Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Από τον Γιώργο Πιντέρηψυχολόγο, διδάκτορα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας www.pinteris.gr

Η λέξη «άγχος» δεν είναι ουσιαστικό, όπως η λέξη «παπούτσια» ή η λέξη «ποδήλατο». Εκτός αν εσύ βλέπεις κάποιο …άγχος να κυκλοφορεί στη γειτονιά σου ή στο σπίτι σου, οπότε, κάπου θα πρέπει να σε πάμε… Αν το «άγχος» δεν είναι ουσιαστικό, τότε τι είναι; Είναι ουσιαστικοποίηση. Είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας η οποία ονομάζεται αγχώνομαι (ή άγχομαι) και είναι ρήμα. Είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς σκέψεων που κάνεις, οι οποίες σε οδηγούν ν’ ανησυχείς ή να φοβάσαι με αποτέλεσμα να σε πιάνει δύσπνοια, να χτυπάει πιο γρήγορα η καρδιά σου, να ιδρώνεις, να νιώθεις μια εσωτερική τρεμούλα και να θέλεις αέρα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις εκείνη την ώρα, είναι (αν έχεις τα περιθώρια) ένα …βασιλικό χασμουρητό κι ένα τέντωμα. Αν το καταφέρεις, το «άγχος» κόβεται μαχαίρι!

Ένα ακόμα χρήσιμο «κολπάκι» που μπορείς να κάνεις για να κόψεις το άγχος αν φοράς ρολόι που μετράει τα δευτερόλεπτα, είναι να κοιτάξεις το ρολόι για 30’’ δευτερόλεπτα. Τόσο συνήθως κρατάει μια αγχώδης εκτόνωση. Αν καταφέρεις να συγκεντρωθείς στον δευτερολεπτοδείκτη αγνοώντας τη δυσφορία σου, σε 30’’ δευτερόλεπτα η κρίση αρχίζει ν υποχωρεί.  Αν όμως, τα μάτια σου κοιτάζουν το ρολόι, αλλά ο νου σου είναι κολλημένος στη σκέψη «πότε θα μου περάσει αυτό το πράγμα;», έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό.  Η ανησυχία αυτή, είναι προέκταση μιας αυτόματης σκέψης που κάνεις: «Δεν πρέπει να έχω άγχος». Έτσι, αγχώνεσαι που σ’ έπιασε άγχος, και παθαίνεις άγχος στο τετράγωνο! Από κει και πέρα εστιάζεις στο «πότε θα φύγει;» και σου κρατάει μέχρι κι ένα δίωρο. Αν όμως, την ώρα που σε πιάνει άγχος εστιάσεις στο ρολόι σου και το κοιτάξεις για 30’’ δευτερόλεπτα, ο χρόνος αυτός είναι αρκετός ώστε το άγχος να καταλαγιάσει.

Όμως, κρατάμε ότι το άγχος, είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας «αγχώνομαι» κι από δω και μπρος, θα το λέμε κι εμείς «άγχος», έχοντας πάντα υπόψη μας ότι δεν είναι ένα μικρόβιο όπως ο ιός της γρίπης ή ο κορονοϊός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα είδη του άγχους και τον διαχωρισμό του άγχους από τις φοβίες:

Φόβοι και φοβίες

Άγχος Απόδοσης – Αποτυχίας

Άγχος Απόρριψης

Άγχος αρρώστιας

Άγχος πολυκοσμίας (Aγοραφοβία)

Άγχος περιορισμού (Kλειστοφοβία)

Άγχος επικείμενης καταστροφής

Άγχος …αποκατάστασης

Η βιασύνη

Οι κρίσεις «πανικού»