Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας και Τέχνης «συν-art-ήσεις»

Το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας και Τέχνης «συν-art-ήσεις» αποτελεί μια κοινή δράση της εθελοντικής πρωτοβουλίας «Talks & Crafts» της καλλιτέχνιδος Μαρίνας Τσιρώνη και της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), σε συνεργασία με το Tag project space. Υλοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2022, για να αναδείξει την καθοριστική συμβολή της τέχνης στην ψυχική υγεία και στο ευ ζην των πολιτών.

Το «Talks & Crafts», ως ένας ενδιάμεσος χώρος για τη συνύπαρξη ψυχής και τέχνης, αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Οι συμμετέχοντες σε αυτό καλλιτέχνες αξιοποιούν τη δουλειά τους ως μέσο επικοινωνίας και δημιουργικής αλληλεπίδρασης με τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Χρησιμοποιώντας στοιχεία του ατομικού τους έργου και καθοδηγώντας δημιουργικά workshops, βοηθούν τα μέλη του Κέντρου Ημέρας «Franco Basaglia» – ΕΠΑΨΥ να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να εξελίξουν ψυχοκοινωνικές τους δεξιότητες και να αναδείξουν την τέχνη ως εργαλείο που προάγει την ψυχική ευεξία. Σκοπός της δράσης είναι η αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου.

Η έκθεση «Talks & Crafts: First Annual» προβάλλει την πρωτοβουλία και το αποτέλεσμα των δημιουργικών εργαστηρίων που διεξήχθησαν κατά το τελευταίο έτος στο πλαίσιο του «Talks & Crafts». Η σύλληψη, η επιμέλεια, ο συντονισμός και η υλοποίηση του project πραγματοποιήθηκαν από τη Μαρίνα Τσιρώνη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Κέντρο Ημέρας «Franco Basaglia» της ΕΠΑΨΥ. Η έκθεση συγκροτείται από διαφορετικές ενότητες έργων των ωφελούμενων του Κέντρου Ημέρας και των καλλιτεχνών που συντόνισαν τη
δημιουργία τους. Με τον τρόπο αυτόν, σηματοδοτείται η σχέση ανατροφοδότησης που δημιουργήθηκε μεταξύ της δουλειάς των καλλιτεχνών και του εικαστικού έργου των ωφελούμενων, ενώ αποτελεί ένα κοινό πεδίο αλληλεπίδρασης, όπου καλλιτέχνες, λήπτες και θεατές συνδιαλέγονται με αφορμή τα έργα που παρουσιάζονται.

Την έκθεση πλαισιώνουν δημιουργικά εργαστήρια αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, ανοιχτά στο κοινό και στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και παράλληλες δράσεις, ενσωματωμένες στο εικαστικό τοπίο, που ενημερώνουν το κοινό σχετικά με το έργο της ΕΠΑΨΥ στον τομέα της Κοινοτικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και την καθοριστική συμβολή της, μέσω του συνόλου του έργου της, στο δικαίωμα σε ένα δημιουργικό ευ ζην για όλους και παντού.

Επιμέλεια έκθεσης
Μαρίνα Τσιρώνη, Sotiris Fen, Μαρίνα Ζιάβρα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Αλεκίδης Αλέξανδρος, Βάσσου Πετρίνα, Γεωργίου Αλέξανδρος, Γιαμπάνης Νίκος, Διαμαντίδου Μαρία, Ηλιόπουλος Μανώλης (Rtmone), Itsmi, Κυκλοθυμία, Μάγκος Αλέξανδρος, Μεργές Άγγελος, Μπατζιάνας Σωτήρης, Μυλωνά Μαρία (Rima Lyma), Παπαγεωργίου Αλέγια, Σάρρα Κατερίνα, Σελιμάς Βασίλης, Σκουρλής Γιώργος (Atek), Σταύρου Παναγιώτης

Επιπλέον καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο «Talks & Crafts 2021-2022»:
Βασμουλάκης Αλέξανδρος, Βερελή Ευγενία, Κασάπης Ράγκναρ
Ανδρέας, Μαυροκεφάλου Άλκηστις

Την έκθεση πλαισιώνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Εφήβων Αγίας Παρασκευής και τα προγράμματα της ΕΠΑΨΥ:
• «Προαγωγή της Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας στα νησιά των Κυκλάδων». Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του SolidarityNow.

• «Community Based Intervention for Mental Health Care of Asylum- seekers and Refugees in Greece». Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

• «EAAD-Best». Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Εργασίας 2020 του 3ου Προγράμματος Υγείας της Ε.Ε. σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης (EAAD).

Δείτε το πρόγραμμα workshops και εκδηλώσεων εδώ

Tag Project Space Βορέου 10, Αθήνα

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνείτε με την κ. Χριστίνα Σπατιώτη, στο 2108100901.
Οι θέσεις στα workshops είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.