Ψυχαναλυτικό εργαστήριο με θέμα «Η Υποκειμενικότητα του Ψυχαναλυτή ως συνδημιουργικό στοιχείο του Αναλυτικού Τρίτου»

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 12:00 το Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ) διοργανώνει στον ΙΑΝΟ σχεσιακό ψυχαναλυτικό εργαστήριο με θέμα «Η Υποκειμενικότητα του Ψυχαναλυτή ως συνδημιουργικό στοιχείο του Αναλυτικού Τρίτου».

Τρεις ψυχοθεραπευτές συνομιλούν κατά σειρά με τον ίδιο αναλυόμενο σε φυσική ροή.

Θα συμμετέχουν οι: Σταύρος Χαραλαμπίδης, Κώστας Μαθιούδης, Ματίνα Καϊδαντζή, Ευριπίδης Γαβράς, Άννα ΒασιλάκηΑγγελική Τσίκλη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δήλωση συμμετοχής και κράτηση θέσης γίνεται αποκλειστικά με αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο catinstitutedirector@gmail.com με θέμα: «IANOS 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ». Εντός του email θα πρέπει να αναφέρονται κατά σειρά: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, κινητό τηλέφωνο, email. Αιτήσεις γίνονται δεκτές, μόνο ηλεκτρονικά. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Περιεχόμενο εργαστηρίου

Το παρόν σεμινάριο στοχεύει στο να βοηθήσει τον ακροατή να κατανοήσει σε βάθος την επιρροή της υποκειμενικότητας του αναλυτή στο διυποκειμενικό συν κατασκευασμένο πεδίο αναλυτή αναλυόμενου. Είναι γνωστό ότι από όλες τις ψυχαναλυτικές σχολές , η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική, είναι αυτή που δίνει την μεγαλύτερη έμφαση στο πώς η διάδραση στο «εδώ και τώρα» συν διαμορφώνεται από τον τρόπο που ο αναλυτής επηρεάζεται από την υποκειμενικότητα του αναλυόμενου. Η συν κατασκευή των υποκειμενικοτήτων του αναλυτικού ζεύγους ονομάζεται στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση «αναλυτικός τρίτος». Επιπλέον στοχεύουμε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε ότι η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Σχολή αποτελεί συνθετικό ρεύμα με διάφορες υποσχολές να την αποτελούν. Αυτές οι σχολές ενώ έχουν κάποιες ειδοποιείς διαφορές μοιράζονται βασικές ομοιότητες ώστε να κατατάσσονται στο ίδιο θεωρητικό Σχεσιακό ρεύμα. Οι 3 ψυχαναλυτικές υποσχολές που θα καταδειχθούν είναι η Διαπροσωπική Μετα-κλαινική (Darlene Ehrenberg, Σταύρος Χαραλαμπίδης ), η Αμοιβαία εν συναισθητική ( Lauren Levine, Ματίνα Καιδατζή), και η Εμπεριεκτική εν συναισθητική (Winnicot, Κώστας Μαθιούδης). Θα σας δείξουμε τρεις διαφορετικές συνεδρίες του ίδιου θεραπευόμενου με 3 διαφορετικούς ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές οι οποίες όμως διαδέχονται την φυσική ροή η μια της άλλης ως να αποτελούν 1 εξηντάλεπτη συνεδρία ενός ασθενούς με 3 διαφορετικούς ψυχοθεραπευτές. Οι συνεδρίες θα έχουν διάρκεια 20 λεπτών η καθεμιά και θα συνοδεύονται από δεκαπεντάλεπτο σχολιασμό του Διευθυντή ΙΣΟΨ με Ισοψικά Τακτικά και Δόκιμα Τακτικά μας μέλη. Στο τέλος του σεμιναρίου ο Διευθυντής ΙΣΟΨ Σταύρος Χαραλαμπίδης και το Τακτικό μας μέλος Κώστας Μαθιούδης θα έχουν εικοσάλεπτη μεταξύ τους συζήτηση επί του συνόλου των συνεδριών σε μια διαδικασία αμοιβαίας συν εποπτείας μαζί με τον θεραπευόμενο ο οποίος θα δράσει ως τρίτος συν επόπτης των δυο προαναφερθέντων. Στο τέλος 40 λεπτά θα δοθούν ελεύθερα για συζήτηση με το κοινό στο οποίο συζητητές θα είναι οι 3 θεραπευτές της μελέτης περίπτωσης. Ο εικονικός ασθενής είναι αμφισεξουαλικός οροθετικός άντρας που εμφανίζει αυτοκτονικότητα όταν αποκαλύπτεται στην σύζυγο του η κρυφή ερωτική σχέση που διατηρεί με δεύτερο ξάδερφο του. Πριν την έναρξη κάθε συνεδρίας το κοινό δια ανάταση χειρός θα αποφασίζει αν ο εκάστοτε θεραπευτής θέλει να κινηθεί «μαλακά» ή «σκληρότερα». Στην πρώτη βινιέτα θεραπευτής θα είναι το Τακτικό μας μέλος Κώστας Μαθιούδης, στην δεύτερη το Τακτικό μας μέλος Ματίνα Καιδαντζή, και στην τρίτη ο Διευθυντής ΙΣΟΨ Σταύρος Χαραλαμπίδης. Κατά σειρά οι συζητητές πρώτης ως τρίτης περιπτώσεις μαζί με τον Διευθυντή Ισοψ θα είναι τα τακτικά μας μέλη, Άννα Βασιλάκη, Ευριπίδης Γαβράς και το Δόκιμο Τακτικό μας μέλος Αγγελική Τσικλή.

Σταύρος Χαραλαμπίδης: εκλεγμένο Μέλος Συμβουλίου Διευθυντών της Διεθνούς Ένωσης για την Σχεσιακή Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία, Διευθυντής Ι.Σ.Ο.Ψ.,, μοναδικός Ευρωπαίος Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής/ Επόπτης για την Ομαδική Ψυχοθεραπεία από το Yalom Institute Usa , Διδακτικό Μέλος του Yalom Institute Usa & Διδακτικός Ψυχαναλυτής του Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies, Florida, Usa , Πιστοποιημένος Ψυχαναλυτής (Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies, Florida, Usa,) Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής από το International Board for Certification of Group Psychotherapies, Κλινικός Επόπτης (Derby Univ.,Uk), Διδακτικός και Εποπτικός Ψυχαναλυτής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος στο ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση (MSc) στην Συμβουλευτική (Hull Univ., Uk), Υπεύθυνος και Διδάσκων στο Διατμηματικό (με ΨΝΑ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος , και στο Διατμηματικό (με ΨΝΑ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης , Μέλος του International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, Κλινικό Μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ομαδικών Ψυχοθεραπευτών. Υπό εξειδίκευση στην Διαπροσωπική Ψυχανάλυση με το William Allanson White Institute, Usa.

Γαβράς Ευριπίδης: Ιδρυτικό & Τακτικό Μέλος του ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος (ΑΠΘ), με μεταπτυχιακό στην Κλινική και Συμβουλευτική Ψυχολογία (LaSalle University). Είναι πιστοποιημένος Ομαδικός θεραπευτής από την International Board for Certification of Group Psychotherapists, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP), υπό πιστοποίηση ομαδικός θεραπευτής από το Yalom Institute, USA, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ). Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στο Γνωσιακό Αναλυτικό μοντέλο Ψυχοθεραπείας και στη Σχεσιακή Θεραπεία (ΙΣΟΨ) ,διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη Σχεσιακή και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ), ενώ βρίσκεται σε ψυχαναλυτική εκπαίδευση υπό το Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies.

Κώστας Μαθιούδης: Ιδρυτικό & Τακτικό Μέλος του ΙΣΟΨ, Διδάσκων και Επόπτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και Διδάσκων στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος στο ΙΣΟΨ, Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής, (Yalom Institute, USA), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία (ΙΣΟΨ), Κλινικός Επόπτης (Derby Univ., UΚ), Ψυχολόγος με Ειδίκευση στην Ψυχανάλυση (MSc), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP), Διδάσκων στο Διατμηματικό (με ΨΝΑ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης

Ματίνα Καϊδαντζή: Ιδρυτικό & Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ) με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στο Γνωσιακό Αναλυτικό μοντέλο Ψυχοθεραπείας και στη Σχεσιακή Ψυχανάλυση από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Οµαδικής Ψυχοθεραπείας, διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη Σχεσιακή και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ), Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP), βρίσκεται σε ψυχαναλυτική εκπαίδευση υπό το Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies, Διδάσκουσα στο Διατμηματικό (με ΨΝΑ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης.

Άννα Βασιλάκη: Ιδρυτικό Μέλος του ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος (Westminster University), με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στη Ψυχολογία Υγείας (City University, London) και Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Επικοινωνία (Westminster University, London). Απόφοιτος της Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης Θεραπείας Οικογένειας από το Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο. Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP) και υπό πιστοποίηση ομαδική θεραπεύτρια από το Yalom Institute, USA. 

Αγγελική Τσικλή: Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία (ΙΣΟΨ), Ειδικευόμενη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης και Θεωρητικής Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP), Διδάσκουσα στο Διατμηματικό (με ΨΝΑ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης, βρίσκεται σε ψυχαναλυτική εκπαίδευση υπό το Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies.

Ανδρέας Γαλιατσάτος: Ο «εικονικός ασθενής» είναι υπό ειδίκευση Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής ΙΣΟΨ ο οποίος είναι ήδη εκπαιδευμένος στο ΙΣΟΨ στην Σχεσιακή ψυχαναλυτική και Γνωσιακή Αναλυτική ψυχοθεραπεία. Παράλληλα εκπαιδεύεται ως τελειόφοιτος Ειδικευόμενος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης και Θεωρητικής Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος στο ΙΣΟΨ. Ο Ανδρέας είναι επίσης Διαπιστευμένος Σωματικός Ψυχοθεραπευτής της μεθόδου Tranformational Breath.