Διοργανωτές: Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 στις 5 μ.μ.–8 μ.μ.

@Elefsina Hotel, Δήμητρος 55, Ελευσίνα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Περίληψη ομιλίας: Ένας μεταβαλλόμενος εγκέφαλος σημαίνει μια μεταβαλλόμενη ταυτότητα. Λόγω της αλλαγής που συμβαίνει στον εγκέφαλο, καθώς και στον κοινωνικό και ακαδημαϊκό κόσμο τους, οι έφηβοι έχουν μια βαθιά ανάγκη να προσδιοριστούν οι ίδιοι, να διευκρινίσουν ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν.

Σκοπός αυτής της συζήτησης είναι να συν-διερευνήσουμε τη συσχέτιση μεταξύ στρες και σωματικών συμπτωμάτων σε εφήβους και να περιγράψουμε τις στρατηγικές αντιμετώπισης σε μία σειρά συμπεριφορών που ενεργοποιούνται από τα άτομα για να ελέγξουν, να μειώσουν, να αντέξουν ή να διαχειριστούν το στρες.

Οι εξωσχολικές (καλλιτεχνικές και αθλητικές) δραστηριότητες συμβάλλουν στη σωματική υγεία αλλά και στη γνωστική και συναισθηματική ωρίμανση, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για τον έφηβο. Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια του Γυμνασίου και ιδιαίτερα του Λυκείου, όπου όλο το ενδιαφέρον του εφήβου και της οικογένειάς του εστιάζεται στην επίδοση στις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Επιπλέον, τι είναι αυτό που ψάχνουν οι έφηβοι σε αυτή την ενδιάμεση ζώνη πραγματικότητας και φαντασίας που ονομάζεται διαδίκτυο, όπου καταναλώνονται κυρίως σε μοναχικές εξερευνήσεις ή ανώνυμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ξένων; Τι έχουν ανάγκη να συναντήσουν; Από τι προσπαθούν να δραπετεύσουν;

Τα παιδιά και οι έφηβοι διαθέτουν μικρή εμπειρία στην αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων σε σύγκριση με έναν ενήλικο. Συχνά επιλέγουν στρατηγικές αποφυγής που μειώνουν προσωρινά το αίσθημα της έντασης, όπως η άρνηση, η παλινδρόμηση, η απόσυρση και η παρορμητική αντίδραση που προκαλεί τον θυμό των άλλων.
Η παρούσα συζήτηση θα προσπαθήσει, από τη θέση της Σχεσιακής Ψυχαναλυτικής προσέγγισης πως η διάδραση του ‘εδώ και τώρα’ συν- διαμορφώνεται, να περιγράψει πώς συσχετίζεται μοναδικά και σωρευτικά η αλληλεπίδραση των εφήβων με την οικογένεια, το σχολείο, και την κοινωνία με άτυπες παθολογικές ενδείξεις που ορίζονται ως ψυχοσωματικά συμπτώματα και με την ψυχοσωματική τους προσαρμογή και την καλλιέργεια της ψυχικής τους ανθεκτικότητας σε ένα συνεχές. Θα επιχειρήσουμε, πιο συγκεκριμένα, να συν- διερευνήσουμε το πώς συσχετίζονται υποκειμενικοί παράγοντες, όπως η αντίληψη της ευημερίας στα κοινωνικά τους πλαίσια με την υγεία των εφήβων και ποιες είναι κάποιες καλές πρακτικές ενδυνάμωσης της ψυχικής τους ανθεκτικότητας σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Ευχόμαστε η συνάντησή μας να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις, αλλά και να προωθήσει μια πολυπολιτισμική και διεπιστημονική κουλτούρα στην εφηβική ψυχοσωματική υγεία.

Ομιλητές: Μαρία Κατσιφαράκη, Δημήτρης Γερανιός, Σταυρούλα Τσιώρου, Κυριακή Μερτζάνη (Ειδικευόμενοι στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία, στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, ΙΣΟΨ) ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σταύρος Χαραλαμπίδης. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΣΟΨ.

Αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων – Στρατηγικές ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων
Τι είναι το στρες και πώς αντιμετωπίζεται από τους εφήβους; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε γονείς και εκπαιδευτικοί τους εφήβους να επιλέγουν προσαρμοστικές απαντήσεις στους αγχογόνους παράγοντες μιας εποχής που τους καλεί να εκπληρώσουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους μέσα σε περιβάλλοντα γεμάτα κινδύνους αλλά και προκλήσεις; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ψυχική τους ανθεκτικότητα, την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στην αντιξοότητα, να ανακάμπτουν από τις δυσκολίες και να μαθαίνουν από αυτές τις εμπειρίες τους, ώστε να προχωράνε τη ζωή τους; Ειδικότερα και ως παράδειγμα πώς είναι βοηθητικό να μιλήσουμε στους εφήβους για την οικονομική κρίση; Η συγκεκριμένη εισήγηση και η συζήτηση που θα ακολουθήσει ευχόμαστε να αποτελέσει ένα γόνιμο τόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών, όπως προκύπτουν από τις σχετικές έρευνες αλλά κυρίως από τις προσωπικές εμπειρίες που θα ανασύρει η συνάντησή μας.

Σταυρούλα Τσιώρου: Φιλόλογος, Ψυχολόγος, Υπό πιστοποίηση Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Ομάδων του Διαπροσωπικού Μοντέλου Irvin Yalom στο Ινστιτούτο Σχεσιακής Ομαδικής Ανάλυσης (ΙΣΟΨ), Εκπαιδευόμενο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Σχεσιακής Ψυχανάλυσης ( ΙARPP).

Εξωσχολικές δραστηριότητες στην εφηβεία
Οι εξωσχολικές (καλλιτεχνικές και αθλητικές) δραστηριότητες συμβάλλουν στην σωματική υγεία αλλά και στην γνωστική και συναισθηματική ωρίμανση καθώς επίσης και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για τον έφηβο. Έτσι, καλό θα ήταν οι γονείς να τις ενθαρρύνουν. Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια του Γυμνασίου και ιδιαίτερα του Λυκείου, όπου όλο το ενδιαφέρον του εφήβου και της οικογένειάς του εστιάζεται στην επίδοση στις Πανελλήνιες εξετάσεις; Συνήθως τέτοιες δραστηριότητες διακόπτονται, εξαιτίας του φόβου σχολικής αποτυχίας. Σε αυτό το μέρος της ομιλίας θα συζητήσουμε τη χρησιμότητα και τους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσαν να συνεχιστούν τέτοιες δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια του Λυκείου.

Μαρία Κατσιφαράκη: Η Δρ. Μαρία Κατσιφαράκη είναι ψυχολόγος. Έχει εργαστεί στο National Institute of Occupational Health της Νορβηγίας και στα Ψυχολογικά τμήματα του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (Αθήνα) και του Swansea Central Clinic (Μ. Βρετανία). Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών της εργαζόταν ως σύμβουλος φοιτητών στο Swansea University. Σήμερα ειδικεύεται στη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και διδάσκει Ψυχολογία στο Mediterranean Collegeστην Αθήνα. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας. Έχει σπουδάσει κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό μέχρι το προεπαγγελματικό επίπεδο, και πιάνο.

Έφηβοι και κινητή τηλεφωνία/διαδίκτυο
Είναι γεγονός πως η διασκέδαση-κοινωνικοποίηση στην εφηβική ηλικία καθώς και ο τρόπος που οι έφηβοι/έφηβες αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο έχει αλλάξει ριζικά. Με το πάτημα της οθόνης της συσκευής τους γίνονται χρήστες του διαδικτύου, ενός πανίσχυρου εργαλείου του οποίου οι επιπτώσεις κάποιες φορές είναι απρόβλεπτες.
Ο ψηφιακός χώρος αποτελεί ένα πεδίο όπου οι έφηβοι/έφηβες μπορούν να πειραματιστούν χωρίς να δεσμεύονται από τις συμβάσεις που ισχύουν στην έξω πραγματικότητα (σωματική και βλεμματική επαφή, φύλο, ηλικία, όνομα). Με το να απαλλάσσονται από πολλές ευθύνες στον διαδικτυακό χώρο βρίσκουν ένα μέρος που μπορούν να αναπτυχθούν με τους δικούς τους ρυθμούς και έτσι νιώθουν πιο ασφαλείς. Τι είναι αυτό όμως που ψάχνουν σε αυτή την ενδιάμεση ζώνη πραγματικότητας και φαντασίας που ονομάζεται διαδίκτυο; Τι έχουν ανάγκη να συναντήσουν; Από τί προσπαθούν να δραπετεύσουν;
Όλες αυτές οι νέες προκλήσεις είναι αναγκαίο να κατανοηθούν μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν θα εξετάζει αποκλειστικά τις ανάγκες του κάθε εφήβου/έφηβης ενδοπροσωπικά, αλλά θα εστιάζει στη διαπροσωπική του σχέση με την οικογένεια, το πρώτο γκρουπ ανθρώπων που ενσωματώθηκε.

Γερανιός Δημήτριος: Ψυχολόγος Bsc Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, Εκπαιδευόμενος στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ψυχοθεραπεία με βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο, τον Διαλεκτικό Εαυτό και τη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία» του ΙΣΟΨ
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP) New York.

Ο ρόλος των ψυχοσωματικών ως αντίληψη στο στρες των εφήβων
Κατά την εφηβεία τα παιδιά αντιμετωπίζουν συνήθως μια διευρυμένη κοινωνική κατάσταση . Εκτός από τις οικογένειες, τα σχολεία, οι γειτονιές, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι και άλλα στοιχεία ενηλίκων κερδίζουν αυξανόμενη σημασία για την κοινωνική συναισθηματική προσαρμογή των εφήβων.
Τα τρία βασικά κοινωνικά περιβάλλοντα (οικογένεια, σχολείο και κοινωνία), μοιάζει να έχουν συνεισφορά για την ευαισθητοποίηση των εφήβων, και φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εφηβική ψυχοσωματική προσαρμογή. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το παιδί διέρχεται από το οικογενειακό περιβαλλόμενο, σε μια ευρύτερη κοινωνική κατάσταση, όπου πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων και των πλαισίων, με πιθανό βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των συμπεριφορών, των φιλοδοξιών και των πόρων των παιδιών. Οι φυσικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε θυμό και σύγχυση, καθώς τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν να αλλάζουν σε αγόρια και κορίτσια. Οι αλλαγές στο δέρμα, τα μαλλιά και το σώμα είναι μερικές φορές δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τους εφήβους, δίνοντάς τους έτσι μια αίσθηση αβεβαιότητας για το τι συμβαίνει σε αυτούς καθώς γίνονται νέοι ενήλικες. Η πίεση από τους συμμαθητές είναι ένας αγώνας που αντιμετωπίζουν πολλοί έφηβοι με διάφορες προκλήσεις, όπως η αυξημένη κοινωνική πίεση. Επίσης αυξάνονται και ευθύνες για επίδοση και την επίτευξη ενός καλού έως άριστου βαθμού, που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν ως πιθανές πηγές άγχους με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εφήβων, δηλαδή εσωτερικοποίηση των διαταραχών και ελλείμματα στην ψυχοσωματική υγεία, συμπτώματα που δεν δίνουμε σημασία – όπως κεφαλαλγία, στομαχόπονο, κνησμό, νευρικότητα και ευερεθιστότητα που γενικά χαρακτηρίζονται, ως άτυπες ενδείξεις για ψυχοσωματικές λειτουργίες. Το πιθανότερο είναι η αναζήτηση για παθολογικές αιτίες. Μόνο όταν οι κλινικές εξετάσεις αποβούν στείρες τότε η αναζήτηση επικεντρώνεται στη διερεύνηση της ψυχοσωματικής ανισορροπίας μέσα από το συνεχόμενο άγχος.

Κυριακή Μερτζάνη: Ψυχοθεραπεύτρια με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ατομική Ψυχοθεραπεία (ΙΣΟΨ), Ειδικευόμενη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης και Θεωρητικής Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP) New York, Εκπαιδευόμενη στο Διατμηματικό (με ΨΝΑ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης. Ερευνήτρια για την αναπαραγωγή των διαγενεολογικών ψυχικών τραυμάτων. Συντονίστρια ομάδων ψυχικού τραύματος.

Facebook event