Ματωμένος γάμος – Πρόταση παράστασης

Ύπαιθρος της Ανδαλουσίας. Ο  γάμος μόλις έχει τελειώσει και οι καλεσμένοι χορεύουν, γλεντώντας το ευχάριστο γεγονός. Αλλά η Νύφη, με το άνθινο στεφάνι ακόμη στα μαλλιά, εγκαταλείπει τον γαμπρό. Καλπάζει με τον πρώην αρραβωνιαστικό της, τον Λεονάρντο, πάνω στο άλογο, αγκαλιασμένοι σαν ξωτικά, ενώ ο γαμπρός τούς κυνηγά στο σκοτεινό δάσος, όπου αναζητούν καταφύγιο. Η φύση θα προδώσει τους άνομους εραστές και το έργο της εκδίκησης θα ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνοντας τη μοίρα που θέλει τα παλληκάρια να πεθαίνουν από ένα «άψυχο μαχαίρι που διψάει» και τις γυναίκες να γερνούν μόνες περιμένοντας καρτερικά το τέλος. Οι δύο άντρες σκοτώνονται και η Νύφη, παρθένα αλλά ατιμασμένη, θα κλειστεί για πάντα μέσα στο σπίτι, όπως και η Μάνα του Γαμπρού, που ο θάνατος  έχει πάρει όλους τους άντρες της οικογένειάς της.

Ο μεγάλος ισπανός ποιητής γράφει ένα έργο για τον απόλυτο έρωτα που υπερβαίνει φραγμούς, νόμους και λογική. Στην τραχύτητα του ανδαλουσιανού τοπίου και την αυστηρότητα των άγραφων νόμων ελλοχεύει ο θάνατος ως τελική έκβαση της πάλης ανάμεσα στην αστείρευτη ορμή του πάθους και τους απονεκρωμένους θεσμούς.

Η ηθογραφική ποιητική δραματουργία του Λόρκα κορυφώνεται στο Ματωμένο Γάμο, το πιο πολυπαιγμένο έργο του συγγραφέα στην Ελλάδα. Γραμμένο το 1932, σε μία περίοδο πολιτικής καμπής της Ισπανίας, ο Ματωμένος Γάμος έγινε ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής και επηρέασε όσο λίγα έργα τη γραφή του σύγχρονου θεάτρου. Το έργο σύστησε στο ελληνικό κοινό ο Κάρολος Κουν το 1947, σε μια εμβληματική παράσταση, ενώ στο Εθνικό Θέατρο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1981, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Έφη Γιαννοπούλου – Μετάφραση

Μαρία Μαγκανάρη – Σκηνοθεσία

Κλειώ Μπομπότη – Σκηνικά

Άγγελος Μέντης – Κοστούμια

Μάρθα Μαυροειδή – Μουσική

Λευτέρης Παυλόπουλος – Φωτισμοί

Μελίνα Παιονίδου – Μουσική διδασκαλία

Μαρία Γοζαδίνου – Βοηθός σκηνοθέτη

Φιλάνθη Μπουγάτσου – Βοηθός σκηνογράφου

Καλλιόπη Βλαμάκη – Βοηθός ενδυματολόγoυ

Βιβή Σπαθούλα – Δραματολόγος παράστασης

Διανομή

Βαγγέλης Αμπατζής

Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Νόνη Ιωαννίδου

Συρμώ Κέκε

Μαρία Κεχαγιόγλου

Ευσταθία Λαγιόκαπα

Πέτρος Μάλαμας

Νικόλας Παπαγιάννης

Γιάννης Σαμσιάρης

Μαρία Σκουλά

Από 11 Φεβρουαρίου έως 17 Απριλίου 2022 

Πέμπτη – Σάββατο: 21:00
Τετάρτη & Κυριακή: 19:30

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 22-24 (Ομόνοια)
(είσοδος από οδό Μενάνδρου)

Για αγορά εισιτηρίων και περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ