ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ

 

Γιατί είναι η Generation Z είναι τόσο μοναχική; 
Είναι το ερώτημα που διερευνά η Alice Aedy στο σύντομο ντοκιμαντέρ της Disconnected.

Η βρετανίδα σκηνοθέτιδα δημιούργησε το ντοκιμαντέρ με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει η βρετανική κυβέρνηση το 2017 να θεσπίσει Υπουργείο Μοναξιάς.

Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε υπουργό Μοναξιάς, για να συνεχίσει το έργο της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, που δολοφονήθηκε από ακροδεξιό εξτρεμιστή το 2016. Η Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Μοναξιάς στη βρετανική κοινωνία, που είχε ιδρύσει η 41χρονη Κοξ, λίγο πριν από τη δολοφονία της, είχε ζητήσει τον ορισμό ενός υπουργού που θα αναλάβει την κυβερνητική δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στη Βρετανία, οι περισσότεροι πολίτες άνω των 75 ετών ζουν μόνοι τους και περίπου 200.000 από αυτούς δεν έχουν συνομιλήσει με κάποιο φίλο ή συγγενή τους για τουλάχιστον έναν μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι περισσότεροι γιατροί στη Βρετανία δέχονται έναν έως πέντε ασθενείς την ημέρα, οι οποίοι τους επισκέπτονται κυρίως γιατί αισθάνονται μοναξιά.

“Η ιδέα ενός Υπουργού Μοναξιάς ακούγεται πολύ δυστοπική – σχεδόν Οργουελιανή. Όμως σκέφτηκα ότι ήταν μια ανησυχητική αντανάκλαση των καιρών μας.” δήλωσε η Aedy.

Μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του Υπουργείου Μοναξιάς, η Aedy δημιούργησε μια τηλεφωνική γραμμή για νέους που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον νέο Υπουργό. Εντός 24 ωρών, ο τηλεφωνητής είχε γεμίσει από μηνύματα. “Τίποτα δεν θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για το πόσο συναισθηματικά ήταν αυτά τα φωνητικά μηνύματα. Την πρώτη νύχτα που λάβαμε τα μηνύματα μείναμε μέχρι τις 3 το πρωί ακούγοντας τα, πολλές φορές με δάκρυα. (…) Θα ήταν δύσκολο να έχω πάρει τόσο αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αυτοπροσώπως ή στήνοντας μια κάμερα. Είναι παρήγορο να μπορείς κανείς να καλέσει σε μια ανώνυμη ανοικτή τηλεφωνική γραμμή, όπου “κανείς δεν θα είναι εκεί για να σε κρίνει και λειτουργεί ως εξομολόγηση.” τόνισε η Aedy.

Ένας από τους ανθρώπους που άφησαν μήνυμα περιγράφει την εμπειρία του να ζει αποξενωμένος μέσα σε μια μεγάλη πόλη: “Καθομαι στο σπίτι μου και παρακολουθώ τους ανθρώπους καθώς περπατούν και σκέφτομαι: Πώς είμαι τόσο μόνος σε ένα μέρος με τόσους πολλούς ανθρώπους;”.

Επιλογή από αυτά τα φωνητικά μηνύματα ακούγεται στο ντοκιμαντέρ Disconnected.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τέχνη του να μένεις μόνος