Περί της Ειμαρμένης

Συγγραφέας: Κικέρων

Τι χρησιμεύει ένα φιλοσοφικό δοκίμιο του Κικέρωνα στη σημερινή εποχή; Θα ήταν ένα εύλογο ερώτημα καθενός που θα βρισκόταν στο ράφι του βιβλιοπωλείου, αντικρίζοντας τη μικρή κομψή έκδοση. Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη. Ωστόσο, θα εκπλαγεί κανείς με τη ζωντάνια της σκέψης του μεγάλου ρήτορα, αλλά και με το πόσο κοντά βρίσκεται στους εντελώς σημερινούς φιλοσοφικούς διαστοχασμούς.

Το αιώνιο ερώτημα για την ελευθερία της δράσης και τη δυνατότητα επηρεασμού της πορείας των πραγμάτων εξετάζεται μ’ έναν τρόπο αυστηρής επιστημονικής Αποδεικτικής, που δεν θυμίζει βέβαια σε τίποτα έναν χυμώδη πλατωνικό διάλογο, μα δεν παύει να φανερώνει την ανάπτυξη της πειθαναγκαστικής επιχειρηματολογίας του μεγάλου δικανικού, σ’ ένα έδαφος διαφορετικό απ’ το καθαυτό δικό του. Ο προβληματισμός που ξεκινάει απ’ την αρχαιοελληνική κλασική Φιλοσοφία, περνάει στη νεότερη εποχή, αποτελεί άξονα του μαρξισμού και φτάνει ως τις μέρες μας μέσω και της σύγχρονης Επιστήμης, διατρέχει το έργο τούτο. Πέραν των άλλων, το δοκίμιο (υπό διαλογική μορφή) μας εξοικειώνει με το χαρακτήρα του ρωμαϊκού πολιτισμού σε σχέση με τον ελληνικό – κυρίως με το πρακτικό ρωμαϊκό πνεύμα, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τη στενή διαλεκτική σχέση των δύο κόσμων και τη σταθερή αναγωγή στην αρχαιοελληνική Παιδεία και Σκέψη.

Το Περί της Ειμαρμένης είναι ένα τυπικό δείγμα φιλοσοφικού κικερώνειου διαλόγου, με συνεκτική δομή και αυστηρή διατύπωση. Ο Κικέρων εδώ κινείται στο εκλεκτικιστικό κλίμα των ιδεών της εποχής του και έχει δίπλα του όσο και απέναντί του τους Επικούρειους και τους Στωικούς, τον Καρνεάδη και το Χρύσιππο, μα και όλο το πνεύμα του καιρού. Επιχειρηματολογεί με πάθος ρωμαϊκό σε μια ταραγμένη περίοδο πολιτικής ασφυξίας. Καταπιάνεται με θέματα μεγάλα, κοσμογονικά, και παλεύει…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκδόσεις: Ροές
Αριθμός σελίδων: 120
Έτος έκδοσης: 2021
Τιμή: €8