25 χρόνια λειτουργίας του Σωματείου «ΘΗΣΕΑΣ» του Δήμου Καλλιθέας

Με αφορμή την συμπλήρωση και τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας του Σωματείου «ΘΗΣΕΑΣ» του Δήμου Καλλιθέας που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε νέους εξαρτημένους από ουσίες , καθώς και σε εξαρτημένους από νόμιμες ουσίες (αλκοόλ κ.α.), θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την έμφαση και την επικέντρωση που χρειάζεται να δώσουμε όλοι μας στην έγκαιρη παρέμβαση σε νέους που κάνουν περιστασιακή ή συστηματική χρήση κάνναβης ή άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση εφήβων χρηστών ναρκωτικών ουσιών, με κυρίαρχη την εξάρτηση από την κάνναβη και τα παράγωγά της, αλλά και μια μεγαλύτερη προσέλευση γονέων εφήβων και νέων χρηστών, οι οποίοι απευθύνονται σε προγράμματα απεξάρτησης. Από το 2012 το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας «ΘΗΣΕΑΣ» έχει ξεκινήσει ομάδες απεξάρτησης εφήβων και νέων δείχνοντας ιδιαίτερη φροντίδα στις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες της ηλικιακής αυτής ομάδας. Το πρόγραμμα λειτουργεί παράλληλα  με το σχολείο των εφήβων και τις σπουδές των νέων, με στόχο να μην τους απομακρύνει από τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες, στηρίζοντας την ανάγκη τους για κοινωνική δικτύωση και ανάπτυξη.

Ο «ΘΗΣΕΑΣ» είναι ένα στεγνό ανοιχτό πρόγραμμα απεξάρτησης, το μοναδικό στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από Δήμο. Λειτουργεί από το 1989 και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν όχι μόνο στους κατοίκους του Δήμου Καλλιθέας, αλλά όλης της Αττικής.

Η θεραπευτική διαδικασία αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις. Εκτός από την ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, γίνονται και ομάδες ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης (δραματοθεραπεία, χοροθεραπεία).

Η συμμετοχή των γονέων κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία απεξάρτησης των εφήβων και των νέων αφού έχει παρατηρηθεί πως η κοινή αυτή πορεία θεραπείας και απεξάρτησης έχει τα πιο θετικά αποτελέσματα.

Στο τμήμα οικογενειακής θεραπείας λειτουργεί ομάδα γονέων με στόχο την κινητοποίηση τους και την ένταξη των παιδιών τους στο πρόγραμμα. Επίσης παρέχεται ψυχοθεραπευτική υποστήριξη και σε αδέλφια, φίλους και συντρόφους των νέων χρηστών.                                                                   

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Ανδρέας  Αθανασόπουλος Ψυχίατρος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Απόστολος Δασκαλόπουλος