«Αντιμετωπίζοντας το τέλος με αξιοπρέπεια»

Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

H πρωτοπόρος Γαλλίδα κλινική ψυχολόγος Μαρί Ντ’ Ενεζέλ έρχεται στη σκηνή του Megaron Plus, στις 13 Ιανουαρίου, για να δώσει μια ενδιαφέρουσα διάλεξη και να αποδείξει ότι μπορεί κανείς «να αντιμετωπίσει το τέλος σε συνθήκες ανθρώπινες, με αξιοπρέπεια, χωρίς αβάσταχτο πόνο ανάμεσα στην οικογένεια και τους φίλους του».

Την ομιλία της, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα προλογίσει ο καθηγητής, Στέφανος Γερουλάνος.

Η Μαρί Ντ’ Ενεζέλ αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτούς που είναι κοντά στο τέλος της δικής τους ζωής, έζησε με τον καθένα τους την κορυφαία ώρα του τέλους κι έμαθε ότι η επίγνωση της θνητότητας μπορεί να δώσει στην ύπαρξή μας τη βαθύτερη ουσία της.

«Μετά από τόσα χρόνια που πέρασα κοντά σε ανθρώπους στις τελευταίες τους ώρες, δεν ξέρω τίποτα παραπάνω για το θάνατο, αλλά έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στη ζωή. Ζω πιο έντονα και πιο ουσιαστικά τις λύπες και τις χαρές που μου αναλογούν και εκτιμώ τα μικρά, καθημερινά, αντανακλαστικά πράγματα, όπως η αναπνοή και το περπάτημα» αναφέρει η ίδια.

Η διάσημη Γαλλίδα ψυχολόγος, γεννήθηκε στην Λυών, το 1946 και ήταν ήδη καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τριών παιδιών, όταν αποφάσισε να γυρίσει στο Πανεπιστήμιο, για να σπουδάσει ψυχολογία.

Αφού απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους στην κλινική ψυχολογία και στην ψυχανάλυση, στο Πανεπιστήμιο Paris VII, εργάστηκε, για τα πρώτα επτά χρόνια της καριέρας της, με γυναίκες που ήθελαν να κάνουν διακοπή κύησης και στη συνέχεια, για τρία χρόνια, κοντά σε έγκλειστους, βαριά ψυχασθενείς.

Από τους πρωτοπόρους της παρηγορητικής φροντίδας στην Γαλλία, με στερεή πίστη στην ποιότητα της αποχώρησης από τη ζωή, συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Παρηγορητικής Αγωγής της Ευρώπης, η οποία ιδρύθηκε το 1987 στο διεθνές νοσοκομείο της Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού.

Η δουλειά της Μαρί Ντ’ Ενεζέλ στη μονάδα αυτή της πρόσφερε ένα συγκλονιστικό υλικό, για να γράψει το βιβλίο «Ο Μύχιος Θάνατος» (1995), το οποίο έγινε παγκόσμια επιτυχία και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες.

Τον πρόλογο του βιβλίου- που κυκλοφορεί στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Synergie – έγραψε ο Φρανσουά Μιτεράν, λίγους μήνες πριν πεθάνει, ο οποίος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο, ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην ίδρυση της Μονάδας Παρηγορητικής Αγωγής.

Έχει τιμηθεί με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μετά από πρόταση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζοσπέν, καθώς και με τα διάσημα της αξιωματούχου της Εθνικού Τάγματος της Αρετής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημερομηνία: 13 Ιανουαρίου 2011
Ώρα: 19.00
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Διεύθυνση: Βασ Σοφίας & Κόκκαλη
Τηλ: 210 7282333
ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ (θα δοθούν δελτία προτεραιότητας από τις 17.30)