Σεμιναριο Χοροθεραπειας Με Την Τεχνικη Της Πρωτογονης Εκφρασης, με την France Schott-Billmann και συνεργάτες, στα Ποτιστικά Πηλίου, 20-26 Ιουλίου 2019

ΤΙΤΛΟΣ: «Ο μύθος των Κενταύρων: η ζωική φύση του ανθρώπου και το δίπολο φύση/πολιτισμός»

Το φετινό καλοκαίρι συναντιόμαστε στο πανέμορφο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, και συνδυάζουμε το σεμινάριο Χοροθεραπείας με τη μαγεία των μύθων, τον πριμιτιβισμό στο χορό και τη μετουσίωση, απολαμβάνοντας παράλληλα πολλές στιγμές χαλάρωσης και ανανέωσής μας μέσα στη φύση!

Οι Κένταυροι είναι μυθολογικά πλάσματα, μισοί-άνθρωποι και μισοί-ζώα (άλογα). Παραδοσιακά, για τους Έλληνες, το ζωικό αντιπροσώπευε τη βίαιη και άγρια δύναμη, την υπερβολή (ύβρις). Οι Κένταυροι είναι η επίδειξη της ζωώδους ορμής, της βαρβαρότητας και επιτίθενται στους Λαπίθες, τους εξανθρωπισμένους συγγενείς τους, που συμβολίζουν τη γνώση και τον πολιτισμό. Ωστόσο, κάποιοι Κένταυροι, όπως ο Χείρωνας, ήταν σοφοί …

Στο σεμινάριο αυτό θα επανεξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη και τη ζωική πλευρά της φύσης του ανθρώπου, μια προβληματική από τις πιο ενδιαφέρουσες της σύγχρονης σκέψης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 35 ώρες
Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο, 20 Ιουλίου στις 20.00
Λήξη Σεμιναρίου: Παρασκευή, 26 Ιουλίου στις 14.00

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Ξενοδοχείο ΕΛΥΤΗΣ, Ποτιστικά Ξυνόβρυσης, Πήλιο

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 240 ευρώ early bird (εξόφληση προκαταβολής του μισού ποσού έως 20 Ιουνίου) ή 320 ευρώ (εξόφληση προκαταβολής του μισού ποσού μετά τις 20 Ιουνίου)
(Στο κόστος ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται η διαμονή και η διατροφή των συμμετεχόντων).

Στο τέλος του σεμιναρίου δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ:
France Schott Billmann,
Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Καθηγήτρια Χορού, Χοροθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Διδάσκουσα Χοροθεραπείας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θεραπειών μέσω τέχνης στο Παν/μιο RENE DESCARTES, συγγραφέας πολλών βιβλίων γύρω από τις κοινωνικές και θεραπευτικές λειτουργίες του χορού.

Ελένη Χατζηγεωργίου, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST, Xορογράφος, Yπεύθυνη παιδαγωγικών Ελλάδας της διεθνούς εκπαίδευσης της DRLST, psycorps8@gmail.com

Μαριάννα Δρακοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος, MR στην Ψυχοπαθολογία στο Πανεπιστήμιο Paris Descartes (Sorbonne), Ψυχαναλύτρια, Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST, Υπεύθυνη Παιδαγωγικών της εκπαίδευσης της DRLST στη Β. Ελλάδα, drakopmar@hotmail.com

Κατερίνα Σταύρου: Eθνολόγος του χορού, Xοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST, katstavrou@gmail.com

Ayelet Ranen: Δασκάλα κοινωνικών χορών, Χοροθεραπεύτρια DRLST, Ισραήλ

Βασίλης Κατσαμπέλας: Μουσικός (κρουστά)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
info@primitive-expression.gr
Ηλέκτρα Οικονομίδου 6945194901

***ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με τη δήλωση συμμετοχής σας, θα σας αποσταλούν όλες οι οδηγίες για την κατάθεση προκαταβολής κράτησης του δωματίου σας (εφόσον επιλέξετε να μείνετε στο προβλεπόμενο από τη διοργάνωση κατάλυμα-βλ. παρακάτω στο “πρακτικές πληροφορίες”) καθώς και για την κατάθεση προκαταβολής για την κράτηση της θέσης σας στο σεμινάριο.
ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ (30 ευρώ) ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ: 10 ΜΑΙΟΥ
ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ (120 ευρώ): 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο ΤΟΠΟΣ:
Το Πήλιο είναι βουνό με ύψος 1.624m στο νομό Μαγνησίας, περιτριγυρισμένο από θάλασσα, κοντά στην πόλη του Βόλου. Κατά την ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και η πατρίδα των Κενταύρων. Είναι κατάφυτο από δάση και έχει πολλές πηγές, ωραίες και καθαρές παραλίες, καθώς και μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλασία. Το βουνό είναι πλούσιο σε φρούτα, μέλι και λάδι. Τα χωριά του Πηλίου είναι ιδιαίτερα γραφικά και διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ ένα γνωστό στοιχείο γραφικότητας του βουνού είναι το τρενάκι που οδηγεί από τα Λεχώνια στις Μηλιές.
Τα Ποτιστικά, όπου θα γίνει το σεμινάριο, είναι η ωραία αιγαιάτικη παραλία του χωριού Ξυνόβρυση, στο νοτιοανατολικό Πήλιο, 6 χλμ από την Αργαλαστή.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗ:
Το σεμινάριο θα γίνει στο ξενοδοχείο ΕΛΥΤΗΣ, όπου προτείνεται και η διαμονή, στα Ποτιστικά Ξυνόβρυσης, 150 μ. από την παραλία, σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, ισογείου και 1ου ορόφου, με μπάνιο, μικρό ψυγείο, βεράντα ή παράθυρο και με μεγάλο κήπο γύρω από το ξενοδοχείο. (elitispotistika@gmail.com, τηλ. 24230 54482, κα Αθανασία). Το αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα του σεμιναρίου θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες καθώς και τις ανάγκες για μεσημεριανή ξεκούραση και θαλάσσιο μπάνιο. Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα διδαχθούν και ελληνικοί χοροί της περιοχής, ενώ θα γίνει προσπάθεια συμμετοχής σε τοπικό πανηγύρι.

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Δίκλινα 30 ευρώ (15 κατ’ άτομο), τρίκλινα 36 ευρώ (12 κατ’ άτομο). Δημοτικός φόρος ανά δωμάτιο: 0,50 ευρώ ΠΡΩΙΝΟ (προαιρετικό) : 6 ευρώ ΓΕΥΜΑ Ή ΔΕΙΠΝΟ (προαιρετική ημιδιατροφή): Περίπου 12-15 ευρώ, από τη σπιτική κουζίνα της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου.
Στην περιοχή υπάρχουν και ταβέρνες.

*ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ: 10 ΜΑΪΟΥ*

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ:
Τα Ποτιστικά βρίσκονται σε απόσταση 1-1.30 ώρα από το Βόλο, στο νοτιοανατολικό Πήλιο. Ο κλασικός τρόπος προσέγγισης είναι το ΚΤΕΛ για το Βόλο και από Βόλο άλλο λεωφορείο για την Αργαλαστή και ταξί για τα Ποτιστικά. Ωστόσο, με τη λήξη των δηλώσεων συμμετοχής, θα γίνει συνεννόηση με τους συμμετέχοντες, για κοινή μετάβαση είτε με Ι.Χ. είτε με νοικιασμένο πούλμαν από Αθήνα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, οι συμμετέχοντες που δεν έχουν άλλο τρόπο μετακίνησης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία ΚΤΕΛ. Όσοι έρθουν από Βόρεια Ελλάδα, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Μαριάννα Δρακοπούλου (6944828663) πριν από την αναχώρηση, ώστε να διασυνδεθούν ενδεχομένως με άλλους συμμετέχοντες για κοινή μετάβαση.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει το βράδυ του Σαββάτου, 20/7 και θα τελειώσει το μεσημέρι της Παρασκευής, 26/7. Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους στον ίδιο χώρο μετά τη λήξη του σεμιναρίου, θα πρέπει να ενημερώσουν την ιδιοκτήτρια κατά την κράτηση. Ενημερώνουμε ότι από το Βόλο υπάρχουν ακτοπλοϊκές γραμμές για τα νησιά των Σποράδων.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: DRLST Γαλλίας (Σύλλογος για το Χορό, το Ρυθμό, τον Κοινωνικό Δεσμό και τη Θεραπεία) και Atelier du Geste Rythme (Εργαστήρι Ρυθμικής Κίνησης), με έδρα το Παρίσι.
*Association Danse Rythme Lien Social et Therapie (DRLST), www.drlst.org
*Atelier du Geste Rythmé France Schott-Billmann, www.gesterythme.com, 4 rue Lalande, 75014 Paris
*https://www.facebook.com/Primitive-Expression-1257552074360235/

Βοηθός διοργάνωσης: Ηλέκτρα Οικονομίδου, Εκπαιδευόμενη Χοροθεραπεύτρια DRLST