«Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ» και η αέναη αναζήτηση της ταυτότητας

Γράφει η Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Ψυχολόγος και Συγγραφέας

Διαβάζοντας το παιδικό βιβλίο «Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ», της Μίρα Λόμπε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, είναι σαν παρακολουθείς σε σύντομο χρόνο, την ασταμάτητη αναζήτηση που κάνει κάθε άνθρωπος για να φτάσει τελικά στην εικόνα του εαυτού του. Η έκδοση αυτή είναι τετράγλωσση: στα ελληνικά, στη γλώσσα του πρωτότυπου, τη γερμανική, στα αραβικά και τα φαρσί. Είναι αποτέλεσμα της εκδοτικής συνεργασίας των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ). Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σε πολυπολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα, μα είναι χρήσιμο και για τους γονείς που θέλουν να δείξουν στα παιδιά τους τι σημαίνει ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός.

Η υπόθεση του βιβλίου είναι πολύ απλή και ουσιώδης. Ένα πολύχρωμο, ακαθόριστο ζωάκι τριγυρίζει ανάμεσα σε άλλα ζώα διάφορων ειδών και τα ρωτάει αν είναι ένα από αυτά. Κανείς δεν το αναγνωρίζει. Τα ζώα ευγενικά ή λιγότερο ευγενικά του λένε πως δεν ανήκει στο είδος τους. Το ζωάκι συνεχίζει ώσπου κάποια στιγμή αρχίζει να αμφισβητεί την ίδια του την ύπαρξη. Αισθάνεται τιποτένιο. Εκείνη τη στιγμή, ο εαυτός του, του φωνάζει «Εγώ είμαι εγώ!». Και όταν εκείνο αναγνωρίσει πια τη μοναδικότητα του, τα άλλα ζώα το σέβονται, το αποδέχονται και του φωνάζουν: «Ναι, εσύ είσαι εσύ!». Είναι πλέον μέλος της παρέας τους.

Αμφιβάλλω αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν περάσει συνειδητά ή ασυνείδητα μια τέτοια διαδικασία ως παιδιά, έφηβοι ή και ενήλικες. Το ταξίδι της απόκτησης της ταυτότητάς μας συνεχίζεται σε όλη μας τη ζωή. Σε κάθε ηλικιακή φάση τα ερωτήματα, οι προβληματισμοί για τον εαυτό μας διαφέρουν, γιατί αλλάζουν τα όσα καλούμαστε κάθε φορά να κάνουμε για να θεωρηθούμε επιτυχημένα μέλη της μικρής ή της μεγάλης ομάδας στην οποία ανήκουμε. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι προσπαθούμε να ενταχθούμε στον κόσμο, που μας περιβάλλει. Όταν η διαφορετικότητά μας, μας βαραίνει, μπορεί να φανούμε στους άλλους παράταιροι ή φορτικοί. Δεν θα μας δώσουν σημασία, δεν θα ενδιαφερθούν για εμάς. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Εμείς πρέπει να του φωνάξουμε ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε εδώ στον κόσμο, με τον τρόπο που είμαστε και για να κάνουμε όσα ήρθαμε να κάνουμε. Όταν πάψουμε να ζητάμε την εικόνα μας στα μάτια των άλλων και μας αρκεί αυτή η ύπαρξη που μας δόθηκε και που φτιάχνουμε καθημερινά με τις πράξεις μας, θα ελευθερωθούμε από αόρατα δεσμά που μας κρατούν αιχμάλωτους σε μια ψευδή αίσθηση κατωτερότητας.

Είναι σημαντικό να κατανοούν τα παιδιά ότι είναι μοναδικά. Να μην προσπαθούν να γίνουν κάποιοι που δεν είναι. Αντίστοιχα, να μην προσπαθούν να αλλάξουν τους άλλους για να τους κάνουν κάτι που δεν είναι, ούτε να τους περιφρονούν όταν δεν μοιάζουν με εκείνα. Ο σεβασμός στη μοναδικότητα του εαυτού τους και των άλλων είναι μια αξία που είναι καλό να εμφυσούμε στα παιδιά από νωρίς, αν θέλουμε να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο αρμονικές κοινωνίες. Για να το κάνουμε, όμως αυτό εμείς οι ενήλικες, πρέπει να το έχουμε κατακτήσει οι ίδιοι πρώτα. Κι αυτό είναι μια καθημερινή πάλη, ένα όμορφο ταξίδι, μια προσπάθεια για ισορροπία ανάμεσα στην εσωτερική μας εικόνα και στην ομάδα στην οποία ανήκουμε. Μπορεί μερικές φορές να χανόμαστε στη διαδρομή, να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, να θλιβόμαστε βαθιά. Όταν όμως ακούμε την προσωπική μας φωνή να μας καλεί και να μας αποδέχεται είναι μια στιγμή μαγική, με μεγάλη δύναμη, μια στιγμή με όλα τα κίνητρα για να συνεχίσουμε.

Το βιβλίο «Το μικρό Εγώ Είμαι Εγώ» δεν είναι ένα βιβλίο μόνο για παιδιά. Μικροί και μεγάλοι μέσα σε αυτό θα βρούμε τον εαυτό μας, θα προβληματιστούμε, θα πάρουμε δύναμη. Και με αυτό θα ονειρευτούμε πως στο μέλλον όλο και περισσότερα πολύχρωμα, ακαθόριστα ζωάκια αυτού του κόσμου θα είναι αποδεκτά, σεβαστά κι ευτυχισμένα.

______________________________________________________________

Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εκπαιδεύτηκε στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία και εργάστηκε εθελοντικά σε διάφορους φορείς. Επαγγελματικά ασχολείται με τον υποτιτλισμό. Τα βιβλία της «Ο Χορός στη Σκακιέρα», «Παράλληλα Σύμπαντα» και «Χαμένες Παραστάσεις» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Βασιλείου. Από τις Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ κυκλοφορεί το βιβλίο, «Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία», που έγραψε μαζί με την επίσης ψυχολόγο, Γεωργία Τσούμπα. Στην ιστοσελίδα της http://katerina-tzortzakaki.gr/ και στο ιστολόγιο της https://ktistories.blogspot.gr/ δημοσιεύει διηγήματα και ποιήματά της, ενώ έχει γράψει άρθρα και για θέματα ψυχολογίας.