Ο Ελληνικός Εμφύλιος – Μία ψυχαναλυτική προσέγγιση

Επιμέλεια: Ιωάννης Βαρτζόπουλος

Συγγραφείς: Δημήτρης Αναστασόπουλος, Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Χρυσή Γιαννουλάκη, Κώστας Ζερβός, Νίκος Λαμνίδης, Αντώνης Λιάκος, Αντώνης Παπαρίζος, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Στέλιος Στυλιανίδης, Παύλος Τσίμας

Ο εμφύλιος πόλεμος παραβιάζει και διαστρέφει όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν την ατομική και κοινωνική ζωή. Οι δε επιπτώσεις του εμφυλίου στην εξωτερική και ενδοψυχική πραγματικότητα είναι καταλυτικές. Η αναζήτηση των συνεπειών του Εμφυλίου στην ελληνική κοινωνία, εβδομήντα χρόνια μετά, είναι δύσκολο εγχείρημα. Ακόμη περισσότερο όταν η ανακίνηση του θέματος επηρεάζεται από σύγχρονες εξελίξεις. Οι εμπειρίες των ψυχαναλυτών μέσω των συνειρμών των αναλυομένων τούς προσφέρουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν την αντίληψη που έχουν οι απόγονοι για τα βιώματα των προγόνων τους στον Εμφύλιο. Μας προσφέρουν επίσης την γνώση ενός τρόπου ασυνείδητης διαγενεακής μεταβίβασης των βιωμάτων αυτών καθώς και της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση της ενδοψυχικής πραγματικότητας των επόμενων γενεών.

***

Ο εμφύλιος πόλεμος παραβιάζει και διαστρέφει όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν την ατομική και κοινωνική ζωή. Η οικογένεια, η πόλη, η πατρίδα, το έθνος χάνουν τον απαρτιωτικό τους ρόλο και μετατρέπονται σε εστίες εμφύλιου σπαραγμού. Οι επιπτώσεις του εμφυλίου στην εξωτερική και ενδοψυχική πραγματικότητα είναι καταλυτικές. Είναι οι συνέπειες κάθε πολέμου με τις ιδιαίτερες επιπτώσεις που έχει ο αιμομικτικός χαρακτήρας του εμφυλίου πολέμου. Η αναζήτηση των συνεπειών του Εμφυλίου στην ελληνική κοινωνία εβδομήντα χρόνια μετά είναι δύσκολο εγχείρημα. Ακόμη περισσότερο όταν η ανακίνηση του θέματος επηρεάζεται από σύγχρονες εξελίξεις. Οι συνειρμοί των αναλυόμενων μας προσφέρουν τη δυνατότητα να αναζητήσουμε την αντίληψη που έχουν οι σύγχρονοι για τα βιώματα των προγόνων τους στον Εμφύλιο, τον τρόπο της ασυνείδητης διαγενεακής μεταβίβασης των βιωμάτων αυτών, καθώς και της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση της ενδοψυχικής πραγματικότητας των επόμενων γενεών. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο εποικισμός της ενδοψυχικής πραγματικότητας των επόμενων γενιών από τραυματικά βιώματα ή ιδεολογικά προτάγματα της γενιάς του Εμφυλίου. Ένα άλλο, ότι το κακό βιώνεται ως μια αυθύπαρκτη οντότητα της εξωτερικής πραγματικότητας που ανήκει πάντα στον άλλον, με συνέπεια να χάνεται η διαλεκτική σχέση με το καλό. Επίσης η αντίληψη του χρόνου ως μία διάσταση του βίου που δεσμεύει τις επιλογές αντί να τις διευρύνει, υπό την επήρεια της διαγενεακής μεταφοράςτραυματικών βιωμάτων, εμφανίζεται να συμμετέχει στη διαμόρφωση της ενδοψυχικής και εξωτερικής πραγματικότητας.

Iωάννης Βαρτζόπουλος

Ο Ιωάννης Βαρτζόπουλος είναι ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, Διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Σωτηρία και Λέκτωρ Ψυχιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκδίδει το ψυχαναλυτικό περιοδικό Οιδίπους και επί τρία χρόνια ήταν εκδότης του Greek Annualτου International Journal of Psychoanalysis. Έχει διδάξει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πάντειο και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καθώς και στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά όπως το International Journal of Psychoanalysis και το Psychoanalytic Quarterly. Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή και επιμέλεια βιβλίων με ψυχιατρική και ψυχαναλυτική θεματολογία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδόσεις: Αρμός
Αριθμός σελίδων: 352
Έτος έκδοσης: 2019

Τιμή: €15,00