία στην Ελλάδα σήμερα» (επιμέλεια), «Η Ψυχολογία της καθημερινής ζωής: Η κουλτούρα του εφήμερου», «Η Ψυχή στη χώρα των πραγμάτων», «Μήπως;» (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου), «H νεράιδα της Γης» (παραμύθι σε εικονογράφηση Αλέξη Κυριτσόπουλου), «Δεν μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς: Τα παράξενα της μητρικής αγάπης. Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου»,  «Η κόρη της Ανθής Αλκαίου», «Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά», «Έρως φαρμακοποιός», «Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ», «Όλα τα Ναι του κόσμου».
Το τελευταίο της μυθιστόρημα «Το Χάρισμα της Βέρθας» ήταν υποψήφιο για το βραβείο αναγνωστών 2010 του ΕΚΕΒΙ.
Σήμερα είναι υπό έκδοση το βιβλίο της «Το Μέλλον ανήκει στην έκπληξη: 34 Σχόλια για την κρίση κι ένα υστερόγραφο».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα
Ημερομηνία: Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Ώρα: 19.00 –  η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα
Τηλ: 210 7282333
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας